Bilder och berättelser från min resa genom livet.

HDR kan det vara något - för mig?

Normalt bearbetar jag mina bilder minimalt. Vid konverteringen i Camera Raw är det främst högdagrarna som jag tittar lite extra på så att de inte bränner ut. Finns objektivkorrigeringar använder jag dem. Ibland korrigerar jag också för CA om jag tycker det stör, annars får det vara. Brusreducerar gör jag väldigt sällan. Dar lite i reglaget för klarhet, men nästan aldrig i reglagen för mättnad. Vitbalansen sitter oftast som den ska men ibland behöver den justeras. Justeringspenseln används dock relativt flitigt för att lätta upp vissa partier lokalt vid besvärliga ljussituationer.

Vad jag kan förstå, efter att ha tittat på bilder i Galleriet bl a, så används i dag HDR-tekniken relativt flitigt. Själv är jag inte så bevandrad i den tekniken men jag har förstått att man kan fixa det redan i kameran, eller så i efterhand via något program. Utan att säkert veta antar jag att man måste använda stativ när man tar HDR-bilder med kameran. Använder man däremot ett för ändamålet särskilt program, som t ex HDR Efex Pro, kan stativet stå kvar i garderoben :).

Jag tankade hem en demoversion av nämnda program och testade på några nytagna bilder. Jag har enbart använt mig av programmets förinställningar, och då de minst extrema. I efterhand har jag sedan i en del fall lagt på en ganska svag kontrastkurva.

Nå, vad tycker jag? Är det här något för mig? Kanske, men jag måste nog först utforska hur man gör det i kameran först innan jag kan svara. Visst kan det vara kul ibland, men jag tror inte att det alltid är tillämpbart, eller ens lämpligt. När det gäller kosmetika gillar jag lätt make up, ibland tenderar HDR-bilder att bli för extremt sminkade och det blir i längden både avtändande och tröttande.

Vad säger ni? Kan det här vara något?

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-04-09 09:34 | Läst 2855 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag använder gärna HDR i stället för avtonat gråfilter i landskapsbilder om det finns stora kontraster exempelvis i motljus. Allt för att utöka tonomfånget. MInska risken för utfrätning i ljusa partier och få teckning i mörka. Men det är lätt att överdriva effekten och här är jag nog på gränsen.
http://www.fotokonst.net/html/landskap_2.html
Svar från pic-tor   2013-04-11 10:59
HDR "på riktigt" kan nog vara användbart vid t ex landskapsfotografering och ger kanske större tonomfång än vad ett avtonat gråfilter kan bidra med. Har tittat på dina bilder och jag inspireras mycket av dina gatufotobilder som i många fall är suveräna. Ditt HDR-exempel är kanske på gränsen, precis som du skriver. Men det finns naturligtvis "värre" exempel.

/Torbjörn
Helst ska man använda stativ och flera exponeringar också med HDR Efex (det blir inte "äkta" HDR när man utgår från bara en exponering).

Det blir lätt lite för mycket effekt av HDR, men för vissa typer av bilder tycker jag det kan vara snyggt :)
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:04
Jag är medveten om att det här inte är "äkta" HDR-teknik och jag tänker nog inte köpa det här programmet. Det var i alla fall ganska kul att prova på. Kanske tar jag fram stativet och testar lite äkta HDR-teknik till sommaren.

/Torbjörn
Efter vad du beskriver så låter det i mina öron inte som att du inte skulle vara särskilt betjänt av HDR. Vad gäller dina bildexempel tycker jag inte att resultatet är helt lyckat: det hårda solljuset ger mycket mörkare skuggor än vad bilderna återger. Tror du kan åstadkomma ett lika eller mer naturtroget resultat med dina grepp i PS.
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:08
Du har helt rätt vad beträffar skuggorna. De blir rejält upplättade i det här programmet. Nu vet jag inte riktigt vad du läser in i min beskrivning av mitt normala arbetsflöde, men jag kan nog mycket väl tänka mig att prova på äkta HDR vid landskapsfotografering t ex. Den som lever får se :).

