Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vad är det som får cyklister att cykla 30 gånger uppför Carolinabacken?

I Skandisloppet, som är ett varvlopp och körs i centrala Uppsala, cyklar man uppför den jobbiga Carolinabacken 30 gånger. Som om det inte vore nog – man fortsätter sedan (knappast av bara farten) uppför slottsbacken också lika många gånger. Det är många som inte orkar med den här tuffa uppgiften och bryter loppet.

Jag har som åskådare många gånger funderat över vad det är som driver cyklister, och andra idrottsmän, till de här extrema ansträngningarna. Vad beträffar de stora cykelloppen, som t ex Tour de France, är kraven på cyklisterna näst intill omänskliga. Och det är inte bara de tuffa banorna och tävlingarnas utdragenhet i tid jag tänker på, utan också pressen från proffsstall och sponsorer, och naturligtvis också från oss som tittar på.

Egentligen är det inte så märkligt att dopingen är så utbredd inom cykelsporten, och jag tror att omfattningen är mycket större, och har pågått under längre tid, än vad vi i allmänhet tror. Risken är stor att den till slut tynar bort, liksom brottningen nu tycks göra, men av helt andra skäl, när sponsorerna får kalla fötter och till slut även IOK tröttnar på de här bedrägerierna. Den utbredda dopingen, Lance Armstrong har naturligtvis flera medlöpare, är en katastrof för sporten och kan på inget sätt försvaras.

Tråkigt om det skulle sluta så, cykelsporten har ju en mycket lång tradition att falla tillbaka på, och tävlingarna innehåller ofta mycket dramatik, och inte så sällan heller med oväntade upplösningar. De flesta kommer väl ihåg Bernt Johanssons fräcka avslutning i Montreal OS 1976.

Själv cyklar jag bara på sommaren, och ganska ofta Knivsta runt, men enbart stimulantia i form av kaffe i magen.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-02-13 13:08 | Läst 4384 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Torbjörn!

Visst är det så; doping är att förvänta i de fysiskt hårdaste sporterna med de mesta pengarna.
Här i Australien så har man inte kommit över Lance innan det är dags för AFL (ett mellanting mellan rugby och amerikansk fotboll), sen kommer löpelden att fortsätta!

Jag tror nog inte det blir många sporter kvar till nästa sommar-OS om IOK behandlar sporterna lika beträffande dopning!

Cykling som publiksport (utanför Sverige), med TdF som det största näst OS och fotbolls-VM kommer knappast att försvinna - även om svensk massmedia bara rapporterar om just dopingfallen och annars är bara ishockey och fotboll (gäsp).

Snygg bild var det också.

Ha det fint!
Johan
Svar från pic-tor 2013-02-13 16:50
Tack Johan för din långa och intressanta kommentar. Det återstår mycket att nysta upp kring Armstrongs mångåriga doping, och det tycks t o m som om det amerikanska cykelförbundet har mörkat en hel del som de känt till. Fullständigt bedrövligt förstås, men Mammons makt är stor, på alla plan.

/Torbjörn
Smaken är som bekant delad liksom baken och vi föredrar olika saker liksom vi gillar olika form av ansträngningar. På den tiden jag var tränad hade jag ju hellre cyklat ett antal gånger uppför Carolinabacken, än jag hade sprungit 2x 45 minuter efter en tråkig boll.

Tyvärr har ju mycken idrott förvandlats till ett spel om pengar, och det lockar ju folk till allehanda tjuv- och rackarspel samt både medicinskt och moraliskt fördärv, vilket bara är att beklaga. Det har med tiden fått mitt intresse för idrott att falna.

Men det kastar ingen skugga över din bild. Möjligen gör de hotande molnen det.
/J-O
Svar från pic-tor 2013-02-13 16:57
Fotbollsmatcher har det ju blivit en hel del för mig i ungdomen, men då kände jag i och för sig inte till Carolinabacken :). Jag kan nog också säga att mitt en gång mycket stora intresse för idrott också har falnat betydligt. Den omfattande dopingen är en bidragande orsak till detta. Egentligen borde alla prisceremonier ske först efter dopingkontrollen.
Kul att du gillar bilden. Den här dagen var det riktigt uselt väder med kraftiga regnskurar.

/Torbjörn
Fin bild! Kondition :) Allt gott
Svar från pic-tor 2013-02-13 17:01
Tack så mycket Mikael för din kommentar. Naturligtvis har de här cyklisterna makalös styrka och kondition. Man behöver ju bara köra ett varv för att förstå det. Men det räcker inte med det, drivet, gnistan måste vara oerhört stor, och för många amatörer är det förmodligen en eventuell proffskarriär som sporrar.

/Torbjörn
De är höga på endorfiner och har tappat allt sunt förnuft :-) Häftig bild med fin gråskala.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2013-02-13 17:48
Tack så mycket Lena för din kommentar. Det ligger nog en hel del i vad du skriver beträffande endorfiner och säkert också en del vad beträffar förnuft.

/Torbjörn