Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fisksoppa med skrädmjölsbröd

L. bakade skrädmjölsbröd till fisksoppan i går. Som vanligt smakade både soppan och brödet alldeles utmärkt. Förevigade mästerverken med mitt fina SMC Takumar 1.4/50 mm, tillverkat någon gång mellan 1972 och 1975. Det finns fler varianter av det här objektivet, varav ett är tillverkat av toriumglas och därför är radioaktivt. Det är inte min variant. Jag gillar objektivets mjuka oskärpa och färgåtergivning. De här bilderna är mycket lite redigerade.

Fokusering med manuella objektiv på en digitalkamera kan ibland vara lite knepig. Trots hjälpmedel som focus peaking. Man ska inte alltid lita blint på den tekniken för skärpan sitter inte alltid där man vill ha den. Därför förstorar jag alltid sökarbilden när jag fokuserar. Det gör att det inte alltid går så snabbt att ta en bild. Fotograferingen blir lite lugnare, kanske till och med mer avkopplande.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-04-09 12:00 | Läst 494 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Härlig fisksoppa och bröd! Utmärkta bilder i vacker färgskala med det fina vintage objektivet. Mvh Wolfgang
Svar från pic-tor 2024-04-11 14:11
Tack Wolfgang. Ja, det här objektivet har fin karaktär.
Det ser riktigt gott ut! Och nyttigt. Gurkmeja i fisksoppan? Gillar färgen. Har det radioaktiva objektivet, det är utmärkt, men priset har gått upp mycket sen jag köpte det begagnat.
Svar från pic-tor 2024-04-11 14:15
Tack Stefan. Nej, det är inte gurkmeja i soppan utan saffran. Det ger soppan en härligt gul färg och delikat smak. Objektivet med toriumglas tycker en del är det finaste i den här serien. Jag är mycket nöjd med mitt ex.
Ser synnerligen smakfullt ut, både bilderna och soppan med bröd! Många hälsningar/ Björn
Svar från pic-tor 2024-04-11 14:18
Tack Björn. Fotograferingen var inte planerad men när jag fick se färgen på soppan tog jag fram kameran. Soppan smakade utsökt med ett glas vitt.
Fina bilder. Både soppan och brödet ser väldigt goda ut. Härlig färg på soppan.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2024-04-11 14:22
Tack Lena. Saffran gav den fina färgen, och smaken. Saffran förekommer rätt ofta i fisksoppa. L. bakar ibland matbröd på skrädesmjöl. Det ger fin fyllighet och smak.
Nu blev man sugen, frestande bilder !
Ing-Marie
Svar från pic-tor 2024-04-11 14:25
Fisksoppen innehöll bl a lax, torsk, vitt vin, vitlök, jordärtskocka, salt, vitpeppar och så naturligtvis saffran. Tack Ing-Marie.