Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Kan oskarpa bilder fungera? Och en repris på damen i hatt

Man ser tämligen ofta bilder som är oskarpa här på FS. Oftast kan jag tänka mig att det beror på skakningsoskärpa. En vän till mig, tillika en mycket driven fotograf, kollade en gång igenom sina bilder noggrannt och blev väldigt förvånad över att se hur många som egentligen var oskarpa. Han har en mycket avancerad systemkamera av känt märke och använder bara märkesobjektiv. Han menar att oskärpan i hans fall beror på skakningsoskärpa och inte dåligt kalibrerade objektiv. Inga av hans objektiv har inbyggd bildstabilisering. Efter det här testet blev han naturligtvis mer observant på problemet och anpassade sin fotografering därefter.

En oskarp bild kan ju ändå vara mycket bra, trots att oskärpan i många fall är omedveten. En oskarp bild på en unik situation är t ex alltid bättre än ingen bild tagen alls. Ibland ser man dock här på FS många bilder som är oskarpa och där oskärpan inte fyller någon till synes funktion, eller tillför bilden något, eller att bilden i sig är unik på något sätt. Det ger ett oprofessionellt och slarvigt intryck och i alla fall jag tröttnar ganska snabbt att titta på sådana bilder.

Jag visar här två bilder som bägge är oskarpa. På den första, på papegojan och kvinnan, har skärpan hamnat på fel ställe. Kvinnan dök plötsligt upp, jag fick snabbt upp kameran men i hastigheten satte jag skärpan på fågelns vingar. Jag använde stor bländare och resten blev oskarpt. Många betraktar nog därför bilden som helt misslyckad och värdelös men själv gillar jag fågelns nyfikna, kaxiga attityd och kan stå ut med att bilden inte blev perfekt. Jag använder AF och har oftast "spotpunkten" inställd. Här hade det förmodligen blivit skarpare om jag använt flera fokuspunkter.

Kaxig, men inte så skarp

Den andra bilden är oskarp av en helt annan anledning. Kvinnan vände sig bort precis i samma ögonblick som jag tryckte av. Hade jag haft kameran inställd på följande AF hade kanske bilden blivit skarp. Trots den omedvetna oskärpan tycker jag att även den här bilden fungerar för mig. Varför den vackra kvinnan vänder bort sitt ansikte vet jag inte. Hon står vid ett stånd och kollar runt på sakerna som ligger på bordet. För mig är den här situationen "unik". En ung och mycket vacker kvinna, som skiljer sig från mängden, står plötsligt framför mig. Jag försöker naturligtvis ta en bild.

Bortflyende skönhet

I mitt förra blogginlägg visade jag en elegant dam i en likaledes elegant hatt. Någon önskade se den i svartvitt och här har ni den. Hudtonerna kan se olika ut beroende på vilken skärm man använder. Jag har ljusat upp mellanregistret en liten aning. På min iMac ser det jättebra ut men på min SyncMaster 2443 på jobbet är hudpartierna lite för ljusa.

Elegant dam i elegant hatt

Förberedelserna för Uppsala Fotofestival är i full gång. Själv ska jag vara med på planketutställningen men även hjälpa till med det praktiska kring hängning, bevakning och mottagning av besökare. Festivalen invigs i morgon torsdag kl.17:00

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-08-22 11:10 | Läst 3564 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag tror att många bara granskar sina bilder så stora som dom öppnas på skärmen. När jag öppnar mina bilder är det 12,5%. Dom ser skitskarpa ut, men när man zoomar in 100 % så kan man se oskärpa många gånger, eller att skärpan inte ligger där man vill ha den.
Svar från pic-tor 2012-08-22 19:15
Visst händer det att man missar skärpan ibland. Mina kameror har antiskakfunktionen inbyggda i husen och jag tycker det är en mycket stor tillgång. Det bidrar säkert till ökad frekvens av skarpa bilder. De fokuspunkter som är de tillförlitligaste är de som är korsformade och spotpunkten i mitten är i regel det. Manuell fokusering använder jag väldigt sällan. I stort sett bara ibland vid makrofotografering.

/Torbjörn
Heléne Alklid 2012-08-23 12:13
Jag använder också bara manuell skärpa vid macrofotografering för det är sällan motivet befinner sig i fokuspunkterna ! =)( jag har ju inte så många i min kamera!) Annars kör jag också med auto. Smidigt med antiskak i kameran! =) Jag har de på de flesta objektiv utom på mitt 70-200 men det brukar bli rätt skarpt med den gluggen ändå..
Jo då nog har man misslyckats med skärpan allt, är inte världens stadigaste, men ibland har det faktiskt förhöjt bilden som i din bild nr 2 t ex, beror nog lite på vad det är för motiv, tycker det är en skön känsla i den bilden och då är det i mitt tycke helt okey. Har nog lite svårare med bild nr 1, den hade nog fått stannat kvar tills jag retat mig tillräckligt över misstaget, då hade den nog åkt i papperskorgen med tanken att förhoppningsvis får jag en chans till och då ska skärpan sitta! Men om det var en bild av privat karaktär (nån inom familjen, typ familjealbum) hade bilden kanske haft tillräckligt värde för att sparas i alla fall. På nåt vis tycker jag det känns som att oskärpa i en bild med kort skärpedjup är mer okey än oskärpa i en bild med långt skärpedjup.
//Barbro
Svar från pic-tor 2012-08-22 19:30
Jag kan nog hålla med dig om den första bilden. Den är mer tveksam än den andra som ju är uppbyggd kring en rörelse. Naturligtvis är det sedan skillnad mellan publika bilder och privata dito. Bilder med långt skärpedjup är nog för de flesta av oss mer känsliga för oskärpa, precis som du skriver.

/Torbjörn
Tobbe? Kan vi ses nån dag? Fika? Lunch? Så jag kan få mina bilder du var så snäll å fixade?
Svar från pic-tor 2012-08-22 19:31
Gärna det Per. Du får komma med förslag för jag är mycket flexibel.

/Torbjörn
Besöker Uppsala fotofestival för första året i år. Har läst din blogg här några gånger och ska bli kul att se några bilder på papper!
Svar från pic-tor 2012-08-22 19:34
Jag kommer att vara vid Martin Luther King-plan under torsdag em/kväll, fredagskväll och söndagseftermiddag. Ge dig till känna om du kommer dit.

/Torbjörn
Damen i hatt gör sej fint även i sv/v!
Fast den i färg funkar för mej också...
Resonemanget kring oskärpa håller jag med om, ibland lämnar sådana bilder väldigt mycket till betraktarens fantasi på ett kreativt sätt. Fast det är inte kul att granska egna bilder i 100% och se att fokuspunkten ligger galet, man skärper väl upp sej med tiden för att slippa besvikelsen om inte annat....
Svar från pic-tor 2012-08-22 19:39
Den här damen tycks gå hem i alla väder :). För att behålla skärpan (den egna) bör man ju fotografera så ofta som möjligt och helst varje dag förstås. Övning och ivrigt fotograferande ger färdighet och kontinuitet. Fotograferar man mera sällan tar det alltid längre tid att komma igång och man har säkert glömt bort en hel del i handhavandet av kameran också.

/Torbjörn
Visst fungerar oskarpa bilder.
Som Heléne skriver visst hittar man oskarpa bilder om man granskar i 100%
Fast ibland så kan oskärpan vara tilltalande.som i bild 2
Svar från pic-tor 2012-08-22 22:02
Skärpan är nog i de allra flesta fall fullt godtagbar men kan säkert förbättras ytterligare, om det nu är det vi eftersträvar. Tack för din kommentar Bengt.

/Torbjörn