Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Att segla med och utan segel

Jag har aldrig seglat och har förmodligen därför också gått miste om en massa trevligt. Mycket kring segling är därför höljt i dunkel för mig. Kan man t ex segla i alla vindriktningar - även motvind? Båtar är i allmänhet svåra att bromsa, speciellt stora och tunga, och hur bromsar man en segelbåt? Revar seglen och hoppas på det bästa? Oavsett hur komplicerat det är att manövrera en segelbåt så verkar det ändå vara en säker båttyp. Det är sällan man hör talas om segelolyckor, förutom på de stora haven förstås. Hastigheten spelar naturligtvis roll. Går det inte så rasande fort finns tid till att agera på ett för situationen lämpligt sätt. 

Inlagt 2014-07-26 20:50 | Läst 3972 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Segla mot vinden: Nja... Rakt mot vinden går inte, utan man får segla i någorlunda brant vinkel mot vinden. Bidevind alltså. Man går så högt det går mot vinden utan att seglen börjar fladdra och man har seglen ordentligt hemskotade (nära båtens mitt). Sedan får man slå mellan att segla för babords (vänster) och styrbords (höger) halsar (den sida vinden kommer ifrån). Detta kallas för att kryssa. För övrigt är det vid den här typen av segling man har stor nytta av kölen (eller centerbordet på jollar etc.) för att minska avdriften jämfört med åt det håll fören pekar.

Bromsar gör man ju inte, men släpper man skoten så börjar seglen fladdra och farten avtar, om man inte har vinden rakt bakifrån och därigenom seglar läns. I det fallet kan man dock gira lite (ändra riktning) åt lämpligt håll, förslagsvis genom att föra rodret mot den sida som bommen befinner sig. En okontrollerad gipp där bommen kommer farande i en faslig fart vill man helst undvika. Ligger man hög mot vinden kan man också gå upp rakt mot vinden så att man hamnar i vindögat (vinden rakt föröver). Sedan kan man ju alltid gira lite fram och tillbaka om det krisar, eller helt enkelt göra en "piruett" om man har plats. Sånt här är inget större problem annat än där det är riktigt trångt. Jag har visserligen lagt till med bara segel och någon paddel med elvametersbåt i naturhamn, men en motor är inte dumt att ha i dessa lägen...

Det man får se upp med vad gäller segelbåtar är sådant som gömmer sig bakom förseglet. Lite av segelbåtens döda vinkel.