Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Planerat och oplanerat

En dag på sensommaren åkte jag upp till Segersta i Hälsingland för att fotografera bron som finns med i filmen "Män som hatar kvinnor." Jag bestämde mig för att fotografera med film och tog med mig en mellanformatskamera, Minolta Autocord 6x6. I fotoväskan fanns också min digitalkamera och några objektiv. Bron var som sagt mitt planerade fotoobjekt. 

Väl på plats kollade jag var ljuset var lämpligast. Det visade sig vara på andra sidan Ljusnan. Där satte jag upp mitt stativ och monterade kameran. Ljuset förändrades hela tiden för molnen vandrade hela tiden över himlen. När ljuset lyste upp brokonstruktionen tog jag mina bilder. Egentligen inget märkvärdigt, men ändå fanns en plan bakom. 

Efter en paus, där jag tog en smörgås och en kopp kaffe, åkte jag runt lite på platsen. Tog lite oplanerade bilder och fortsatte sedan hemåt en annan väg än den jag kommit på. 

Efter en stund kom jag till ett fint ställe med betande kor. Landskapet var böljande med lador, stängsel och skog i fjärran. Längst ned i dalen slingrade sig en järnväg fram. När jag kom hit hade jag varit ute några timmar och kände mig inte så fokuserad.

Jag vevar ned fönstret på passagerarsidan och sträcker fram kameran, ungefär som Jason Lanier gör. Tar några bilder på detta sätt, utan att kliva ur bilen. Tänkte inte så mycket på det mycket ljusstarka motljuset utan tog bilderna rätt upp och ned i A-läget.

I Lightroom såg jag sedan att högdagrarna var helt utfrätta. Jag fotograferar så gott som alltid i RAW och kunde rädda en del, men utbrända högdagrar är i regel oreparerbara. Naturligtvis skulle jag mera ha exponerat efter dem. Eller varför inte tagit med det avtonade gråfiltret som nu i stället blev hemma.

Ja, så här kan det gå när fotograferingen inte är planerad. Då ser man till att det man behöver också kommer med. En alltid fullpackad fotoväska med alla tillbehör underlättar förstås. Men på en kort liten utflykt tar jag sällan med mig all utrustning. Kanske dags att tänka om, eller?

Är det någon här som använder filter från Lee?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2017-12-29 19:11 | Läst 2133 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint med de gamla bågbroarna både i stål fackverk och de i betong.
Passar så bra in i de Norrländska älvdalarna.
Bra s/v bild och färgbilden har sin charm trots exponeringen.
Svar från pic-tor 2017-12-30 10:52
Tack Bo-Lennart. Jag håller med dig om broarna över de norrländska älvarna. Kanske dags att dokumentera för många är gamla och slitna. Jag får göra ett nytt försök med kossorna till sommaren.
Både bron och kossorna var fina, tycker inte himlen stör nämnvärt. Går ju att beskära lite om man så vill.
Svar från pic-tor 2017-12-31 22:05
Tack Margareta. Visst kan man beskära, och det har jag också gjort. Men med planering och lite mer vakenhet hos fotografen hade det kunnat bli betydligt bättre.