Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Delsbostämman

Jag drog till det vackra Hälsingland för att bevista Delsbostämman. Den avhölls på den mycket vackert belägna Hembygdsgården. Allspelet höll på att avslutas när vi anlände och resten av dagen ägnades åt buskspel. Man går runt med sitt instrument och ansluter till alla möjliga konstellationer. Själv går vi runt och lyssnar och njuter i fulla drag. Det är inte säkert att alla kan låtarna som spelas med en gång men efter ett tags lyssnande och prövande är stråken i full gång. Här är det fiolen som dominerar över nyckelharpan. I Uppland är det mer jämspelt, kanske t o m att nyckelharpan har ett litet övertag. Några dragspel ser man naturligtvis också och flera som spelar kontrabas. Klarinett såg jag endast en musikant som spelade. Jag hade gärna sett flera för klarinett är ett favoritinstrument som passar väldigt bra till den här typen av musik.

Låtarna man spelar är i många fall mycket gamla och en hel del av dem finns inte ens nedtecknade. De förs vidare till nästa generation bl a genom de spelmansstämmor som arrangeras runt om i landet. Det var roligt att se så många unga som spelade, antingen för sig själva eller tillsammans med de äldre. Många låtar lär man sig genom att härma de äldre och mer erfarna.

En något udda företeelse på stämman var Puchorkestern. Jag kallar den för det för alla körde Puchmopeder. Orkestern var förstärkt med en fem man stark doakör och countryrock stod här på menyn.

En rolig grej på stämman var demonstrationen av den s k Bygelgitarren från Bunnemusic. Jag testade den naturligtvis och med lite genvägar gick det alldeles utmärkt att spela Beatles gamla Nowhere Man. Gitarren har fyra strängar och är stämd i D-dur. Med lösa strängar spelas D-ackordet och med hjälp av bygeln kan även ackorden G och A spelas. Varje ackord har en egen färg på greppbrädan. Gärdebylåten spelades av ett helt gäng under ledning av en lärare som markerade med foten på tre färgade plattor vilket ackord som skulle användas. Kul och intressant och klangen från instrumentet var förvånansvärt bra. Det går också att plugga in i en förstärkare om man vill ösa på.

Vid pass fyra på em kom så det väntade regnet och människorna flydde fältet. Många med fiolen under armen.

Alla bilder är tagna med Sony A77 tillsammans med, i huvudsak, zoomen 16-50/2,8 SSM. Men även den gamla Minoltanormalen 50/1,4 kom till användning. Ungt och gammalt tillsammans. Igen.

De unga stormar fram

De unga stormar fram och di gamle får vackert kliva åt sidan

Musikerns baksida

Allt har en baksida

Musikens barn

Små "koppar" har också öron

Laidback music

Några spelade s k laidback musik

Husse och matte

Vi tycker att husse och matte är bäst

Karins

Karins var också där

Ung och gammal

De unga härmar de äldre

Puchorkestern

Puchorkestern höll sig med fem doagubbar

Spelmansglädje igen

Spelmansglädje

Gitarr från Bunne Music

Bygelgitarr demonstreras och väcker mycket stort intresse


Gör som jag och besök någon spelmansstämma i sommar. Det är folkligt och gemytligt och det spelas härlig musik av skickliga spelemän. Skänk dem en applåd då och då och de spelar ännu bättre. De har i de allra flesta fall inget emot att bli fotograferade.

Eric Sahlströms spelmansstämma äger rum 21–22 juli i Vendel, Uppland. Eric Sahlsträm var ju en gigant inom folkmusiken och var väl den som gjorde nyckelharpan känd för den breda allmänheten. Det är i år 100 år sedan han föddes och till hans minne arrangeras bl a en utställning på Upplandsmuseet och en massa aktiviteter på Uppsala Konseert & Kongress. Festligheterna avslutas med att Benny Anderssons orkester spelar på Vaksala torg.  En stor speleman hyllas av en annan stor speleman. Allt detta sker den 25 augusti. Mer finns att läsa här.

Fler bilder kan ses i mitt album Delsbostämman.


På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-07-07 09:05 | Läst 4854 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tack för bilderna från hemlandet. Har inte varit på stämman på bra många år nu så det var kul att se!
Svar från pic-tor 2012-07-07 12:08
Se där en hälsing i förskingringen. Själv är jag gästrike dito. Jag besökte Delsbostämman för första gången och det var väldigt trevligt. Mycket folk och fin musik. Synd bara att regnet kom och avbröt det hela i förtid. Det blev rena skyfallet och stackars alla cyklister som cyklade till Ljusdal. Tack för din kommentar Lars.

/Torbjörn
Härliga bilder, kan glatt instämma att det kul att besöka stämmorna då det är en otrolig spelglädje. Tyvärr kan jag inte besöka Sahlströmsstämman i år då jag drar till Grönland men i augusti är det både Byss- som Rappkallestämmma i mina trakter//Lotta
Svar från pic-tor 2012-07-07 20:06
Tack så mycket Lotta! Musik är härligt i nästan alla former och jag tycker väldigt mycket om den här "snirkliga" musiken. Grönland smäller väldigt högt så jag förstår ditt val. Jag har i alla fall planerat att besöka Sahlströmsstämman så jag hoppas det blir av. Rapp-Kallestämman besökte jag i fjol och kanske blir det en tur dit i år också. Byss-Kallestämman har jag däremot aldrig besökt och den äger ju rum helgen efter Rapp-Kalles. Kanske blir det en sväng upp till Älvkarleby i augusti.

/Torbjörn
Kul att du var i Delsbo och dokumenterade alla fina spelmän o kvinnor som var där.
Många fina bilder !!

Apropå Erik Sahlström så har jag fotat o spelat med hans son Sigurd Sahlström vid ett flertal tillfällen i sommar.
//Hans
Svar från pic-tor 2012-07-07 20:09
Tack så mycket Hans! Ni måste ha trevliga stunder tillsammans du och Sigurd när ni både musicerar och fotograferar. Trevlig kombination tycker jag. Ses vi i Säterdalen om drygt två veckor kanske?

/Torbjörn
Vilka härliga bilder! Man kan se vilken gemenskap och glädje det är! =)
Svar från pic-tor 2012-07-07 20:12
Tack så mycket Heléne! Spelmansstämmor är så härliga att besöka och jag hoppas verkligen att generationsväxlingen fortsättningsvis blir framgångsrik.

/Torbjörn
Åh, fina bilder! Har aldrig varit där men nu ska jag nog skriva upp det på listan för nästa år.
Du saknades igår på fikat! :-)
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-07-08 17:45
Tack så mycket Ewa. Delsbostämman tycker jag absolut att du ska besöka. Jag fick förhinder och kunde tyvärr inte komma på fotofikat. Tråkigt för mig när så många utsocknes också var där. Tack snälla Ewa för din omtanke :).

/Torbjörn