Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Det sjätte utdöendet – men så dök rödhaken upp

"Många forskare menar att vi nu befinner oss i det sjätte stora massutdöendet. Däggdjur, groddjur, fåglar och reptiler försvinner minst lika fort som under tidigare massutdöenden. Den här gången är orsaken känd – människan." (Forskning & Framsteg)

Vi undrade lite smått om Granön (mellan Ljusne och Axmar Bruk) hade fått en släng av det sjätte utdöendet tidigare i somras. Inte en fågel så långt ögat kunde se. Alla fågelholkar har stått både tomma och obesökta. Första sommaren det händer.

Väldigt lite insekter har det också varit. Ingen mat, inga fåglar. Så verkar sambandet vara. Lite kusligt har det varit när vi varit ute vid stugan hela dagarna utan att se skymten av en enda fågel. Nere vid havet ser man förstås både mås och trut men inte så mycket annat.

För några dagar sedan besökte vi stugan på Granön för att vattna blommor och klippa gräsmattan. Plötsligt ropar L. :

– Titta, min rödhake är här!

Den brukar alltid hälsa på när vi är ute och gör något på tomten. Vi såg den inte tidigare i somras men nu var den alltså här. Jag tog min kamera, satte på 4/70-200 och gick ut på verandan. Mycket riktigt, rödhaken badade i den lilla vattensamling som blivit på serveringsvagnen efter senaste regnskuren. 

Sådana här gånger är det bra att ha en kamerasensor med många pixlar, 42 megapixel närmare bestämt. Det finns t o m de som menar att fågelfotografer i dag inte behöver längre brännvidder än 400 mm. 61 megapixel-kameror är snart här och utvecklingen lär inte stanna av där. 

Vi blev så glada av rödhakens besök, och att han stilade lite grand för oss, att vi genast satte på kaffet.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-09-05 21:09 | Läst 2277 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad roligt! Rödhakar blir man alltid glad av.. dessutom badande, det är en bonus! Det är sant det där med alla pixlar.. det blir som att zooma in ytterligare, jämfört med det objektiv man har monterat, om man beskär.. och det blir ändå bra kvalitet! Fina bilder här!
Hälsn!
Svar från pic-tor 2019-09-13 17:23
Tack så mycket Jan. Jag är ju ingen fågelfotograf direkt, men det är kul att konstatera att ibland räcker ett 70-200 ganska långt.
Vilken fin bild på rödhaken! Och 42 Mpx ÄR bra att ha. Och A7RIV med 61- nja, då måste jag byta dator(er), det blir tillräckligt långsamt med 42 trots i7 och mkt arbetsminne, hälsningar/ Björn T.
Svar från pic-tor 2019-09-13 17:26
Tack Björn. Jag använder en iMac från 2012 och jag märker inte av någon långsamhet med mina 42 Mpx-bilder. Kanske beror det på att jag har Mac OS och alla programmen på en SSD-disk.
Ibland är de verkliga glädjespridare dessa småfåglar och just en rödhake kan ju få vem som helst att bli extra glad. Den sitter fint i badet.
Hälsningar Lena
Svar från pic-tor 2019-09-13 17:29
Tack Lena. Rödhakar sägs ju vara väldigt sociala och den här stortrivdes i vårt sällskap.
Ni har nog märkt liksom jag att insekterna likt kamikazepiloter kraschar in i framrutan på bilen har åtminstone här i Skåne minskat rejält av någon orsak. Bilkörning på framförallt natten är det jag mest förundras över.

Och visst är rödhaken en liten kämpe och härlig färgklick i en dyster vardag framförallt då i den så kallade Skånevintern då vissa beslutar sig för att stanna här men går väl oftast bra då vintrarna blivit mildare och mildare här hos oss. //R
Svar från pic-tor 2019-09-13 17:33
Här på Granön dyker det då och då upp en rödhake som håller oss sällskap när vi är ute på tomten. Vi tror att det är samma en som alltid dyker upp och att den gillar speciellt oss. Fast nog hälsar han väl på alla andra också kan jag tro.