Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Affär ibland

Gjorde en sväng till Ljusne i Hälsingland. Ett samhälle som förlorat lite av den glans det hade förut. Den välkända kättingfabriken finns inte längre och den gamla affärsgatan ser inte mycket ut för världen. Hur det är med fotbollen vet jag inte, men det var länge sedan orten vaskade fram en sådan storhet som Torbjörn Jonsson. Värvades som 17-åring till IFK Norrköping och några säsonger senare hamnade han i Real Madrid. Avslutade sin spelarkarriär i IFK Norrköping och därefter som tränare i Sleipner.

I Ljusnan finns dock fortfarande lax och medan vi var där såg vi några rejäla klunsar som hoppade efter flygfän.

Stanna gärna till om ni har vägarna förbi. I centrum finns en pizzeria som gör generösa och goda pizzor.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-08-22 22:02 | Läst 2032 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande bild! Historia på något sätt.. Manolito nere i högra hörnet på stora fönstret, det var ett tag sedan man tittade på High Chaparall.. någon skulle behöva ge fönstret lite skyddande färg..
Hälsn!
Svar från pic-tor 2019-08-22 22:33
Tack Jan. Nej, här lär det knappast bli något målat. Fast man vet ju inte om det dyker upp nya ägare med nya affärsidéer. Manolito kanske besökte Ljusne någon gång när hans stjärna stod som högst.
Den fönsterkarmen skulle behöva skrapas och målas om! Avfolkningen av landsbygden och småorterna fortsätter - Smedjebacken, Fagersta, Söderbärke, Grängesberg, Ludvika, Grangärde - och är trist att se och begrunda. Vill verkligen alla bo i dom stora, eller i alla fall dom större, städerna? Bra illustration! Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2019-08-23 09:59
Det var längesedan den karmen mötte en pensel och det lär nog inte hända igen är jag rädd för. Den här butiken ligger på en gata som förut kantades av flera affärer, tidigare en del av Ljusne centrum. I dag changerat och dött. Avfolkningen av vår landsbygd är en ledsam historia och politikerna verkar alla var födda inom tullarna. Här finns fina fotoobjekt för de som gillar ödehus men de gamla, kvarblivna människorna vill nog se något mer levande.
Khalad 2019-08-23 10:41
Glömde skriva att det är vackra och välgjorda bilder att njuta av!
Svar från pic-tor 2019-08-23 11:57
Tack Björn. Vad roligt att du gillar mina analoga bilder.
De små orterna går en sorglig framtid till mötes. Åkte för en tid sedan i min fars hemtrakter i Hälsingland och inte fanns det så mycket liv kvar där. Tomma industrilokaler och affärer som lagt ner. Men i Ljusne verkar det finnas minst en kvar, kommer jag upp dit igen så må vi stanna och titta in.
Svar från pic-tor 2019-08-31 09:19
Hoppas den har öppet den dagen ni kommer då.