/Torbjörn
HDR, direkt ur kameran, via plugin, eller på det riktiga sättet. Det finns inget som är rätt eller fel. Jag gillar sparsmakad HDR, men kan också gilla en som är extrem, men det beror på motivet.
Med HDR blir bilderna något mer detaljerade än vad dom är, men jag tycker att det faktiskt mer återger det man ser i verkligheten, så jag tycker absolut att det är användbart! Jag gillar dina bilder! =)
Man får prova, och prova igen och jag ser fram emot dina fortsatta laborationer! =)
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:13
Visst kan det ibland vara kul att leka lite med sådana här program och i vissa sammanhang kanske bilderna t o m fungerar. Jag behärskar inte den "äkta" tekniken men kanske är det dags att lära sig. Tack så mycket för din uppmuntrande kommentar :).

/Torbjörn
Personligen tycker jag att HDR är som bäst när det inte syns att det är HDR (dvs enbart för att mer naturligt få fram detaljer i hög/låg). Ibland kan jag tycka effekten fungerar för att skapa ett konstnärligt uttryck, men det är rätt sällan.
Jag fotar ofta för HDR (dvs gafflar) när jag fotar motiv med just stativ. Tex i miljöer med mycket kontraster. Tex i övergivna platser och natur. I de fallen använder jag oftast en bild, men behövs det så tonar jag in ljusa och/eller mörka partier via lagermaskar i Photoshop. Mao inte ett speciellt HDR-program... ofta blir den effekten för konstig för mig... även om man drar lite i effektreglagen.
De gånger är det lika troligt att någon annan form av lite mer extrem redigering... och med bättre resultat.
För mig låter som det inte är det du är ute efter... men det kanske finns tillämpningar du inte tänkt på än bara?
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:23
Jag såg din fina utställning om övergivna platser och där hade du verkligen utnyttjat tekniken på rätt sätt. Bilderna såg naturliga ut med väldigt fin detaljåtergivning. Som jag redan nämnt ovan så borde man naturligtvis lära sig utnyttja de möjligheter dagens digitalkameror ger. Resultatet får ju inte se onaturligt ut för då tror jag att både jag och betraktarna tröttnar ganska snart. Men det är ju inget fel om bilderna, genom tekniken, blir optimalt exponerade. Det finns fortfarande mycket att lära och det är det som gör fotografering så lustfyllt och intressant.

/Torbjörn
TurboSmurf   2013-04-11 13:04
Kanske ska förtydliga att tex utställningen "Övergivet" (som du såg) så använde jag inte HDR (alltså HDR-program). Hade nog bara en där jag tonat in en andra exponering. Så mao är det bara en exponering för nästan alla. Däremot fås ju lite "HDR-liknande" effekt när man drar i reglage i Camera raw/lightroom.
Min kompis Urban hade dock flera "riktiga" HDR-bilder i utställningen. Där effekten av det använts i olika stor grad.
Jag gillar HDR som ren konstform, alltså när man använder det fullt ut. Fungerar speciellt bra på motiv som byggnader, maskinhallar, gamla fartyg etc. Lätt-HDR som smyger sig in i det vardagliga fotograferandet gillar jag däremot inte.

/Stephan
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:29
Se där, en lite avvikande mening – om jag uppfattar dig rätt Stephan. Jag kan också tycka att bilder med "överdriven" HDR-teknik kan vara kul att titta på ibland men har däremot inget alls emot att "lagom" HDR-teknik utnyttjas till vardags i situationer med besvärliga ljusförhållanden. I längden brukar lagom för det mesta fungera bäst.

/Torbjörn
Jag använde HDR lite i några nattbilder för att tygla kontrasten, och gjorde en del "kul bilder" också. Men annars tycker jag att dynamiken i dagens digitalare blivit så bra att det inte behövs för det mesta. Hur som helst, tycker man att det är kul och gillar det är det bara att köra. :)
-affe
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:35
Det är lätt att det blir överdrifter med den här tekniken och kanske minskar behovet i och med att dagens sensorer fått bättre dynamiskt omfång, precis som du skriver. Personligen tröttnar jag väldigt fort på bilder med överdrivna effekter. Tyvärr vimlar det av sådana bilder överallt i diverse gallerier. Både här på FS och på andra ställen på nätet.

/Torbjörn
Jag blev lite inspirerad av det här inlägget, så i dagens blogginlägg har jag också med en (fusk-)HDR :)

http://www.fotosidan.se/blogs/afe/att-utmana-vadergudarna-del-2-assa.htm
Svar från pic-tor   2013-04-11 11:36
Kul att du blev inspirerad :). Ska kolla dina bilder.

/Torbjörn

Innehållskategorier