Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hur mycket overkill har din kamera?

De allra senaste kamerorna innehåller ju som bekant massor med finesser och det är något vi naturligtvis får betala för. Ny teknik inom det här området tenderar att snabbt bli gammal men den blir också med tiden billigare. Första generationens kameror med det senaste i teknikväg är alltid dyrast men när  väl den nya tekniken är etablerad blir följande modeller mer prisvärda eftersom de då dessutom har ännu bättre prestanda. Vi får mycket på köpet som vi kanske inte direkt efterfrågar men vad har vi för val?

Jag tillhör den skara av fotografer som inte utnyttjar alla finesser som min kamera är utrustad med. Ännu, kanske man ska tillägga. Med tiden kanske jag kommer att göra det men visst kryper det fram tankar ibland om jag verkligen behöver, eller vill ha, all denna "overkill". Min nya Sony A77 har ju en ruskigt snabb autofokus t ex och kan explodera i bildskurar. Naturligtvis borde jag utnyttja det i min fotografering också men har det blivit så? Nja, jag fotograferar som jag nästan alltid gjort i A-läget och bestämmer bländare och självklart också ISO-inställningen.

En bild i taget blir det också. Gammaldags så det skriker om det. Varför inte torpedera "offren" med skurar av bilder? Det ligger nog inte för mig och jag är rädd att offren blir "skadeskjutna" ;). Men den snabba och exakta autofokusen gillar jag. Filmat har jag ännu inte provat på heller men kanske blir det några snuttar vad det lider. Problemet kommer ju sedan när allt ska tas om hand. Det lär knappast bli några långfilmer i alla fall ;).

Visst är det kul med en snabb och exakt AF. Den behövs kanske inte så ofta men jag vet att den finns där när tillfällena dyker upp. Jag velar fortfarande fram och tillbaka om jag ska sälja min A850. Så var ju tanken från början men jag har den senaste tiden börjat vackla. Kanske gör jag tvärtom och säljer A77 och behåller min fina A850. Hur mycket overkill behöver jag egentligen?

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-04-29 12:31 | Läst 4159 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Även min kamera har mer finesser än vad jag behärskar och änvänder...ännu.
Men det är nog det som är kul, man lär sig lite i taget på den och den blir inte "gammal" på det viset eftersom det är kul att lära nya saker.
Kul är också bilden längst ner, någon ny sport där man ska ligga ner och nicka.
Svar från pic-tor 2012-04-29 21:50
Jag gillar din inställning Margareta :). Visst är det roligt med finesser och man får lära sig dem en i taget fast några lär nog bli liggande ouppackade ;). Killen på alla fyra på sista bilden hamnade verkligen i en dråplig situation.

/Torbjörn
Det är det där med overkill som har gjort mig intresserad av m4/3 och mindre prylar. Overkill är ofta onödigt att släpa på. Lagom är bäst!?
Svar från pic-tor 2012-04-29 21:53
Ett medvetet ställningstagande från din sida m a o. Ibland kan det dock vara en fördel att ha en kamera som fixar de flesta motiv man är intresserad av att fotografera. Som alltid får det bli en kompromiss mellan plånboken och önskemålen ;).

/Torbjörn
Min kamera har massor av saker jag inte nyttjar, t ex inbyggd blixt och videofunktion. Men så saknar jag inbyggd GPS, Wi-Fi, 3G/4G.
Svar från pic-tor 2012-04-29 21:56
GPS-taggning har min kamera och det är kanske bra att ha när man i efterhand vill veta var en viss bild exakt är tagen. De övriga två teknikerna har den nog inte ;).

/Torbjörn
Kan hålla med dig att man "släpar" på en massa finneser som man alldrig använder el kommer att använda köpte min Sony 550 just för att den hade 7 bilder i sekunden vilket är till nytta när man fotar dragracing . Men annars så hade min gamla A 100 fungerat i mina händer alldeles ypperligt . Skulle vilja ha en A77a men då endast för bild hastigheten och att den är snabb på fokusera . Men för övrigt så finns det ingen anledning till att byta upp sig . Och jag ska villigt erkänna att jag kunde/nyttjade alldrig alla finneser på min gamla A100 heller så det där med många finneser nää det känns rätt onödigt skulle vilja ha en en kamera opptimerad för mitt bruk så skulle den ha ett helt manuelt läge ett A läge och ett automat läge iso väljare och en snabb bild tagning och snabb fökus resten av finneserna ja dom kan man strunta i min "egen komponerad" kamera . Och jag tror att många vill ha en liknande kamera
Mvh Affe
Svar från pic-tor 2012-04-29 21:59
Tyvärr kan man inte (i dag) skräddarsy sin kamera utan man får med sig en massa funktioner "på köpet" som man i förstone inte tycker att man behöver. Med tiden kanske man ändå upptäcker att de var användbara. För min egen del återstår det att se ;).

