Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ungomens källa finns inuti oss

Ingen vill bli gammal och människan har i alla tider sökt efter ungdomens källa som ger evig ungdom. Skönhetsbranschen har tjänat massor med pengar på människor som tror att man kan bromsa åldrandet genom att använda branschens krämer av olika slag. Nu verkar det som om vi kan sluta leta efter ungdomens källa och sluta köpa marknadens alla skönhetsprodukter. 

Nej, man ska i stället vårda sina telomerer. Telomererna sitter på ändarna av kromosomerna och skyddar dessa vid celldelning. Ju längre telomerer desto större skydd. Motion, undvikande av stress, hälsosam mat och psykiskt välbefinnande skyddar telomererna. I senaste Vetenskapens värld intervjuas åldringsforskare inom olika områden. Genom genmanipulation har man t ex lyckats fördubbla livslängden hos maskar. Människan står näst på tur. Den biologiska klockan, som styr vårt åldrande, tror man att man kan sakta ned och därmed också förlänga livet för våra celler.

Man tror också att 50% av de som är barn i dag kommer att bli 100 år eller äldre. Spännande framtidsutsikter, men det är inte helt utan problem. Samhället och våra politiker måste hänga med och redan i dag börja planera för det här. Åldringarna kommer att öka dramatiskt i antal och kommer också att ställe mycket större krav på det samhälle de lever i. 

På sikt kommer säkert pensionsåldern att röra sig upp mot 70 år, och jag tror inte att det kommer att dröja särskilt länge. Problemet idag är att vi har människor som inte ens orkar jobba till 65. Det finns m a o mycket att göra på våra arbetsplatser. Potentialen för ett långt liv finns hos oss alla, bara vi får de rätta förutsättningarna och i övrigt sköter oss.

Får man ett långt liv blir det också många bilder tagna. 

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2014-12-17 09:59 | Läst 3000 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ingen vill bli gammal men alla vill leva längre.
Ett problem är nog också att det inte finns jobb till alla nu så det kommer att bli betydligt svårare att få jobben att räcka till i framtiden då fler behöver arbete.
Heritage 73 2014-12-17 12:21
Å andra sidan är ju produktionen/arbetande människa betydligt högre idag än för t.ex. femtio år sedan, så det borde ju bli en del över även för icke förvärsarbetande människor.
Margareta Cortés 2014-12-17 12:27
Jo men de flesta vill nog kunna försörja sig själva genom ett arbete och inte bara få ta del av de arbetandes löner. Självkänslan och att få känna sig behövd är nog även viktig i frsmtiden.
Svar från pic-tor 2014-12-24 10:14
Det där med full sysselsättning är knepigt och det är väl tveksamt om det någonsin går att uppnå. Fast det egentligen finns hur mycket som helst att göra inom många områden. Något av en paradox. Ett långt, friskt liv är väl drömmen för de flesta men än har vi inte kommit dit än. Om några generationer kanske?
Läste en vetenskaplig artikel om vårt åldrande för något år sedan, där forskare hävdar att det kan ha föds människor idag som kommer att leva bortåt 200 år? Forever Young.
Svar från pic-tor 2014-12-24 10:17
Oj, det var något nytt. Då kanske man får höra följande dialog. "Hur gammal är farbror då? Jag är hundranittionio och ett halvt" :).
Jasså.......vad ska dom hitta på härnäst.
Vi, som är födda för länge sen har gått igenom både den ena och andra upptäkten.
Hur var det nu ? 68 skivor hårt bröd varje dag eller 6 - 8.
Det blir nog bäst med bara arv och gener
Marianne
Svar från pic-tor 2014-12-24 10:20
Bra gener är alltid bra att ha och man får göra det bästa med de man har fått i arv av far och mor. Brödrekommendationen gäller nog per vecka i dag som det verkar. Den som lever får te, som Earl Grey sade:).
Jag vill gärna bli gammal, om jag får behålla hälsan. Men inte fasiken skulle jag vilja bli 125 eller 200 år, fy fasiken.
Svar från pic-tor 2014-12-24 10:22
I afton dans för 150 plussare :). Tänk dig den affischen, kanske blir det verklighet om alla sjuka gener går att rensa bort i ett tidigt stadium. Spännande tider väntar.
Fint!
Gott nytt år!