Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gamla pappsalen

På ferierna arbetade jag på Kopparfors AB i Norrsundet. Dels på sågverket, dels i massafabriken. Sommaren 1970 arbetade jag i gamla pappsalen. Till skillnad från nya pappsalen var den mycket omodern och arbetet var tungt och ibland väldigt stressigt. Där tillverkades en speciell typ av pappersmassa som efter förädling till papper var icke elektriskt ledande. Hemligheten var att man kokade massan i avjoniserat vatten. Papperet användes sedan bl a i transformatorer och kondensatorer. Den här sommaren arbetade många utländska studenter på fabriken. Eftersom jag kunde engelska och tyska skapligt samt lite franska fick jag hjälpa till vid introduktionen samt när det dök upp diverse problem på jobbet. Här i gamla pappsalen arbetade en grek, två österrikare samt en japan. För ett år sedan ungefär beslutade de senaste ägarna, Stora Enso, att lägga ned fabriken. Hamrångebygden drabbades väldigt hårt eftersom många hade sin anställning där.

Arbetet i pappsalen är uppdelat på fyra stationer. I de två pappersmaskinerna tillverkas pappersmassan som från början är mest vatten. I början av maskinen passerar massan över en mettallduk, vira, som silar bort det mesta av vattnet. Allteftersom massan passerar ett antal stora, av ånga uppvärmda, cylindrar är massan så pass torr att den kan skäras upp i ark. När behållarna med ark är fulla dras de till vågen för vägning. Varje bal ska väga lika mycket. Här får man antingen lägga på ark eller lyfta av. Sedan går balarna till pressen där balarna pressas ihop, förses med omslag och tjock ståltråd som håller ihop balen. Därefter stämplas balen och lyfts upp på en järnvägsvagn för vidare transport till hamnen.

 

"Greken" (har glömt bort hans namn) övervakar pappersmaskinen

 

"Greken" vid vågen

 

Jag vid pressen

 

Balen förses med "omslagspapper"

 

Grov ståltråd lindas runt balen

 

Med hjälp av tången drar jag trådens ena ände igenom den andra ändens ögla och fäster med en knyck

 

Massabalar på väg till hamnen

 

Kompisarna diskuterar något intressant

 

Fler ansluter sig

 

Allan och Håkan tar en liten paus

 

Personalrummet

 

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

Inlagt 2009-12-21 19:48 | Läst 7990 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Sköna bilder och alltid trevligt med en historia ur verkligheten.
Svar från pic-tor 2009-12-21 22:15
Kul att du uppskattar min illustrerade berättelse om hur det var en gång.
Fina arbetsplats bilder och kul att se hur det var och jag kan tänka mig att det var stundtals tungt arbete och arbetsmiljön var nog inte den bästa. Ser ut som ni har privata kläder dessutom. Jobbar själv inom samma industri dock ej i massabruk utan med vedhanteringen och har även jobbat på en bestrykningsmaskin som lades ner av just stora enso, den var byggd -87 och lades ned 2002 på Nymölla Bruk. Man borde dokumentera mer om just arbetsplater och även annat förstås, det är intressant för framtiden. Idag har vi verkligen andra förutsättningar för det om man jämför med 70 talet som det här bilderna är i från. Fint!
Svar från pic-tor 2009-12-22 09:31
Arbetsmiljön var med dagens mått mätt naturligtvis urusel. Privata kläder var också vad som gällde. Man borde naturligtvis ha fotograferat ännu mer men arbetsgivaren var inte särskilt positivt inställd till detta. Kul att du gillar bilderna.