Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Min skanner går som på räls nu

Jag har tidigare skrivit om de problem jag haft med min filmskanner Reflecta RPS 7200 Pro. Nu är de som bortblåsta. Det visade sig bero på felaktig programvara. Eller rättare sagt en kollision av olika versioner av samma programvara. Till skannern medföljer programmet Cyber View X-MF. När jag köpte skannern köpte jag samtidigt en uppgradering av programmet SilverFast (SF). Jag hade tidigare en version till Epson 750. Jag brydde mig aldrig om att installera det medföljande programmet utan installerade enbart SF.

Skanningen gick knackigt med ideliga krascher och några batcher tog den inte. I min frustration funderade jag ett tag att gå tillbaka till Vuescan och kikade runt på deras hemsida. Där stod det att Cyber View X-MF måste installeras tillsammans med Vuescan! På hemsidan fanns också en länk till Reflecta där den senaste versionen av programmet fanns att ladda ned. Jag gjorde så men skanningen gick fortfarande knackigt med SF. Då installerade jag programvaran på skivan som medföljde skannern men det blev inte bättre. Jag trodde att någon av installationerna skulle "ta över" den andra så jag brydde mig inte om att avinstallera. När jag kollade "den senaste versionen" från Reflectas hemsida såg jag att den hade ett äldre datum än den version jag hade på skivan. Jag slängde den förra och se nu går min skanner som på räls!

Batchskanning fungerar inte med SF 6.6 som jag har. Kanske går det med SF 8 men den versionen finns ännu inte till den här skannern. Fast jag är ganska nöjd som det är. Skannern läser in hela filmremsan och sedan får du plocka fram varje ruta för sig och skanna innan du tar nästa. Rutorna överlappar ibland men det fixar SF galant. Hur man gör motsvarande justering i Vuescan vet jag inte.

Fredrik hos farmor och farfar midsommar 1981

Undertecknad på bild vid samma tidpunkt som ovan. En riktig raritet

Bilderna ska fram ur mina negativpärmar och det lär bli ett antal böcker vad det lider. Egentligen är det ett ständigt pågående projekt. Tar man bilder på sina nära och kära har man också ett visst ansvar för att de också får tillgång till bilderna.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-04-22 16:03 | Läst 3172 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser verkligen bra ut Torbjörn. Trevliga bilder.
Hälsn//Rolf
Svar från pic-tor 2012-04-23 10:31
Tack så mycket Rolf! Det är alltid trevligare när tekniken fungerar ;).

/Torbjörn
Scanner på räls, blir det tågbilder nu?
Svar från pic-tor 2012-04-23 10:30
Man skulle nunna tro det ;). Tåg i dimma, om det kan intressera, har jag i någon av mina pärmar vet jag. Tyckte i min gröna ungdom att det var lite kusligt med tåg som rusade fram i dimma ;).

/Torbjörn
VAd kul att se Dig från förr, tillbaka till dåtiden :-)
Svar från pic-tor 2012-05-17 17:29
Jo du, jag har också varit liten :).

/Torbjörn