Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Extra biljettkontroll och olika typer av ångest

Skulle du acceptera att någon kontrollerade ditt arbete inför andra människor? I alla fall är det vad som händer ganska ofta på tåget. Efter det att tågvärden gått runt och kontrollerat och sålt biljetter kommer en särskild kontrollant och utför en extra biljettkontroll. Varför kan man undra? Litar inte SJ på sina tågvärdar? Jag skulle känna mig oerhört kränkt. Vad händer om kontrollanten hittar en falsk biljett? Får tågvärden en prick eller kanske varning i matrikeln då? När jag åkte tåg senast så var det extra biljettkontroll. När det var klart i varje vagn kom kontrollanten tillbaka och efter henne gick den kvinnliga tågvärden. Tittade man noga på henne kunde man ana ett litet triumferande leende över läpparna ;).

Greklands koalitionsregering har fattat beslut, bl a om åtstramningar, men tjänstemännen i departementen struntar i att genomföra dem. Så har det tydligen pågått under en längre tid. Korruptionen verkar vara djupt rotad och jag kan inte förstå hur grekerna ska kunna slingra sig ur den kris de har hamnat i. Det är kanske lika bra att de får kliva av EU-tåget. Medlemsländerna kan inte vara för olika och de måste naturligtvis ha en fungerande statsapparat och ett fungerande skattesystem. Korrumperade länder kan inte påräkna att andra, skötsamma länder ska betala de skatter som de korrupta länderna inte klarar av att driva in från sin egen befolkning.

Nya kameror kommer i en aldrig sinande ström tycks det och förorsakar beslutsångest hos en del. Däremot ser vi väldigt sällan tekniska lösningar för säker förvaring av digitala bildfiler. Mina externa hårddiskar har snurrat några år nu och kraschen kommer allt närmare. Jag orkar inte hålla på att ständigt kopiera till andra diskar. Det tar för mycket tid och är inte så lätt att administrera. Jag sparar mina bilder på två separata hårddiskar, i två olika råformat, DNG och kamerans egna råformat. JPEG-filerna hamnar på samma hårddisk som DNG-filerna. Nu är det "happy go lucky" som råder inom det här området och det känns inte så kul.

På en av bilderna ovan har jag använt en färgprofil från Leica. I det här fallet tyckte jag den passade bäst. Vilken kan det vara månntro?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-02-10 18:15 | Läst 2808 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder! Kul att se.. Folk blir allt mer ego och har allt mer svårt att lita på andra människor. Vi människor blir så när vi bor i större städer. Om vi jämför med människor som bor i liten by så ser man skillnad. Människor där är hjälpsamma.
Svar från pic-tor 2012-02-13 15:35
Tack Mikael! De här extra biljettkontrollerna skadar i längden SJ:s kundrelationer. Frågan är väl om de kan skadas ytterligare förstås. De är ju redan körda i botten. Jag kan inte förstå att facket går med på det här och själv skulle jag bli vansinnig om jag var tågvärd.

/Torbjörn
Jag använder SynkbackPro http://www.2brightsparks.com/ för att sköta backup på plats, och Livedrive http://www.livedrive.com/ billigaste versionen för backup på "tredje plats". Och det känns skönt!
Svar från pic-tor 2012-02-13 16:22
De här programmen tycks vara utvecklade för Windows och jag har Mac. Jag har Apples eget backupprogram Time Machine men det fungerar bara mellan den interna hårdisken och externa hårddiskar. Inte mellan externa hårddiskar enbart. Så var det tidigare i alla fall. Det finns naturligtvis andra backupprogram som stöder Mac OS också och det kanske börjar bli dags att "sondera terrängen". Tack så mycket för dina länkar.

/Torbjörn
Ett kontrollsamhälle kräver sina kränkta offer! Undrar om inte kontrollerandet har funnits där hela tiden. Den "traditionella arbetarklassen" har alltid fått finna sig i att vara kontrollerad, men idag sprider sig kontrollerandet till alla typer av arbetsplatser. Risken är att människors genuina vilja att göra ett bra jobb och komma med extra insatser och att vara engagerad minskar. Till slut får man arbetsplatser där folk gör bara det som krävs av dem. Kreativiteten dödas och i slutändan gynnas inte den ekonomiska tillväxten heller annat än kortsiktigt. Vad tror du? Svartmålar jag?
Den färgglada bilden på de lekande barnen är så fin! Färgprofil Leica...? Vet inte vad jag pratar om, men gissa får man väl fritt?!
Svar från pic-tor 2012-02-13 16:47
Det ligger mycket i vad du skriver Rauni och du svartmålar inte alls. Tänk dig själv att arbeta som tågvärd. Du gör ditt jobb i tågvagnarna enligt reglementet och omedelbart efter kommer en person och kontrollerar ditt arbete. Jag kan inte tänka mig att kontrollanten "drar in" sin egen lön. Kontroller behövs för att samhället ska fungera men de måste finnas där nyttan med dem är uppenbar.
Vad roligt att du gillar bilden på barnen. De lekte så fint tillsammans medan föräldrarna drack kaffe.

Ha det gott
/Torbjörn
Svar från pic-tor 2012-02-13 17:10
För en tid sedan tankade jag ned ett antal färgprofiler till Sony A850 i Lightroom. En av profilerna är benämnd "Leica" och den, liksom de andra, är förmodligen högst personliga profiler och jag tror inte de kommer från Adobe. I alla fall så tyckte jag att färgåtergivningen på Swedbankskyltarna blev bäst med "Leicaprofilen".

/Torbjörn
Trodde inte att sådana biljettkontroller fanns i Sverige, sorgligt att höra. Har på senare tid förstått att om lönen kommer från skatten som vi betalar så är mentaliteten lite annorlunda än i den privata sektorn som jag känner. Bägge har sina baksidor och jag drar inte alla över en kam. Dina snöbilder är vackra och barnen som färgklick stack ut extra, härligt!
//ewa
Svar från pic-tor 2012-02-13 16:56
Biljettkontrollanterna dyker upp då och då och jag tror att de flesta som någorlunda ofta åker tåg har stött på dem. Jag tror nog att korruption (och mutor mm) är minst lika vanligt inom den privata sektorn som inom den offentliga.
Vad roligt att du gillar bilderna Ewa ;).

/Torbjörn