Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Ibland fotograferar jag som djävulen

Det är märkligt att det fortfarande anses olämpligt att fotografera med zoomobjektiv. Jag kan inte förstå var den åsikten har sitt ursprung. Det skulle vara intressant att få veta. Jag använder ofta zoom. Både till analogt och digitalt. En gammal Tamron 2.8/24-70 zoom passar till en av mina analoga kameror och det fungerar toppen. Till min digitala Sony använder jag en mycket fin 2.8/28-75 zoom från Tamron. Jag har flera fasta objektiv också. Alla objektiv har sina för- och nackdelar. Men det skulle aldrig falla mig in att begränsa mig i mitt fotograferande genom att t ex utesluta zoomobjektiv. 

Till en av de här bilderna har jag använt Tamron 2.8/28-75. De övriga två är fotograferade med normalen Zeiss Sonnar 1.8/55.

Jag bryr mig inte det minsta om att djävulen använder zoom. Huvudsaken är väl att han fotograferar.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-07-19 19:25 | Läst 1889 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mina mest använda objektiv är 24-70/2,8 samt 70-200/2,8.
Sedan finns det några fasta gluggar som motioneras då och då.
Svar från pic-tor 2019-07-19 20:05
Det är ju två mycket användbara zoomar. Fast mitt 70-200 kommer sällan till användning.
Utesluter sällan nånting, för mig gäller nästan alltid både och. Vet inte riktigt vad du tänker på, jag menar var el vilka som fördömer zoom. Att jag just nu glädjer mig åt en nyinköpt fast vidvinkel betyder inte att jag inte gillar zoom. Gillar fö alla tre bilderna! Hälsningar/ Björn T
Khalad 2019-07-19 21:02
Ok, nu har jag läst :-)
Bild 1, där händer det mycket! Härlig bild!
Svar från pic-tor 2019-07-20 10:50
Tack Ragnar. Ja, ibland bjuder gatans teater på mycket.
Hej Torbjörn - du spørger:
"Det är märkligt att det fortfarande anses olämpligt att fotografera med zoomobjektiv. Jag kan inte förstå var den åsikten har sitt ursprung. Det skulle vara intressant att få veta".
Mit forsøg på svar:
Jeg kan huse, da jeg første gang hørte om zoom-objektiver. Da blev de nedsættende kaldt for "gummilinser" her i DK. Og det var i hvert fald ikke noget som professionelle og avancerede amatørfotografer ville have noget med at gøre. Kvaliteten var sikkert heller ikke på højde med faste objektiver på den tid og de var slet ikke så lysstærke. Medens jeg fotograferede med Nikon D700 var mit favoritobjektiv en 24-120 f/4,0. I dag har jeg også zoom-objktiver til min Sony A6000 og jeg anvender også med stor fornøjelse zoomen på min Sony RX100. I dag anvender jeg mest min Fuji X100F så er der ikke så meget at tænke på i den retning :-)
Jeg gillar dit bild nummer 1 - der er meget at kikke på.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Går det med det danske - ellers må du sige til.
Svar från pic-tor 2019-07-20 11:02
Tack Erik. Att zoomobjektiven inte var av toppklass när de introducerades är naturligtvis en vettig förklaring till varför folk inte ville använda dem. Men i dag håller de mycket hög klass och det kvalitetsargumentet håller inte längre. Det är något annat. Visst, zoomarna är i regel större och tyngre än fast optik. Det kan ju också vara ett argument. Men de som använder dem tycker att det positiva överväger. Men fortfarande anser somliga att det inte är lika fint att fotografera med en zoom som med ett fast objektiv. Man kan ana en gnutta snobbism där.
Jag har inget problem med din danska. Tränade lite grand i Köpenhamn för ett par månader sedan. Härlig stad.
Hälsningar
Torbjörn