Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Radioaktivt

Pentax mycket fina SMC Takumar 1.4/50 innehåller som bekant torium och är därmed radioaktivt. Halveringstiden är drygt 7 000 år så mitt snart 50-åriga exemplar lär nog fortsätta att stråla i ytterligare tiotusentals år.

I alla fall tog jag en runda med det i dag. Det ger underbara färger och det är inte mycket man behöver justera i LR. Det är dessutom skarpt. Svårigheten är bara att sätta skärpan rätt. Nu använde jag det på min Sony A7RIII tillsammans med en M42 adapter. Du kan använda A-läget på kameran, d v s bländarförval. Focus peaking underlättar skärpeinställningen.

Nu blev inte alla bilder knivskarpa och det beror på fotografen. Är lite otränad med den här kombinationen helt enkelt. Det var länge sedan sist. Även en fotograf måste träna för att prestera på topp, och fullärd blir man aldrig. 

Värmeböljan ser ut att hålla i sig ytterligare några dagar och i kväll känner jag lukten av brandrök. Lite regn skulle sitta fint just nu. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2018-05-29 23:04 | Läst 756 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder! Körsbären blev verkligen lockande.. får nog köpa imorgon! Ja gärna en del regn nu..
Hälsn!
Svar från pic-tor   2018-06-02 09:47
Tack Jan. Ja, det gäller att ta vara på läckerheterna den korta tid de finns att köpa. Själv köpte jag två liter jordgubbar med mig hem.
Hej Thorbjörn.
Takumaren kan jeg huske fra min unge dage som et super objektiv. Og den ser ud til at holde den dag i dag !
Nummer 1 gillas mycket med den kraftige røde og gule farve mod hinanden. Nummer 3 får en :-) Og nummer 6 får en :-( for svineriet ikke for fotograferingen.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Håber det går på dansk.
Svar från pic-tor   2018-06-02 09:50
Tack Erik. Det går utmärkt bra med gammeldansk :). Jag håller med dig, Takumaren är ett finfint objektiv och det är kul att det kan användas på moderna kameror.