Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gunnar Smoliansky resten av dagen

Jag är ledig på torsdagar och då passade jag på att göra en tur till Stockholm. Mest egentligen för att köpa ett nytt LCD-skydd till min Sony A850. Det förra, nyinköpta, tappade jag när jag var i Stockholm senast. Hur det nu kunde ske för det sitter ju berghårt när man med vilje vill ta bort det. I alla fall styrde jag mina steg först till Rajala foto på Herkulesgatan men där var det slut och jag blev hänvisad till Sony center. Där måste de ju berghårt ha tänkte jag medan jag knatade upp för gata Regerings (som man sa förr i tiden när man skulle till Nalen). Väl framme svarade en förlägen expedit att LCD-skydden till just A850/900 för tillfället var slut men de skulle självfallet ta hem.

"Varför gjorde du inte det omedelbart när du sålde det sista exemplaret och inte nu när jag står framför dig", tänkte jag halvhögt medan jag vresigt lämnade butiken. För att göra historien kort kan jag nämna att Scandinavian Photo, som ligger nästan ända borta vid Västerbron!, inte heller hade något ex hemma. Tror de att kamerorna går upp i rök bara för att modellen slutar att tillverkas? Nu var jag heligt förbannad.....och fötterna protesterade. Tre besök och noll resultat.

Innan jag blev heligt förbannad, och efter besöket på Sony center där jag enbart blev vresig, besökte jag Gunnar Smolianskys utställning Promenadbilder på GunGallery, som ligger på Runebergsgatan 3. Jag har hela tiden associerat till något slags skjutvapen när jag har hört det här namnet men när jag kom dit hälsade en dam mig välkommen. Aha, tänkte jag snabbt, här har vi Gun. Ni som inte varit där måste gå dit. Utställningen är helt underbar. Använder ni läsglasögon så ta med dem för bilderna är kontaktkopior i formatet 6x9 cm, tror jag.

Trots litenhetan, eller kanske tack vare, är utställningen mycket sevärd. Ni som känner igen Smolianskys stil vet vad det handlar om men för er andra blir det säkert en behaglig överraskning. Han var själv där i dag och samtalade med en person kring bilderna. Vi nickade till varann och jag tänkte få en pratstund med honom sedan de hade samtalat färdigt. Jag har träffat Smoliansky på tidigare utställningar och han är väldigt trevlig att prata med. Jag gick ett varv och kollade på hans bilder och vips, utan att jag märkte det, hade han lämnat lokalen. Snopet.

När jag efter en stund lämnade den fina utställningen var jag så inspirerad att jag började agera precis som jag inbillade mig att Smoliansku själv skulle agera. Jag låtsades alltså vara Gunnar Smoliansky resten av dagen. Nu vet jag ju att han enbart fotograferar med film men i dag struntade jag i det. Här kommer ett litet axplock av mina, alias Gunnar Smolianskys, promenadbilder från den 20 oktober.

Så här ser utställningen ut

Kan det vara damernas t h?

Solitär

På väg ned

Fimpkavalkad

Hit och dit

Greppet

Tre komma fjorton

Gren, pinne eller käpp?

Knotigt och knöligt

Hus på hus

Galler som ger griller

Givakt!

Skuggan

Tittut!

Just nu ledigt

Knacka först

Han vänder ryggen till

På väg att jordas

Refug

Nu är jag mig själv igen. Jag vet inte om Gunnar Smoliansky hade valt att ta de här motiven om han hade tagit exakt samma promenad som jag gjorde. Hade han gjort det hade det sannolikt gjorts med större fantasi och finess. Men det korta besöket på GunGallery inspirerade mig till en rejäl promenad med korpgluggarna öppna för fulla spjäll. Det blev många bilder med det var en lång promenad också.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-10-23 18:23 | Läst 3959 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där var ju en samling helt fantastiska bilder. Grymt imponerande och kul att se.

Tommy
Svar från pic-tor 2011-10-23 22:24
Tack så mycket Tommy för din vänliga kommentar.

/Torbjörn
Jättefina bilder! Du kan du!
Svar från pic-tor 2011-10-23 22:26
Tack så mycket Per. Vad roligt att du gillade bilderna.

/Torbjörn
Den inspirationen satt som en smäck :-) Riktigt bra bilder!!! /Matti
Svar från pic-tor 2011-10-23 22:29
Tack så mycket Matti. Det är bara att erkänna, jag är en mycket stor Gunnar Smoliansky-fan. Jag gillar verkligen lågmäldheten i hans bilder och han är en stor inspiratör för mig.

/Torbjörn
Jag måste erkänna att jag är inget stort fan av gatufotografering, men de här bilderna du visar upp är alla jättefina! Solitären och parkbänken gillar jag nog mest. Jag kommer på utställningen av/med T.Smoliansky, säg bara till när! :-)
//ewa
Svar från pic-tor 2011-10-23 22:32
Tack så hemskt mycket Ewa för din roliga kommentar. Jag tycker du ska köra en runda på stan för fotografera det kan du. Blir det en utställning är det du som får veta det först :).

/Torbjörn
Ewa Kirjavainen 2011-10-24 16:44
Tackar, skönt att höra! :-) //Ewa
Fina bilder, och Gunnar Smoliansky är en mästare, lika utan stora åthävor som person som i sitt fotograferande, och hans kopieringsteknik är fantastisk. :)
-affe
Svar från pic-tor 2011-10-24 09:27
Tack så mycket Alf. Du verkar också gilla Gunnar Smoliansky :).

/Torbjörn