Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det är dags för fyrkantiga bilder igen

Mina två TLR-kameror, Rolleiflex och Yashica 124G, har fått stå overksamma ganska länge nu. Jag använder för det mesta Fujis fina Acros 100 ISO till de här kamerorna och då krävs det bra ljus för att få skarpa bilder. Ljusgluggen mitt på dagen fram till nu har dessutom varat bara en kort stund. Sakta men säkert börjar ljuset nu att återvända och i söndags fick Yashican följa med på en liten tripp till Stockholm. För Yashicans del innebar det enbart Hötorget för där tog filmen slut. En TLR-kamera är nästan idealisk att använda i sådana här sammanhang. Ja, överhuvudtaget ute på stan bland människor. Du kan vandra omkring med den på magen tämligen obemärkt. Inte många noterar när du stannar till och komponerar din bild och slutligen exponerar heller. Dessutom är de tysta, nästan ljudlösa. I de flesta fall är avtryckaren vågrätt placerad, mot kroppen, vilket avsevärt minskar risken för skakningsoskärpa.

Spegling

Spegling

Bokmalar

Bokmalar

Vad har du i påsen?

Vad har du i påsen?

På olika plan

På olika plan

Köpslående

Köpslående

Nöjd kund

Nöjd kund

 

Den här dagen räckte ljuset en god stund för min Yashica. Kommersen på Hötorget var inte så omfattande utan det fattades flera stånd. Jag hittade en bok om Carl Larsson, som förutom många fina bilder, även innehåller en levnadsbeskrivning tecknad av flera olika författare. Han var en mycket skicklig målare som inte bara målade av sin familj vid huset i Sundborn utan målade mycket annat.

 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-01-14 17:53 | Läst 2077 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Bra bilder Torbjörn!.

mvh
Micke
Svar från pic-tor 2011-01-14 18:21
Tack så mycket Mikael.
Trevliga, talande bilder med fin skärpa, kul att titta på! /Tommy.
Svar från pic-tor 2011-01-14 19:29
Tack Tommy. Kul att du gillar bilderna från Hötorget.
"Köpslående" föll mig verkligen i smaken men de är fina allihop. Jag saknar verkligen en kamera att se ner på, eller ska man kanske säga titta ned i :-)
Hade en Nikon Coolpix förut, som man kunde vrida så att man tittade ned på skärmen medan objektivet tittade framåt, och avtrycket satt också som det skulle. Tyvärr är den död nu.

Men jag lever, ha det gott! /Thomas
Svar från pic-tor 2011-01-14 19:35
Med lite tur kan du få en TLR till bra pris på eBay, Tradera, Blocket eller något annat ställe som säljer gamla kameror. På digitalsidan finns ju flera som har vinklingsbar skärm. Det är bara att öppna plånboken ;-). Skönt att höra att du fortfarande lever Thomas ;-).
Det är ju så kul med gatufoto. Tänk om det fanns någon modern (digital) kamera med ljusschaktsökare. De där små replikerna av Rollei som någon tillverkar räknar jag inte, det verkar vara rena leksaker.

Som vanligt tycker jag att de digitaliserade negativen (antar jag det är) är lite mörka i återgivningen. Om det gällde alla skulle jag misstänka min skärm, men t ex den sista ("Nöjd kund") är det inte. Jag funderar över om det helt enkelt är en smaksak?
Svar från pic-tor 2011-01-14 21:57
Många digitalkameror i dag har Live View och då kan i de flesta fallen skärmen vinklas ut från kamerakroppen. Handhavandet liknar då TLR-kamerornas men något ljusschakt rör det sig inte om utan en platt skärm. Jag har tittat på bilderna på min okalibrerade laptop och min kalibrerade stationära dator och jag kan inte tycka att bilderna är för mörka på någon av datorerna. Människorna på bilderna har i många fall mörk klädsel men jag kan inte se att någon bild sotar igen i de mörka partierna. Smaksak? Javisst, som allting annat inom konsten.
Trevliga bilder och ja, det analoga håller, långt..... Det som slog mig i bilderna är det fina skärpedjupet.... precis lagom för att framhäva objektet men att samtidigt bevara miljön för gatufoto. Well done!! //Peter
Svar från pic-tor 2011-01-14 22:08
Tack så mycket Peter. Jag är väldigt förtjust i just den här filmen som ger ett närmast digitalt korn ;-). Växlar om ibland till analogt och då speciellt till mellanformat som ger väldigt fin bildkvalitet, särskilt med den här fina Fuji Acros-filmen.