Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Det ständigt pågående flödet

Det pågår ett ständigt flöde omkring oss. Mitt i allt befinner sig du. Förutom det rent privata med ständiga val av försäkringar, pensionssparande, kontokorts-, telefon-, mobil-, el-, internet-, TV-, tidnings-, kalsong- och strumpabonnemang. Bara för att ta några exempel. Till detta kommer bevakning av vad som händer på Facebook, Twitter, Fotosidan och andra foto- och nyhetssajter, TV, radio, film, konserter och andra kulturutbud, födelsedagar, dop, giftermål, begravningar, pensionsavgångar, jubileer, bjudningar etc, etc.

Vi fotografer måste dessutom hinna fotografera strukturerat och planerat, ta hand om våra bilder, skicka bilder till tävlingar och utställningar, fotosajter och sociala medier, vänner och bekanta, bevaka vad som sker i branschen, fika med likasinnade, ge konstruktiva bildkommentarer och skriva intressanta blogginlägg.

Under några veckor har jag ställt mig vid sidan av det här intensiva flödet. Jag har tagit långpromenader, lyssnat på P1 och läst böcker. Visst har jag kikat in på FS då och då men jag har inte varit särskilt engagerad. Jag har också testat lite Slow Photography med några gamla Pentaxobjektiv tillsammans med NEX-5N. Det har varit roligt och de här NEX-kamerorna är ju som gjorda för att användas tillsammans med dina gamla objektiv. Fokus peakingen är ett suveränt hjälpmedel och det finns en mängd adaptrar på marknaden. Bl a finns en adapter från Zhuoming till Canons EF och EF-S-objektiv som ger...

"True electronic integration of aperture diaphragm - let camera automatically choose aperture in P or S exposure modes, or dial in yourself on the camera body in A or M modes. Powered by camera body. No external power source required.Wide open button (opposite of depth-of-field preview function) makes auto focusing fast or manual focusing easy.  If you don't want to AF mode, you can choose to manual mode but you must manual focusing by yourself."

En sådan här adapter kostar naturligtvis en hel del, £ 179. Men å andra sidan får du tillgång till Canons fina objektivutbud.

Vitt och svart

Projektion i ett gammalt fönster

Människor i motljus


De här bilderna har jag däremot tagit med min, i sammanhanget, "gamla" Sony A850. Det går alldeles utmärkt att fotografera "slow" med den också. Det handlar för det mesta om vilken inställning man har. Ett bra sätt är att muta in ett begränsat område där du kan släntra omkring i behagligt tempo och plocka motiv efter motiv. Man måste inte alltid fotografera "på håll" utan det finns alltid intressanta detaljer att hitta om man stannar till, tittar och begrundar.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-10-27 11:56 | Läst 4137 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det låter som om du tagit en välbehövlig och skön paus från alla måsten! Fina bilder visar du som förstärker texten!
Svar från pic-tor 2012-10-30 11:25
Tack Anne-Sophie. Jag överdriver naturligtvis medvetet lite grand men ibland är det svårt att känna sig riktigt fri för alla måsten som ständigt pockar på uppmärksamhet.

/Torbjörn
Istället för att ta en paus, har jag bestämt mig för att inte gå in i "allt".
Just därför att jag inte vill hamna i det du beskriver. Stressigt, men kanske framförallt skapar det i mina ögon "halvmesyrer".

Ha en skön helg där sidan om och njut! //Peter
Svar från pic-tor 2012-10-30 11:27
Det är klokt att själv bestämma över vad man vill engagera sig i och inte alltid "göra som alla andra". Tack för din kommentar Peter.

/Torbjörn
Bra där, Torbjörn. Du gör helt rätt! Visst finns det mycket att se i vår närmaste närhet!

Per
Svar från pic-tor 2012-10-30 11:29
I det lilla kan man hitta mycket. Det gäller bara att träna upp sitt bildseende och därefter måste det naturligtvis underhållas också. Kameran ska ständigt gå varm :).

/Torbjörn
Låter skönt med en paus.
Postlådorna är superfina
Marianne
Svar från pic-tor 2012-10-30 11:32
Att ta pauser och reflektera över vad man håller på med är viktigt. Man kan inte jämt köra på med gasen i botten. Kul att du gillar postlådorna. Det blir alltid några bilder när jag passerar dem.

Ha det gott
/Torbjörn
Pauser är bra, men jag har saknat dina inlägg med underfundig text och snygga bilder!
Fina är alla bilderna, men jag fastnade för den första idag.
Ha en fin söndag Torbjörn!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-10-30 11:35
Tack Ewa för din fina kommentar. Jag fick en fin söndag där mina pojkar kom med familj och flickvän. Vi åt Thaimat från en lokal restaurang och till dessert blev det blåbärstårta från ortens konditori. Inte så tokigt va' :)?

/Torbjörn
Jag har tagit nästan precis samma bild som din första i det här inlägget, men jag valde ett något större utsnitt. Kul när man känner igen sig i andras bilder :)
Svar från pic-tor 2012-10-30 11:36
De där postlådorna är bildmässigt intressant, liksom den svagt strukturerade väggen, och jag har svårt att låta bli att ta en bild när jag går förbi. Du verkar också ha upptäckt dem. Kul!

/Torbjörn