Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Flicka med cigarett

I helgen när jag satt och bläddrade i mina negativpärmar dök plötsligt upp några gamla negativ jag inte alls kände igen. Det är några kvadratiska negativ av märket Agfa ISS. Jag antar att det är en film avsedd för Instamatickamerorna som kom i början av 1960-talet. Jag har ingen aning om hur negativen har hamnat i pärmen och jag vet inte vem som tagit bilderna. Jag vet heller inte vilka personer som är med på bilderna eller var bilderna är tagna. Så nu får jag ta fram förstoringsglaset och börja mitt detektivarbete. De första jag ska konsultera är min bror och syster som båda bor i Gävletrakten. Vad jag minns så hade inte min bror någon Instamatic men kanske min syster hade en. Det kan ju vara så också att jag för länge sedan hittade de här negativen. Det är inte hela filmen jag har utan några rutor bara.

Negiven är i ganska dåligt skick. Det verkar som om de håller på att brytas ned för det finns ett flertal fläckar över stor delar av bilderna. Mycket damm har också fastnat som inte gått att blåsa bort. Det har varit ett styvt jobb att någorlunda få bort skräpet i Photoshop. Det finns säkert andra, och kanske mer tidskrävande, metoder att få bättre resultat av skanningen än vad jag lyckades med.

Tillbaka till 1960-talet. Från transistorn hörs Tio i topp, det är lördag, sommarlovet/semestern varar ännu några veckor, solen skiner och flickorna har det skönt på badstranden:

Flicka med cigarett

Flicka med cigarett

På stranden

På stranden

Två flickor

I vattnet

 

Ja, mycket kan hända i filmens förunderliga värld. Var rädd om era negativ. Ta gärna hand om andras om de inte vill/kan ha dem kvar. Skaffa en skanner, om ni inte redan har en, och skanna in negativen. Sist - men inte minst - sprid bilderna till era vänner och bekanta och gärna här på FS också.

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Inlagt 2010-08-30 22:34 | Läst 5641 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Flickan med cigaretten är verkligen tidstypisk! Nu ska man inte röka, vare sig i verkligheten eller på bild. Men då skulle man, det var coolt (fast det hette inte coolt då, jag minns faktiskt inte vad det hette. Hippt? Ballt?).

Själv blir jag numer lite ledsen när jag ser en ung människa röka, för jag tänker på vad hon gör med sig själv. Men själva bilden är faktiskt jättebra och skulle kunna användas som reklambild för tobaksindustrin :-)
Svar från pic-tor 2010-08-31 08:06
Jag gillar också den bilden. Vad man använde för uttryck på 1960-talet minns jag inte. Coolt var som sagt knappast uppfunnet. I alla fall inte på landsbygden där jag växte upp. Hippt använde vi inte heller. Däremot tror jag att man började säga "tufft" på den tiden. Kanske skulle man ha sagt att tjejen var tuff. Tack Ernst Göran.
Vilka roliga fynd. Hoppas att du får reda på vilka det är
Svar från pic-tor 2010-08-31 21:56
Ja, det ska bli spännande att se vad efterforskningarna leder till.
Vad kul att få göra sådana där fynd :-) jag har minna fynd jag med kvar, (kastar för övrigt ingenting som har med foto och musik att göra) men jag har kvar min morfars fota samling och det är en hel del det handlar om tusental neg och bilder som ligger bevarat i filmburkar av modell äldre.
Om det jobbet blir klart någon gång det får framtiden utvisa men jag scannar av då och då när lusten får tid med det, men det är lika spännande varje gång jag tar fram en ny rulle och matar in den i scannern och får fram resultatet .
Visar för övrigt en del av hans bilder på min sida här på FS i en mapp som heter morfars bilder.
Bra inlägg :-)
mvh micke
Svar från pic-tor 2010-08-31 23:23
Tack Mikael för ditt intressanta svar. Var rädd om din morfars negativ! De är naturligtvis en guldgruva för många människor. Man får nog avsätta en viss tid varje vecka för sådana här mastodontprojekt. Då hinner man naturligtvis inte med att ta lika mycket nya bilder men det offrar man lätt när det handlar om så här spännande projekt. Berätta gärna i bloggen hur projektet framskrider.