Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Jag glider omkring på nypon och agiterar en minut

Så länge jag kan minnas har jag varit lite stel i mina leder och det har inte blivit bättre med åren. Höftlederna och armbågarna har länge ställt till med besvär och värken finns där mest hela tiden. Men inte nu längre!

För några år sedan var det en dispyt mellan Läkemedelsverket och hälsokostbranschen. Anledningen till dispyten var, om jag minns rätt, att de senare hävdade att deras nyponpreparat var ett läkemedel som botade ledbesvär. Branschen fick naturligtvis sluta med den typen av marknadsföring men jag tror att nyponpreparaten fortfarande säljs. Jag har aldrig provat så jag kan inte säga om de har den effekt som en gång utlovades. Men ett vet jag - nyponsoppa hjälper!

Jag har testat nyponsoppa nu i två veckor drygt och mina leder har blivit mycket rörligare och värken har till stora delar försvunnit. Jag köper färdigblandad nyposoppa utan tillsatt socker och den är jättegod att dricka direkt från kylskåpet. Prova på du också att glida omkring på nypon ;).

När jag framkallar mina svartvita filmer har jag (förmodligen av bekvämlighetsskäl) haft samma agiteringsmönster oavsett vilken film jag använt. Först agiterar jag 15 sek och sedan 10 sek varje minut. Jag har aldrig använt mig av zonsystemet och exponerar filmen oftast efter det nominella ISO-värdet och använder exponeringskompensation vid behov. Jag har en tid använt en mycket finkornig film, Fuji Acros 100, och gillar den för dess valörrikedom och fina korn. När jag läste databladet för filmen stod där att den först skulle agiteras 1 minut och sedan 5 sek varje minut. Det är naturligtvis viktigt att framkallaren verkar jämnt över hela filmen direkt från början men jag har fått lära mig att det räcker med att agitera 15 sek. Sedan en tid använder jag X-TOL. Nu har jag framkallat en film där jag följt anvisningarna om 1 minuts agitering. Jag väntar med mina slutsatser tills jag får min nya filmskanner som jag hoppas kommer den här veckan.

De här bilderna däremot är heldigitala och består av ettor och nollor. Tyvärr kan jag inte säga var i bilderna dessa ettor och nollor döljer sig ;). Kanske de syns vid extrem pixelpeeping :-).

Annars händer inte så mycket. Jag har anmält mig som volontär till Uppsala Fotofestival som äger rum 23–26 augusti. Fotofestivalen är i år internationell och har "rörelse" som tema. Min insats blir ganska blygsam. I fjol hjälpte jag till med planketutställningen och var porträttfotograf i fotoklubbens tält. Bägge evenemangen blev väldigt uppskattade av både deltagare och besökare.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-02-13 17:38 | Läst 2643 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nu har du skapat ett nytt begrepp: Nyponglidare och nyponglideri...
Absurd kontrast med den skrikande reklamen i gränden.
Svar från pic-tor 2012-02-15 16:52
Ha, ha! Nyponglidare låter sunt och mjukt ;). Fungerar gör det i alla fall och det känns magiskt. Gränserna för utmanande reklam testas hela tiden och vi verkar vänja oss gradvis. Fast inte alla förstås.

/Torbjörn
Vackert, nr. 2 och 3 gillar jag mest! Hörde nån diskussion ang. nypon nyligen, måste kolla vad det var. Vilken tur att du med så lätta medel fått hjälp med besvären.
//ewa
Svar från pic-tor 2012-02-15 16:56
Nypon är grejen alltså ;). Vad roligt att du gillar de två bilderna för de kanske är mina favoriter också.

/Torbjörn
Toppenfina bilder!!

Per
Svar från pic-tor 2012-02-15 16:57
Tack så mycket Per!

