Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Petersen och Strömholm hängde i Kivik

Det hällregnade när jag styrde kosan mot Kivik. Utställningen med Anders Petersen och Christer Strömholm lockade och hällregnet kunde inte stoppa mina planer. Det är Galleri Final som öppnat nya utställningslokaler i den lilla byn Bästekille fyra km väster om Kivik. Fabriken, kallas det nya stället som är inrymt i en gammal industrifastighet. Lokalen är stor och ljus och den här hängningen var fantastisk fin. Många bilder av de båda fotograferna visades. Bilderna var väldigt snyggt kopierade och Petersens välkända bilder från Cafè Lehmitz i Hamburg respektive Strömholms bilder på de transsexuella kring Place Blanche i Paris var naturligtvis representerade men även en mängd andra bilder.

Jag gick flera varv och tittade på deras bilder för de var, som redan nämnts, väldigt fint hängda och stämningen bland oss besökare var nästan högtidlig där vi gick och betraktade mästerverken. Ingen fotograferade inne i galleriet så jag lämnade min kamera kvar i bilen.

Priserna var i mina ögon rätt så höga - många låg i intevallet 30 000- 50 000 kr. Strömholms var en aning dyrare. Nu har det varit högkonjunktur ett tag för välkända fotografer och mätt med internationell måttstock får man nog betrakta priserna som måttfulla. Många bilder var också märkta som sålda.

Åke Anderssons fotorealistiska målningar ställdes också ut. Efter att ha sett Petersens och Strömholms mycket levande bilder kändes de här en aning stela och intetsägande. Fast visst stannade jag till och tittade lite extra på några som stod ut lite mer än de andra. 

Torbjörn Mohlin visade bilder från Kiviks marknad åren 1965-66. De var intressanta tidsdokument och kul att titta på men kopiorna var i många fall för gråa för min smak. 

Efter besöket på Fabriken körde jag in till Kivik. På vägen dit passerade jag ett berg av fruktlådor vid sidan av vägen. Österlen, och kanske speciellt trakten kring Kivik, är ju något av ett Mecka för äppelälskare. Äppelodlingarna avlöser varandra. Jag minns en höst för några år sedan när jag bilade genom de här trakterna hur enkelt man kunde köpa sig en påse full med jättestora, härliga Ingrid Marie-äpplen. Alldeles intill vägen fanns "automater" uppsatta där man helt enkelt lade pengar i en låda och tog en påse med äpplen.

Jag parkerade nere vid hamnen och åt rökt makrill och potatissallad till lunch på en av restaurangerna där. Regnet strilade nu ned så det blev bara en kort promenad runt hamnområdet. Glassförsäljaren gjorde inge vidare affärer i det trista vädret. De klatschiga husen, som är ihopbyggda via ett glashus, hade nog glatt Fritiof Nilsson, även Piraten kallad, som bodde här i Kivik och som nu står staty här. Han är däremot begravd på Ravlunda kyrkogård och i graven bredvid vilar Olle Adolphson, en av mina absoluta favoriter bland svenska visartister.

I hamnen ligger ett antal båtar förtöjda och besättningen på en större segelbåt gör sig beredd att ge sig av i ruskvädret. En hel del nautika ligger utspridd över hamnområdet och i regnet lyser färgerna extra kraftigt. Innan jag sätter mig i bilen kan jag inte låta bli att ta en bild på det fina, blå fönstret som jag passerat så många gånger tidigare utan att höja kameran.

Nu bär det av mot Kåseberga via Sandhammaren. 

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-08-17 16:45 | Läst 1546 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Riktigt snygga bilder i det här inlägget! Favorit blir nog den med näten, men bilderna hänger ihop bra (utom möjligen den sista med fönstret) :)
Svar från pic-tor 2012-08-18 10:17
Tack så mycket Anders! Jag är road av reportaget som berättarteknik. För den som är extra road av nautik fanns det mycket att hämta den här dagen.

/Torbjörn
Synd att man inte hade vägarna förbi Kivik i sommar, hade varit fint att se Strömholms och Petersens bilder från 50-60-70-tal. Har dock sett Strömholms bilder på galleri Final i Malmö för några år sedan, och det verkar vara ungefär samma bilder nu. Petersens Café Lemitz har jag dock bara sett i tryck. Men jag får nöja mig med Inta Rukas lite mera aktuella svartvita dokumentärbilder som visades i Katrineholm. Tycker de bilderna var klart bättre kopierade än de av Strömholm som visade för några år sedan på Final.

http://gelatin-silver.blogspot.com
Svar från pic-tor 2012-08-18 10:23
Jag hoppas att Rukas bilder kommer närmare mina hemtrakter (fast du hade förstås längre resväg) för det är originalbilderna man vill se även om trycket i boken är bra. De större negativformatet, som Rukas använder, gör det kanske lättare att få fram alla valörer i kopiorna. Jag gillade utställningen som var luftigt hängd och man slapp trängas framför bilderna.

/Torbjörn
Tack för ett intressant reportage!
Jag trodde det var fel på mig - varje gång jag åker till Skåne så regnar det (speciellt i syd- och östdelen), men nu ser jag att det händer andra också :)
Ha det fint.
Johan
Svar från pic-tor 2012-08-18 10:26
Tack så mycket Johan! Det regnade en hel del den vecka jag var i Skåne men ofta drog skurarna snabbt bort och det var fascinerande att se alla lokala, små oväder.

/Torbjörn
Fina bilder från Skåneland. Varje höst brukar de göra en stor tavla av äpplen och den kan man skåda i Kiviks hamn.