Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/ Jodå, nog går det att fotografera sport med en spegellös kamera

Sony A7RII är en mycket bra kamera, men den duger inte att fotografera sport med. De traditionella systemkamerorna med spegel och separat fokusplatta har mycket bättre AF och är därför mycket bättre lämpade. Det är åsikter som förs fram i forumen på FS och annorstädes. Kanske är det så, men efter att ha tagit lite bilder under två matcher i World Cup i bandy så tycker jag att Sonyn grejar sport ganska bra. Nu var jag på Göransson Arena i Sandviken i första hand för att se på bandy. Jag satt på läktaren bland den övriga publiken och lyfte kameran till ögat ibland.

Jag använde Sony 70-200/4 nedbländad till 5. Kameran var inställd på ISO 2 000, följande fokus och serietagning. Efter allt jag läst om kameran blev jag positivt överraskad över hur väl AF fungerade. De allra flesta bilderna är skarpa och AF arbetar snabbt.

Bandy är en fartfylld sport över stora ytor.

Den stora skräcken i bandy. Hörnorna. Jag vet, för jag har själv spelat.

Usch, här kommer bolluslingen.


Skönt, faran över för denna gång.

Får jag presentera en världsartist – Sergej Lomanov Jr.


Smidig, oerhört snabb och med total bollkontroll.

Lomanov är bollkär och ibland är nog medspelarna lika ovetande som motspelarna över hans nästa drag.

Sergej Lomanov Jr är son till tidernas kanske bäste bandyspelare, Sergej Lomanov Sr. Under åren 1989-1995 spelade Lomanov Sr i IK Sirius och jag såg honom spela flera gånger. En fantastisk spelare som nästan inte gick att stoppa. Lomanov Jr spelade i Sirius som junior och talar flytande svenska. Många anser att han i dag tagit över kronan efter sin far som världens bäste bandyspelare. Han spelar för den ryska klubben Jenisej.

Som sagt var, nog går det att fotografera sport med Sony A7RII.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-10-12 14:29 | Läst 2580 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Nu är ju det inte riktigt så de flesta sportbilder ser ut. De är mycket tätare och tagna med objektiv på med många fler mm.
Dessutom inte tagna i en sunkig belysning i en inomhushall. Så du får ursäkta. Men den typen av bilder kan jag också ta med min iPhone 6+ om jag kommer tillräckligt nära motivet.

Sony A7RII är säkert en fantastisk kamera men detta är inte ett bevis.

Du får nog testa mot en erkänt bra dSLR för att bevisa den tesen. Helst då med 300 eller 400 mm objektiv och under svårare förhållanden.
Svar från pic-tor 2015-10-12 17:52
Är inte bandy sport? Många sportbilder är tagna i betydligt sunkigare belysning än de här. Isytan reflekterar upp en hel del ljus på spelarna dessutom. Bandy spelas i väldigt högt tempo och jag tycker att den här kombon fungerar bra ihop. Nu har jag inget längre tele så jag kan inte testa hur den kombinationen skulle fungera. Det jag kan konstatera är att Sony A7RII och Sony 70-200/4 fungerar alldeles utmärkt att fotografera bandy med. Vilka svårare förhållanden är det du tänker på?
Flash Gordon 2015-10-12 18:33
Jo visst är det sport. Fast om man nu skall ge sig in i den diskussionen bör man också ha lite koll på hur andra testbilder brukar vara tagna.
Ta en koll just på hur bandybilder och hockeybilder eller annat hur brukar vara tagna för att hamna i tidningen. Slalom åkaren som just rundar orten men skär på insidan. De brukar vara närgångna. Tagna med extremt långa och ljusstarka telen För att ta en sådan bild måste man följa en spelare in i en situation och kunna behålla fokus hela tiden för att fånga ögonblicket där det händer.
A7RII är bättre än det mesta men på det här området har ännu ingen kunna visa på att den hänger med de bästa dSLR kamerorna. Trots sin fladdrande spegel är de bättre.
Det finns många skäl varför jag och många andra fortfarande inte gått över helt till spegellösa kameror. De där bilderna kan jag ta med min X-PRO1 som inte är känd för att ha ett snabbt AF. Eller varför inte med en iPhone som har ett alldeles utmärkt AF i senaste modellen.
Tycker det här var en fin serie som visar upp bandyns karaktär!
Svar från pic-tor 2015-10-13 12:27
Tack Jan Olof. Ja, bandy är ju de stora ytornas sport och det ville jag bl a förmedla här. Samt naturligtvis hörnmomentet som jag själv upplevde som jobbigt. På den tiden jag spelade hade vi vanliga knäbyxor av bomull helt utan polstring. En projektil på låret sved ganska rejält.
janolof 2015-10-13 12:46
Just de stora ytorna syntes fint här, det var de jag gillade mest.