Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Den gamla skorven verkar ta in ljus

Jag har en Yashica Mat 124 G från 1970-talet. Det är en s k tvåögd spegelreflexkamera (TLR). Under den senaste tiden har jag använt den några gånger och misstänker att den tar in ljus.

De vita, smala fälten som sticker in till höger på bilden tyder på att det kommer in ljus i kameran, eller att filmrullen inte är helt tät. Vad kan då de mörka fläckarna bero på? Ojämn framkallning? Filmen här är TMAX 100 och framkallaren XTOL. Agitering de först 30 sek och därefter 10 sek varje minut. Precis som vanligt. Jag har använt färskt fix, inget stoppbad utan vattenskölj i ett par minuter. Använder den vanliga Patersondosan med två spiraler. Alla rutor på senaste filmen blev inte så här men flera stycken.

Det är naturligtvis trist att sådant här inträffar för jag gillar verkligen mellanformat.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-12-04 21:50 | Läst 3788 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tror Du inte att ljuset är nån slags reflex i en blank list e d på kamerans vänstra sida (inuti, alltså)? Tycker det finns en tendens till "solfjädersform" på dem, som det blir när ljuset ursprungligen kommer från objektivet och reflekteras i nåt utsträckt, och därför har olika vinkel utefter negativets sida..

De mörka fläckarna är säkert ojämn framkallning, möjligen lite för lite soppa. Var möjligen den här filmen på den översta spiralen, laddad så att den sidan kom överst? Minns från min mellanformatstid att det här var ett återkommande problem, även med rostfria dosor och spiraler.
Svar från pic-tor 2013-12-04 22:36
Intressant teori du har om reflexer från något blankt föremål i kameran. Ska kolla extra noga när filmen är färdigexponerad. Jag häller alltid i mängd framkallare med bred marginal så det kan inte bero på detta. Min dosa rymmer enbart en 120-film. Kan det bero på bubbelbildning? Jag brukar knacka dosan några gånger i diskbänken, efter påfyllning av framkallare, för att få bort eventuella luftblåsor, men kanske glömde jag bort det den här gången.
Tack så mycket för dina synpunkter.
Ser lite skumt ut, inte riktigt som ljusinsläpp brukar se ut, tänker främst på dom ljusa ränderna mellan dom mörkare partierna som ju är ljusare än himlen i övrigt,skulle ju inte uppkomma med ljusläckage. Hälsn, LO
Tycker du ska ta en testfilm, där du exponerar varje ruta med obj,locket på samt belyser kameran från alla håll med en stark lampa. Sen vid framkallning är det ju lättare att se ev.ljusinsläpp med en blank film. Hälsn, LO
Svar från pic-tor 2013-12-04 22:38
Bra tips Lars-Olov. Ska offra en film för vetenskapen :).
Hej Torbjörn, trevlig kamera du har, jag är lycklig ägare till en likadan! Har inte så många synpunkter på ditt problem utöver dom redan givna. Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2013-12-05 21:01
Hej Björn. Jag håller med dig. Yashican är en mycket trevlig kamera. Gamla Yashicor är ofta otäta har jag läst på nätet och jag förmodar att min har blivit det också. Tätningsmaterial finns att köpa på nätet från utlandet men jag vet inte om det går att köpa i Stockholm. LP-foto kan nog fixa tätningen men de är inte billiga. På sista tiden har jag nog använt Yashican mer än A99, men den senare är ju också en väldigt trevlig kamera.
Ser underligt ut! Mina tankar går närmast till en mekanisk skada där emulsionen har påverkats så att framkallaren har bitit ojämt, men det är inte så lätt att bilda sig en uppfattning med hjälp av bilden på skärmen. Man kanske ändå skulle luppgranska emulsionssidan yta.
Svar från pic-tor 2013-12-05 20:48
Jag har granskat emulsionen med lupp och kan inte finna några skador. Ytan är slät och fin. Locket till kameran har väl mycket spel så jag misstänker att den inte är riktigt ljustät. Jag ser nu att bilden ovan är spegelvänd, men det saknar ju betydelse i sammanhanget.
Glömde att berätta att jag köpte en 124G på Ebay för nån månad sen, mest av nostlgiska skäl, allting fungerar bra på den, men har inte kommit loss med att leta upp dosor o annat i källaren för framkallning, får nog bli efter jul. Hälsn, LO
Svar från pic-tor 2013-12-05 20:38
Det är klart att du ska använda den fina kameran. Det är trivsamt pyssel att framkalla och skanna. Jag misstänker att min behöver tätas om för luckan glappar.
Dubbelolle 2013-12-05 20:46
Absolut, men måste köpa en scanner också, blir väl en Epson, frågan är om det räcker med den lite billigare för ca. 2000.- eller om man ska upp på toppmodellen för 6000.- Vad tror Du?
Svar från pic-tor 2013-12-05 20:54
Jag har en Epson V750 som fungerar väldigt bra till mellanformat och jag är mycket nöjd med de 30x30 cm utskrifter jag gjort via Crimson. Till småbild använder jag Reflecta RPS 7200 som också är en mycket bra skanner och till rimligt pris. Ska du ha bättre kostar det väldigt mycket mer.
Dubbelolle 2013-12-05 21:24
Hej, ska kolla på den, ja, jag har också en småbildsskanner redan, som jag mest använt till dia, en Plustec 7300 som är helt OK. Men det är ju kul att kunna skanna även bilder, för dom tar väl A4 antar jag. Ska gå in på Epsons hemsida o kika. Hälsn, LO
Fint! Jag blev av med min enda tvåögd kamera men tycker om mellanformat. Nu kör jag mest med en Spotmatic. Jag ska kika in då och då. Tycker om analoga bilder!
Svar från pic-tor 2014-01-02 22:13
Tack David för din kommentar. Jag använder också Spotmatic ibland. För mig handlar det om Spotmatic F som kanske var den trevligaste "gängmodellen". Mycket trevlig kamera att använda. Min Yashica TLR behöver få ny tätning och jag ska kolla på nätet var man kan få tag i det för rimlig penning. LP-Foto gör det säkert men då får man nog räkna med en tusenlapp ca.

Ha det gott

Torbjörn