Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Morgonpyssel

Att fotografera är kul. Ja,"kul" är nog inte rätta ordet. Det handlar mer om passion. Nästan varje dag går jag ut med kameran. Den kan vara analog eller digital. Med den analoga kameran, har några att välja mellan, blir det uteslutande svartvit film. Tycker mycket om svartvita bilder och främst då analoga. Gillar pysslet med film. Framkallning, den fysiska beröringen, omhändertagandet, skanningen, redigeringen. Där finns också en tanke om bevarandet för framtiden. Tror att bilderna i mina negativpärmar är framtidssäkrare än bilderna i mina hårddiskar. För båda teknikerna gäller dock samma problem. Framtida tekniksprång som inte är bakåtkompatibla och gammal teknik som slutar tillverkas och/eller uppdateras.

Men än så länge rullar det på och hårddiskarna snurrar med friska tag.

Bilden är digital, konverterad i Silver Efex Pro på några sekunder.

Ska ned på stan efter lunch och klippa mig samt få ett nytt batteri installerat i iPhonen. Kameran hänger naturligtvis med. Vilken det blir? Ole, dole, doff.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2019-08-21 11:42 | Läst 2036 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så flitig med kameran är inte jag, lång period nu när jag inte mått bra så har fotolusten uteblivit helt.
Hade tänkt fortsätta skanna in dia nu, men upptäckte att blixtnedslaget vi hade i juli även hade tagit med sig min skanner, så tråkigt. Ganska ny och så bra.
Svar från pic-tor 2019-08-22 08:49
Hälsan bestämmer allt. Hoppas du snart blir bättre och att fotolusten återkommer. Jag drabbades av svår utmattning 2010 och orkade i princip ingenting. Så småningom blev jag en aning bättre. Då tog jag dagliga promenader och alltid var kameran med. Fotograferingen gjorde mig piggare och sedan har jag fortsatt ha kameran med mig. Vad tråkigt att den nya skannern blev förstörd av blixten. En doktorand på SLU fick hela sin avhandling utraderad av ett blixtnedslag. Jag köpte en ny skanner för ett par veckor sedan, Reflecta RPS 10M. Suveränt bra.
Utomordentligt vacker svartvit bild! Och det är rätt många år sen jag insett att ingen kommer varken vilja eller orka gå igenom mina bilder när jag är borta.
Läste i ditt svar till Margareta att du skaffat ny scanner, intressant. Jag köpte ju samma som du förra gången men finner den nu långsam att jobba med när det gäller småbild. Kanske ska jag följa dig igen, är den här snabbare? Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2019-08-22 22:26
Tack Björn. Man hoppas ju ändå att ens efterlämnade bilder kan vara till någon nytta i framtiden. Negativen är insatta i pärmar med anteckningar till varje film om filmsort, framkallare, tid, plats, utrustning mm. De digitala filerna däremot har jag inte några större förhoppningar om. Fast man vet ju inte, farorna kanske är överdrivna. Ny teknik dyker ju upp inom de flesta områden så varför inte inom digital bildteknik. Jag gillar min nya skanner och glädjande nog kan jag använde versionen av SilverFast 8 som jag hade till min gamla skanner. Gillar det programmet, fast VueScan är också väldigt bra. Den är snabbare, tystare, har högre upplösning och är bättre på att lyfta fram detaljer i lågdagrarna. Jag är mycket nöjd. Jag köpte den inte bara för bättre prestanda utan också för bättre framtidssäkring.