Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Spegel, spegel på stolpen där...

...säg mig vem som styggast är.

Det blev som väntat inget svar så jag får fortsätta att leva i ovisshet.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-07-09 22:27 | Läst 1650 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En dag i juni, ett tidsdokument

Uppsala Fotografiska Sällskap gick för en tid sedan ut med en inbjudan till sina medlemmar om att dokumentera Uppsala en dag i juni, närmare bestämt den femte. Totalt fick maximalt tre bilder skickas in och kategorierna var abstrakt, arkitektur, djur/natur, människor, sport och stadsliv. Meningen är att de bästa bilderna ska ges ut i bokform. Kruxet är bara att hitta en sponsor som är villig att betala för utgivningen. Jag tycker det här var ett mycket bra initiativ. Tidsdokument är aldrig fel och jag hoppas att det får sin fortsättning med ännu fler fotografer.

De här tre bilderna skickade jag in. Nu glömde jag skriva att de skulle sorteras in under "Människor", tyckte väl själv att det var en självklarhet, men de har i stället hamnat i kategorin "Stadsliv".

#2683184

#2683187

#2683189

Här är några andra bilder från den dagen.

#2683185

Arkitektur

#2683186

Stadsliv

#2683188

Människor

#2683191

Människor

#2683192

Människor

#2683193

Människor


Det här var ju dagen då många tog studenten och det måste naturligtvis också dokumenteras. De vanliga "flakbilderna" valde jag bort till förmån för "eftertankens-kranka-blekhet-bilder". Kategorierna "stadsliv" och "människor" överlappar kanske varandra och några av bilderna passar i båda.

Så här kan en helt vanlig dag i juni dokumenteras.


På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-07-08 12:42 | Läst 1728 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Delsbostämman

Jag drog till det vackra Hälsingland för att bevista Delsbostämman. Den avhölls på den mycket vackert belägna Hembygdsgården. Allspelet höll på att avslutas när vi anlände och resten av dagen ägnades åt buskspel. Man går runt med sitt instrument och ansluter till alla möjliga konstellationer. Själv går vi runt och lyssnar och njuter i fulla drag. Det är inte säkert att alla kan låtarna som spelas med en gång men efter ett tags lyssnande och prövande är stråken i full gång. Här är det fiolen som dominerar över nyckelharpan. I Uppland är det mer jämspelt, kanske t o m att nyckelharpan har ett litet övertag. Några dragspel ser man naturligtvis också och flera som spelar kontrabas. Klarinett såg jag endast en musikant som spelade. Jag hade gärna sett flera för klarinett är ett favoritinstrument som passar väldigt bra till den här typen av musik.

Låtarna man spelar är i många fall mycket gamla och en hel del av dem finns inte ens nedtecknade. De förs vidare till nästa generation bl a genom de spelmansstämmor som arrangeras runt om i landet. Det var roligt att se så många unga som spelade, antingen för sig själva eller tillsammans med de äldre. Många låtar lär man sig genom att härma de äldre och mer erfarna.

En något udda företeelse på stämman var Puchorkestern. Jag kallar den för det för alla körde Puchmopeder. Orkestern var förstärkt med en fem man stark doakör och countryrock stod här på menyn.

En rolig grej på stämman var demonstrationen av den s k Bygelgitarren från Bunnemusic. Jag testade den naturligtvis och med lite genvägar gick det alldeles utmärkt att spela Beatles gamla Nowhere Man. Gitarren har fyra strängar och är stämd i D-dur. Med lösa strängar spelas D-ackordet och med hjälp av bygeln kan även ackorden G och A spelas. Varje ackord har en egen färg på greppbrädan. Gärdebylåten spelades av ett helt gäng under ledning av en lärare som markerade med foten på tre färgade plattor vilket ackord som skulle användas. Kul och intressant och klangen från instrumentet var förvånansvärt bra. Det går också att plugga in i en förstärkare om man vill ösa på.

Vid pass fyra på em kom så det väntade regnet och människorna flydde fältet. Många med fiolen under armen.

Alla bilder är tagna med Sony A77 tillsammans med, i huvudsak, zoomen 16-50/2,8 SSM. Men även den gamla Minoltanormalen 50/1,4 kom till användning. Ungt och gammalt tillsammans. Igen.

De unga stormar fram

De unga stormar fram och di gamle får vackert kliva åt sidan

Musikerns baksida

Allt har en baksida

Musikens barn

Små "koppar" har också öron

Laidback music

Några spelade s k laidback musik

Husse och matte

Vi tycker att husse och matte är bäst

Karins

Karins var också där

Ung och gammal

De unga härmar de äldre

Puchorkestern

Puchorkestern höll sig med fem doagubbar

Spelmansglädje igen

Spelmansglädje

Gitarr från Bunne Music

Bygelgitarr demonstreras och väcker mycket stort intresse


Gör som jag och besök någon spelmansstämma i sommar. Det är folkligt och gemytligt och det spelas härlig musik av skickliga spelemän. Skänk dem en applåd då och då och de spelar ännu bättre. De har i de allra flesta fall inget emot att bli fotograferade.

Eric Sahlströms spelmansstämma äger rum 21–22 juli i Vendel, Uppland. Eric Sahlsträm var ju en gigant inom folkmusiken och var väl den som gjorde nyckelharpan känd för den breda allmänheten. Det är i år 100 år sedan han föddes och till hans minne arrangeras bl a en utställning på Upplandsmuseet och en massa aktiviteter på Uppsala Konseert & Kongress. Festligheterna avslutas med att Benny Anderssons orkester spelar på Vaksala torg.  En stor speleman hyllas av en annan stor speleman. Allt detta sker den 25 augusti. Mer finns att läsa här.

Fler bilder kan ses i mitt album Delsbostämman.


På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-07-07 09:05 | Läst 4853 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera