Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Fryslortar eller...

Dagens hundar är fryslortar. Överallt ser man påklädda hundar. Och företagen som säljer hundkläder går som tåget. Är det verkligen så att hundarna blivit mindre tåliga mot kyla? Eller är påklädningen ett symptom på något annat? Hos husse och matte? Längtan efter ett barn som aldrig kom? Separationsångest efter barn som lämnat boet?

Jag har länge funderat varför det blivit så här. Hade en gång en cockerspaniel och vi var ute i alla väder. Jag påklädd, hon som naturen skapt henne. Med tjock, lurvig päls. Hon frös aldrig. En mycket robust hund. I dag när jag ser påklädda cockrar, och andra hundar, känner jag stort medlidande. Tittar man hundarna i ögonen ser man att de skäms. Cockrar är mästare på att skämmas och spela ledsen hund. 

Varför vill vi att våra hundar ska skämmas?

Är det inte hundägarna som borde skämmas? Låt hundarna vara hundar och inga modedockor.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2022-02-01 12:27 | Läst 921 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
För sådär 60 år sedan såg man inga hundtäcken på jyckarna men ofta hundar i löplinor på gårdsplanerna för att inte tala om alla jakthundar i dragiga hundkojor året om. I dag har vi blivit lite klokare även om lite `missriktad omsorg´ kan ses inte så sällan.

Själv hade jag en BorderCollie som alltid väntade på dagens höjdpunkt, att komma ut ett par timmar på aktiviteter oavsett spöregn eller -15 och snöstorm. Tror aldrig jag sett kläder på en BC.

Sedan har vi knasiga människor se senaste 60 åren tagit fram mängder av nya hundraser och fokus har nog inte legat på mentalt stabila, sunda-friska och robusta-tåliga individer.

Sedan tycker jag det är mer synd om alla innekatter som berövas deras mest utpräglade egenskap, att få vara vilda lite då och då.

/Stephan
Instämmer. Vi har haft tre hundar, två golden och en flat. Ingen hade nånsin hundtäcke el ngt annat. Sen anar jag att det finns små nakenhundar och andra som inte passar svenskt klimat/ nordiskt klimat. Dom skulle nog må bättre i klimat dom är lämpade för, hälsningar/ Björn
Jag håller med dej om att många hundar som har täcken inte alls behöver det. I synnerhet inte om man går en rask promenad eller hunden får springa lös. Vi har dock skapat vissa raser som är tunna i pälsen eller knappt har päls alls och om man nu vill ha en sådan i vårt klimat får man se till att den inte fryser. Jag skulle dock aldrig sätta täcke på en cockerspaniel om den hade päls som en frisk sådan ska ha.
Hälsningar Lena