Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/"Det är som att skjuta på sittande fågel"

Man ser dessa fantastiska bilder överallt. På YouTube, TV och naturligtvis också här på FS. Fåglar i flykt. Bilder vars kvalitet man aldrig skådat förrän de allra senaste åren. Det beror naturligtvis på den tekniska utvecklingen hos både kameror och objektiv. Följande autofokus är ju ingen ny grej det fanns ju redan på analoga tiden. Men nu har tekniken blivit så avancerad att den t o m kan följa ett fågelöga i flykt. Det är som att skjuta på sittande fågel kanske den oinitierade tycker. Inte helt sant, men nog har det onekligen underlättat för naturfotografer vad modern kamerateknik kan erbjuda. Naturligtvis kräver det erfarenhet och kunskap för att resultatet ska bli bra, men det är hoppingivande att även vi som inte betraktar oss som utpräglade naturfotografer ibland kan få till hyfsade bilder på svårfångade objekt.

Själv har jag inte provat på att fota fåglar i flykt särskilt mycket. Någon enstaka gång bara med blandat resultat. Jag brukar vänta tills de sätter sig ned. Fast en fågel sitter ju inte still så värst länge så följande autofokus är även här en välsignelse.

Sådan här bilder kräver inget gömsle och långa väntetider. Fåglar är nyfikna och de brukar dyka upp efter ett tag om man sätter sig ned och är stilla. Skrattmåsar är inte så rädda av sig så de är lätta att fotografera.  Ett medellångt tele fungerar bra. Några av bilderna här är tagna med en 135:a, övriga med 100-400 zoom. Fotar man fågel får man ju räkna med att croppa bilderna en del och det gäller även här.

Det sägs ibland om Henri Cartier-Bresson att han aldrig beskar sina bilder. Det må vara så, men jag tror inte det är sant. Varför skulle han begränsa sitt skapande så?

Det är en beskuren verklighet som våra ögon ser. Vi måste skifta synfält för att se hela bilden.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-05-17 13:48 | Läst 998 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Skrattmåsar är fina motiv, i synnerhet mot mörk bakgrund som du har på flera bilder. De blir dock lätt överexponerade på de vita fjädrarna om man inte kompenserar för det. Precis som du påpekar är det inte så lätt att fota flygande fåglar om det går undan och de flyger oföutsägbart som t ex tofsvipor. Andra arter kan man lära sej hur de flyger och stora fåglar flyger alltid långsammare än små. Blåmesar, stjärtmesar etc är nästintill hopplösa medan svanar och gäss är relativt enkla. Andra och den näst sista bilden blir mina favoriter i din serie.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2022-05-18 09:44
Ja, det kan vara problematiskt med vita fåglar mot mörk bakgrund. Dynamikomfånget är enormt. Men använder man spotmätning brukar det i de flesta fall bli bra. Viktigast är ju att fågeln blir rätt exponerad, bakgrunden får bli mörk, vilket inte är någon nackdel. Tack för kommentaren Lena.
Fin skrattmåsserie Torbjörn! Det är roligt att prova olika genres! Många hälsningar/ Björn
Svar från pic-tor 2022-05-19 10:13
Tack Björn. Ja, man måste inte alltid bli vid sin läst.
Imponerande bildkvalité på den fina måsen Tobbe, ettan gillar jag mest.
//Roland
Svar från pic-tor 2022-05-19 10:15
Tack Roland. Kul att du gillar bilderna. Skrattmåsen är en fin fågel med fint utformade ögon.