/Torbjörn
Varför inte vända på det, hur många ören billigare tror du att A77 skulle bli om den inte kunde ta så många bilder per sekund men fortfarande hade samma funktioner i övrigt? ;-)

Saken är väl att det som kostar är att utveckla funktionen, sedan kostar det småpengar att installera det på varje kamera efter det. Att göra två olika modeller nästan likadana är totalt ekonomiskt vansinne, den enklaste och billigaste av dem skulle knappast bli lika billig som dagens modell med extra allt eftersom det bara behövs en tillverkningslina, marknadsföring och så vidare.
Svar från pic-tor 2012-04-29 22:05
Naturligtvis har du rätt Rickard och det är ju den hårda konkurrensen mellan märkena som driver på den här utvecklingen. Vi konsumenter är i det stora hela vinnare för vi får ju hela tiden allt vassare kameror fast de kanske innehåller en del funktioner några inte är så intresserade av.

/Torbjörn
Har precis som du skaffat en ny kamera och till och med bytt system efter mycket övervägande. Kameran har helt klart mängder med finesser som jag inte kommer använda mig av och en del som jag saknar från tidigare kameror. Annars är det väl som med bilar, väghållning och bromsar kan inte bli för bra och motorn får gärna ha lite `pulver´ för säkra omkörningar;)
Så översatt till en kamera så vill jag ha bästa möjliga sökare och AF samt 5-6 bilder/sekund.

Tror lite av ditt `problem´ är att din gamla fina 850 har en FF-sensor som ger dina bilder något extra. Jag har sett många av dina bilder tagna med den kameran och det verkar som om ni trivs bra ihop;)


/Stephan
Svar från pic-tor 2012-04-29 22:14
Jag trivs väldigt bra med min A850 fast den börjar bli till åren ;). De åldras ju fort nu för tiden kamerorna som bekant ;). Fast jag börjar trivas med min A77 också. Jag testade att fotografera makro med den i dag och det är absolut bekvämare att kunna använda live view då. Kameror med FF-sensorer har naturligtvis något extra med möjligheten till mycket kort skärpedjup bl a men man kommer väldigt långt med en APS-C kamera också. Vilken kamera har du skaffat?

/Torbjörn
Personligen hade jag behållt A850, men det är ju jag det. Du har väl NEX:en kvar fortfarande antar jag och den är ju mer smidig och går att sätta allehanda mystiska objektiv på om de lockar. Helt klockren hantering har den väl kanske inte däremot, men någonstans blir det ju alltid en kompromiss.

Svaret på rubrikens fråga är väl att den är ganska mycket "overkill" för det mesta. Serietagningen brukar jag inte använda alls, fast det har förstås hänt någon gång. Ofta kör jag bara med fokuspunkten i mitten och så vidare Däremot är det inte "overkill" med bättre sökare, kraftigare fokusmotor i huset för objektiven som använder det och en hel del andra saker. Det blir väl lite av att man får en del saker man inte behöver eller kanske inte alls vill ha på köpet.
Svar från pic-tor 2012-04-29 22:20
Jag har inte bestämt än hur jag ska göra fast jag nästan var tvärsäker för ett tag sedan. Valet är inte lätt och jag måste nog köra A77:an ett tag till så att den får visa sitt rätta ansikte ;). Det händer att jag fotograferar sport och A850 har inte sina starka sidor där. När mitt gamla favoritlag i fotboll, Sandvikens IF, möter Sirius på Studenternas ska jag nog stå där med A77:an och vrålköra ;).

/Torbjörn
ztenlund 2012-04-29 23:11
Lycka till med vrålkörandet! ;)

Min kamera fixar ju sport bra om jag skulle vilja, fast vill man ha full fjutt på serietagningen så behöver man batterigreppet. Dock är jag är inte särskilt lockad av att fotografera snabb sport; fast man ska aldrig säga aldrig. :)
Min kamera har bländare, slutartid och fokusering. Den senare med kopplad mätsökare.
Jag använder alla tre. :-)
Svar från pic-tor 2012-04-29 22:22
Kopplad mätsökare – what a luxury ;).

/Torbjörn
ztenlund 2012-04-29 23:07
Riktiga män kör med skal/zonfokus? ;)
Jag har skaffat en 5D Mk3 som jag har tänkt använda till allt från sport/fåglar till landskap-gatu-natt-foto. Har väntat i flera år nu på en FF-kamera med specifikationerna på rätt ställe liksom;)

/Stephan
Jag har lite sur över att behöva betala för stativfäste, bulb-läge, spegeluppfällning mm på min 1D Mark IV. Det är ju ingen landskapskamera! ;)
Svar från pic-tor 2012-04-30 22:07
Spegeluppfällning är ju inte direkt användbart under en fotbollsmatch t ex så jag förstår din indignation över onödigt overkill ;).

/Torbjörn