Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Midsommaraftonens mystik

Så har ännu en midsommarafton timat. Tillsammans med tusentals människor firade jag den på Skansen. Tidigt på eftermiddagen var det trångt överallt. Ringlekarna kring midsommarstången samlade massor av barn och vuxna under ledning av Skansens folkdanslag. Jag kunde också se och höra människor från andra länder som deltog med stor frejdighet och lust. Det är märkligt, och samtidigt underbart, att så gamla seder fortfarande lever kvar. Midsommarstången, denna fruktbarhetsssymbol, har en stor plats i våra hjärtan.

Stämningen är på topp. Ibland nästan elektrisk. Det ligger många förväntningar i luften. Kommer de att infrias? Vid dansbanan skruvas det på fiolerna och dragspelarna drar i bälgen. Karlarna spejar och spanar, tar mod till sig och bjuder upp. I ett huj är dansbanan full av par som virvlar runt i hambo, snoa och mazurka. Reumatismen är som bortblåst och i anden är de alla just fyllda 18. När sedan kvällen övergår i natt vandrar en del hemåt par om par, lyckliga, medan andra går ensamma, eftertänksamma,  och kanske olyckliga. Så är det denna mystiska kväll och så har det alltid varit.

 

Det börjar bli sent och jag vandrar mot Centralstationen i ett lugnt och stilla Stockholm. Några par sitter efter Strandvägen och tar en öl eller ett glas vin och kvällen är fortfarande ljum. I morgon är allt över och det enda som återstår är minnen som adderas till tidigare minnen och berättelsen blir allt längre och längre......

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-06-26 22:55 | Läst 4634 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Du hade lyckats fånga många riktigt bra bilder här, tjusigt fotat! :)

/ Magnus
Svar från pic-tor   2010-06-27 12:13
Tack Magnus. Trevligt att du uppskattar bilderna.
Många fina porträtt och scener, ett fint midsommarreportage.

Bild 7 (den lilla flickan i fönstret) blev kanske min favorit. 14, den mörka flickan med invandrarbakgrund, kryddar anrättningen på ett fascinerande sätt.
Svar från pic-tor   2010-06-27 12:17
Tack Ernst Göran. Ja, det är roligt att se att de nya svenskarna också deltar i våra traditioner.
Oj vilka glädjefyllda och fina bilder!
Tror att du hade en fin dag... / Lena
Svar från pic-tor   2010-06-27 12:22
Tack Lena. Vad roligt att du tycker om bilderna. Det var en fantastiskt fin dag och kväll på Skansen. Jag träffade på vänner där som bjöd på jordgubbstårta! Det smakade kanon.
Många härliga bilder ! Du har fångat allt som hör till en lyckad Midsommarafton. Glädje, dans. lycka. och fint väder. Vad mer kan man begära :-)
Tycker att det är så kul med alla våra härliga traditioner som inte glömms bort utan man firar dom med pompa och ståt och verkligen har kul !
Tack för att du delade med dig av din dag !
MVh Pia
Svar från pic-tor   2010-06-27 12:29
Tack Pia. Det är ju de gamla traditionerna som är en del av vårt gemensamma kulturarv. En hel del har försvunnit på vägen. Kanske främst beroende på att det gamla bondesamhället försvunnit och ersatts av något nytt. Samtidigt skapas nya traditioner. Pridefestivalen kanske? Midsommarfirandet kommer nog att vara kvar i många år än. Jag har återupptäckt Skansen. Det är väldigt trevligt där.
Oj va vackert! Känslan i din bildserie är verkligen på topp!!
Svar från pic-tor   2010-06-27 19:35
Tack Johan för din positiva kommentar. Det var en väldigt fin dag på Skansen med glada, trevliga människor.
Hann du få något midsommarfirande själv, med det bildflödet? Härligt fångad färgrik sommarglädje och folkfest.
Svar från pic-tor   2010-06-29 14:01
Jodå, man har väl simultanförmåga:). På själva midsommaraftonen var jag nog mest åskådare men jag träffade några jag lärt känna här på FS och vi firade en stund med öl och som avslutning chokladtårta med jordgubbar. På midsommardagen firade vi midsommar hemma i Knivsta, med de sedvanliga tillbehören, Kristoffer och jag.
Det är trevligt på Skansen med alla färggranna folkdräkter.