Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Möte med en överårig sjuttonåring

För en tid sedan köpte jag en Yashica 124G på eBay. Det är en tvåögd spegelreflexkamera med inbyggd exponeringsmätare. Batteriet som driver exponeringsmätaren var ursprungligen av kvicksilver (PX625) och tillverkas inte längre. Från The Small Battery Company i England köpte jag en batteriadapter  ( MR9) och ett vanligt klockbatteri ( 386 silver oxid) som ersätter kvicksilverbatteriet. Det fungerar klockrent :).

När jag öppnade paketet med Yashican så låg där också en svartvit film. En Ilford HP5+ med utgångsdatum 1993! En överårig sjuttonåring m a o. I går kväll tog jag en tur på landsbygden för att testa filmen. Vädret var mestadels mulet och grått så ljuset var lite tråkigt. Men en film ska väl klara av lite gråväder också tänkte jag och drog i väg med Yashican.

Filmen framkallades sedan 12 minuter i Xtol enligt databladets rekommendationer. Nu ska man ju i regel öka framkallningstiden när det gäller gammal, utgången film men jag vill inte ha överframkallade täta negativ som är knepiga att skanna så standardtiden fick gälla. Resultatet blev lite grynigt. Nu känner jag inte till karaktären på den här filmen vid normal användning men jag antar att den då är lite renare.

I alla fall här är några exempel från gårdagens testrunda.

Atila

En modern Atila i Alsike

Vetefält

Vetefält i Lagga

Nyfikna kor

Nyfikna kossor och en tjur i Knivsta

Vetefält igen

Vetefältet från en annan vinkel

Mer nyfikna kor

När vi ska ta adjö kommer också kalven fram

 

Vad tycker ni om resultatet? Användbart?

 

På återseende

/Torbjörn

 


Inlagt 2010-07-30 23:28 | Läst 5515 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Absolut användbart. Frin gråskala, lagom exponerat. Jag tycker inte bilderna ser gryniga ut, det är svårt att få så där fina gråtoner med digitalkamera.
Svar från pic-tor 2010-07-31 08:30
Jag blev själv positivt överraskad av resultatet. Oexponerad svartvit film har väldigt lång hållbarhetstid men naturligtvis sjunker kvaliteten med tiden. Tack Ernst Göran.
Ett fullt acceptabelt resultat. Mycket bättre än mitt försök att framkalla utgången film från 1996. Men mycket beror nog på min ovana och okunnighet.
/John-Erik
Svar från pic-tor 2010-07-31 20:26
Tack John-Erik. Det är bara att nöta på så sitter handlaget förr eller senare.