Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Nunnedalen

Nunnedalen. Smaka på ordet. Visst smakar det fint. Ett kloster beläget i en vacker dalgång där nunnor fullgör sina plikter från morgon till kväll. Nunnorna i dalen. Nunnedalen. Det hade kunnat vara så. I det här fallet handlar det dock om den härliga ön Öland. I Resmo finns ett område beläget mellan landsvägen och Mörbylångadalen som heter just Nunnedalen. Carl von Linné lär ha beundrat skönheten i det här området vid ett besök där. Området iordningsställdes för allmänheten under 1990-talet på initiativ av en pensionerad präst som ofta vandrade där. I dag är det hembygdsföreningen i Resmo som ansvarar för skötseln.

När jag för en tid sedan var på Öland besökte jag Nunnedalen. Jag tillbringade hela eftermiddagen i denna fantastiskt vackra dal. Det finns stigar uppgjorda i området och man kan själv välja vilka delar man vill besöka. De lättillgängliga delarna kan man besöka relativt finklädd medan de mer svårtillgängliga delarna kräver oömma kläder och rejäla skor. På vissa ställen stupar stigen brant ned mot dalen men det finns gott om träd att hugga tag i.  Växtligheten är enorm. Främst består den av många olika sorters lövträd, buskar och örter. Karaktärsväxten är dock murgröna. Den klänger sig fast på alla träd och bildar stora flak på marken. Första gången jag var här trodde jag inte mina ögon. Man tänker på tropisk regnskog. Allt detta dränks av en kakafoni av fågelkvitter. Det är otroligt mycket fågel här men man har svårt att se dem för lövverket är så kompakt. Men de hörs. Jämfört med de sydafrikanska plasttrumpeterna är det här ljuv musik.

När jag åt lunch sittande på en bänk lyssnade jag på koltrastarnas växelsång. Vilka mästare. Vad jag kunde uppfatta så lät de inte exakt som sina kamrater i Knivsta. Koltrasten lär ju vara skicklig på att ta till sig andra fåglars sång och här finns det massor av fåglar att härma. Ni som tänker besöka Öland i sommar får inte glömma att besöka Nunnedalen. Men gå ned i varv och ta god tid på er. Ni kommer inte att ångra er.

Nedanför Nunnedalen ligger den bördiga och vackra Mörbylångadalen

Följer man stigen kommer man till paradiset

Nu beger jag mig nedför branterna

En skinnbagge kämpar på i sin lilla värld

Blommor finns överallt (måste skaffa mig en bra Flora)

Insekter och spindlar finns också i en mängd här

Man får en känsla av att befinna sig i en regnskog

Murgrönan formligen översköljer hela området

Murgrönans kärl är väldigt dekorativa

Längst ned i dalen ser man ut över de gyllengula rapsfälten

Fjärilar av alla de sorter svärmar över rapsfälten. Här påfågelöga

Skogstry är vanligt förekommande här

Murgrönan finns i alla storlekar och former

Något enstaka träd har stått emot närmandena från murgrönan

Murgrönan bildar på sina ställen väldiga, marktäckande flak

Här är en ny planta på väg upp för en trädstam. Mot ljuset

I paradiset finns naturligtvis också en orm

Här finns också ett litet kapell där man kan sitta ned i lugn och ro och blicka ut över härligheten

Liksom fiskaren vittjar spindeln sina nät varje dag

Murgrönan är allerstädes närvarande

Svampar hjälper till med nedbrytningen och är samtidigt mat för många insekter

I den bördiga Mörbylångadalen arbetar bonden med hjälp av den senaste tekniken och till måsars skrik

 

Det finns hur mycket som helst att visa från den underbara Nunnedalen. En liten smakbit för att väcka intresse för denna vackra plats på jorden får räcka för den här gången.