/Torbjörn
Tobbe säg till nästa gång du går till Fotoklubben, jag hänger på. I år skall jag bli medlem.
Svar från pic-tor 2012-02-15 17:16
Jag ska försöka komma i håg. På månadsmötena är det alltid ett bildtema och medlemmarna tar med bilder på ett USB-minne och projiceras på duk. Bilderna presenteras av fotografen och vi diskuterar lite kring vad vi ser. Gå in på deras hemsida och fixa medlemsskapet först. Den 23 feb är det årsmöte och jag tror att det samtidigt är månadsmöte för bildtemat för kvällen är "Årets bästa bilder 2011".

http://www.uppsalafotografiska.se/

/Torbjörn
Nypon, det var en nyhet för mig, men jag har å andra sidan aldrig haft problem med lederna. Däremot testade jag ett par qigong-övningar mot min stressmage, brukar själv vara rätt skeptisk, men det visade sig att det funkade. Man skall nog inte slänga all gammal klokskap över bord bara för att den är gammal och inte inhöstar nya miljarder till läkemedelsindustrin. ;)

Fina bilder, som väcker minnen av en nu avliden granne som skrev en bok som hette Håvfiskarens dotter och handlade om en dam från söder som var dotter till en håvfiskare och hur det var på söder förr. Han var själv uppväxt här runt Hornstull i vad som då var ett ganska fattigt område och berättade bland annat att de fick gå och bada i Liljeholmsbadet, som fortfarande ligger kvar, en gång i veckan i skolans regi. Rinnande vatten och badrum var en lyx som ganska få hade på den tiden.

Där ser man vad en bild kan dra igång. ;)

-affe
Svar från pic-tor 2012-02-15 17:28
Naturen är full av överraskningar och nypons goda egenskaper bekräftas av forskningsrapporter. Nu senast gällde det gynnsam påverkan på det onda kolesterolet ;). Håvfiskarens dotter låter spännande. Det var länge sedan jag såg någon som håvade nors på Strömmen men nog skulle det väl vara trevligt om de åter var en del av stadsbilden ;). Bilder väcker ofta liv i tankekedjor som vi trodde för länge sedan var bortglömda. Ett välordnat fotoalbum är suveränt i sammanhanget. Jag har vänner som är väldigt duktiga på att göra intressanta album kompletterade med tidningsurklipp o dyl.

/Torbjörn
Jo, jag hörde talas om dessa nyponpiller för några år sedan, har själv också ont i lederna, får testa nyponsoppa. Tack för tipset! Fina bilder!
Svar från pic-tor 2012-02-15 18:28
Hej Pia-kristina!

Du måste absolut prova nyponsoppa! Förutom att det är gott så har det positiv inverkan på både leder och det onda kolesterolet ;). Kul att du gillar mina bilder :).

/Torbjörn
Fina bilder och forsett att dricka nyponsoppa så skall du se du börjar krypa runt och fota macro till sommaren:o)
Mvh Synnöve
Svar från pic-tor 2012-02-15 18:31
Tack Synnöve! Jag bälgar i mig nyponsoppa morgon, middag och kväll och till sommaren glider jag lätt ned på mage bland blomster och blader ;).

/Torbjörn
Nypon är mirakelmedicin. Prova pulver. Det kan man ha i fil eller i vanligt vatten.
Svar från pic-tor 2012-02-15 18:32
Så du tillhör också de frälsta Per ;)! Pulver har jag inte provat men jag håller mig nog till den goda soppan :).

/Torbjörn
Härliga bilder Torbjörn!
Vänliga hälsningar
Heléne
Svar från pic-tor 2012-02-15 18:32
Tack så mycket Heléne!

/Torbjörn
Det där med Läkemedelsverket och nypon får vi ta på tu man hand...

När du går till klubben nästa gång kan du väl höra efter varför de aldrig för av sig till en som betalade årsavgiften för hela 2011! Verkar lika omöjligt att komma i kontakt med dem nu. Har faktiskt ingen lust att betala en årsavgift när jag inte hamnar i listorna....

Och bilderna, fina, vad annat...
Svar från pic-tor 2012-02-15 18:36
Tack så mycket Rauni! Du får reda ut nyponhistorien nästa gång vi träffas ;). Konstigt att du inte får utskicken från UFS. Jag har inte gjort något särskilt förutom att betala in medlemsavgiften. I kväll träffar jag en av klubbens projektledare och jag ska kolla med henne vad som kan ha hänt. Jag återkommer till dig.

/Torbjörn