Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Först Hötorget sedan Bella och Ari

Nys hemkommen från en tur till Öland gjorde jag i söndags en sväng till Stockholm. Det var ett tag sedan så det kändes fint att trängas med lite turister på centralen. Naturligtvis började jag med att skanna av Hötorget för att se om där fanns något intressant att köpa på loppmarknaden och/eller om där fanns några intressanta fotomotiv. Det fanns bl a några dragspel och gitarrer till salu. Kollade några gitarrer. Bl a en Lucky 7 från 60-talet. Jag hade några kompisar som när det begav sig köpte den gitarren. Vad jag minns så var den svårspelad och lät billigt. Jag skaffade mig en tolvsträngad Bjärton i stället. På avbetalning. Den lät som en hel orkester tyckte jag. Då. Eftersom jag var omyndig måste min far godkänna köpet (Hagströms musik i Gävle) via telefon. Han grymtade lite för jag hade naturligtvis inte frågat om lov innan jag for. Men jag sommarjobbade så det var mina pengar det handlade om. Ack ja. Banne mig om inte Göingeflickorna hade en likadan :).

Jag testade en av de akustiska gitarrerna och den skorrade. Naturligtvis var den spräckt. Det var många som trängdes kring en till synes fin elgitarr av märket Ibanez. Men jag tror att man ska akta sig för att lägga ut stora summor på musikinstrument på det där stället. Det fanns en del fotoprylar att titta närmare på. Många dock i bedrövligt skick. Ett Pentacon 1.8/50 mm med M42-gänga kollade jag på ett tag. Vad jag kunde finna ut så var det helt brukbart. Fast smutsigt förstås.

Trängseln bland framförallt musik- och bokstånden fick mig att till slut enbart koncentrera mig på att ta några bilder. Jag hade ett nyköpt, på eBay, Super Takumar 3.5/135 mm med M42-gänga som jag via adapter monterat på min Sony A850. Optiken är jättefin med kristallklara glas. Inväntar en ny M42-adapter, också köpt på eBay, med fokusbekräftelse som underlättar fokuseringen väsentligt. Jag hade också min Yashica 124G TLR med mig. Några japaner med senaste kamerorna från Canon och Nikon, plus långa objektiv som släpade i marken, log överseende när de såg min Yashica. Jag pekade då med den mot deras kameravidunder och sa, med övertygelse i rösten:

- This one is better!

- Haha (på japanska) blev svaret, plus en del huvudskakningar förstås.

Nåja, visst är min A850 en fantastiskt bra kamera men det är ändå kul att ibland återvända till de gamla, fina analoga kamerorna. Det är också nyttigt att fräscha upp de grundläggande reglerna för fotografering och samtidigt är det kul att ta hand om filmen efteråt med framkallning, torkning och insättning i album. Givetvis med några anteckningar om plats, datum, film, framkallare, spädning, temperatur och tider. Jag gillar det här pysslandet. Innan jag skannar in fler bilder har jag bestämt mig för att skaffa mig en ny skanner. Den jag har, Epson 4870, är i fantastiskt fint skick och ger filer med bra kvalitet. Trots det vill jag ha en ännu vassare skanner och i kväll beställde jag en Epson V750. Eftersom jag numer, när jag fotar analogt, mest fotar i mellanformatet så var valet enkelt. Jag hade naturligtvis kunnat välja den något billigare V700 men då hade jag inte fått den fullständiga versionen av Silverfast. Jag säljer gärna min gamla till någon här på FS.

Nog med prat. Här kommer lite bilder från mitt senaste besök på Hötorget:

Ny giv

Ny giv

Sökare på drift

Sökare på drift

Vi har varit på turné

Vi har varit på turné

Spaning

Spaning

Snabba ryck

Snabba ryck

Det här var bilder tagna med Yashica-Mat 124G, en gammal, hederlig TLR-kamera. Jag har använt Fuji Acros 100 ISO som jag testar lite i sommar.

Här kommer några bilder som är tagna med Sony A850 och med det gamla objektivet Pentax Super Takumar 3.5/135 mm. Det är ett manuellt objektiv från 60-talet som verkar lovande.

Delilah?

Kaffepaus

Sakkunniga

 

- Ja, men Bella och Ari då? Det står ju ingenting om dem, undrar ni säkert.

- Lugn, bara lugn. Jag har lagt in en påannonsering om vad som kommer i min nästa blogg. Så "stay tuned".

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-08-10 11:37 | Läst 5942 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hötorget är mer spännande på söndagar, det är klart, och kvadratiskt passar bra.
Den ena av turnégrabbarna ser ju ut att vara på väg att somna!
Svar från pic-tor 2010-08-10 13:15
Haha, ja de verkar ha varit på en lång turné. Tack Jan-Olof.
Väldigt skarpa och fina bilder , en fin bild serie.
mvh micke
Svar från pic-tor 2010-08-10 19:24
Tack Mikael! Roligt att du uppskattar mina bilder.
Skojigt att fundera över skillnaden mellan Yashica- och de digitala bilderna. Den tydligaste skillnaden är ju färg och format, men det finns något annat också. Jag undrar mycket över hur fotografen inspireras på olika sätt av olika kameror. Den gamla Yashican är i alla fall en höjdare.
Svar från pic-tor 2010-08-10 20:58
Tack Ernst-Göran. Jag har också kommit fram till samma slutsats om Yashican. Den är riktigt rolig att använda men 12 bilder försvinner ganska snabbt om motiven står tätt! Det är klart att man inspireras av kameran om den ger bra resultat och är lättarbetad.