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Inlagt 2010-06-22 19:26 | Läst 11738 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Snygga bilder
Svar från pic-tor 2010-06-22 19:47
Hej Mats. Kul att du gillar mina bilder.
Verkligen fina naturbilder. Jag har också besökt Nunnedalen, jag missar aldrig den när jag besöker Öland. I Nunnedalen i slutet av Maj hör man också näktergalen. Enda gången jag har sett en näktergal var där och jag lyckades också filma den.
/John-Erik
Svar från pic-tor 2010-06-22 21:47
Tack John-Erik. Ja, besöker man Öland är Nunnedalen ett måste. Näktergalen hördes när jag var där också. Roligt att du tycker om bilderna.
Och jag som var övertygad om att du besökt Madeira!
Där finns nämligen just en Nunnedal! Där nunnor sköter om byn och där man iaf då jag besökte ön kunde köpa världen godaste eukalyptuskarameller!
Men vid en snabb anblick på dina bilder är det ju regnskogen - f´låt sverige man ser:-) Jag besökte öland förra året med en fotokurs med In Nature West för första gången i mitt liv, men garanterat inte sista för det jag såg där var rent o skärt ljuvligt - vilket dina bilder påminner mig om.
Då besökte vi trollskogen där just murgrönan åt upp träden och översållande skogen!

Tack för en härlig återblick till paradiset!
/mvh Anna
Svar från pic-tor 2010-06-22 22:07
Tack Anna. Vad trevligt att du tittade in. Jag hann inte med Trollskogen den här gången men jag har varit där förut och visst finns det massor av murgröna där också. Vid nästa besök på Öland måste du besöka Nunnedalen. Där finns mycket att utforska. Det kan va lite knepigt att få ljuset att räcka till vid makrofotografering. Ljuset filtreras så effektivt av lövverket att man på vissa ställen får skruva upp ISO ordentligt.
Torbjörn, vilka härliga bilder du presenterar!! Skall du fortsätta såhär så går jag snart och köper en D700, Fullformat. Har väntat i snart ett halvår på efterföljaren men......
Dina bilder är inte "nyttiga" för mig.

Verkligen fint fångat!!! Och Nunnedalen, påminner mig ju om historien om "nunnorna som hoppade kråka i sparrislandet". Men det är en helt annan sak. :-)

Verkligen fint jobbat!!!
//Peter
Svar från pic-tor 2010-06-22 22:13
Tack Peter. Ja, köper du en D700 så blir du såld. Det kan jag lova. Då vill du inte ha något sämre. Jag köpte min Sony A850 helt oplanerat men kunde inte motstå ett fantastiskt erbjudande. Nu har jag vant mig vid vad den presterar men i början var upplevelsen ganska så stark. Stackars nunnor som fick nöja sig med sparris :). Nunnedalen måste du bara besöka om du har vägarna förbi.
Länge sedan jag var på Öland, måste nog boka in en resa dit.
Fast i sommar blir det Gotland en vecka i stället
Inte fel det heller

Vackra bilder du fångat.
Svar från pic-tor 2010-06-22 22:27
Tack Bengt. Jag har bara varit på Gotland en enda gång och det gav verkligen mersmak. Jag ska absolut dit fler gånger. Det är ju enklare att ta sig till Öland sedan bron kom till .

Hoppas ni får en fin vecka på Gotland.
Vilka fina bilder!
Ser minsann att du fångar dagen!
Ha det fortsatt bra i sommarsverige... / Lena
Svar från pic-tor 2010-06-23 18:03
Tack Lena. Ja, här fångade jag verkligen dagen. Ett underbart ställe att göra detta på.

Ha det gott
En härlig bildkavalkad! Det finns så mycket vackert att se i Sverige.

Ett par funderingar:
1. Du tycks vara väldigt förtjust i murgröna :-)
2. Den där svampen, jag undrar just vad det är. Något slags murkla?
Svar från pic-tor 2010-06-23 19:04
Tack Ernst Göran. Ha, ha. Ja, man kan tro att jag älskar murgröna men man blir ju alldeles överväldigad av all murgröna man ser i Nunnedalen. Jag tycker själv att de gör sig ganska bra på bild med sina tydliga kärl och olika nyanser i grönt. Vad beträffar svampen så liknar den en murkla men jag kan tyvärr varken bekräfta eller dementera. Visst finns det vackra platser i vårt avlånga land bara man viker av från de stora vägarna.