Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Porträtt på kämpar

I söndags genomfördes Vikingarännet på skridskor mellan Uppsala och Stockholm. Drygt tvåtusen skrinnare hade anmält sig och de fick en tuff uppgift när de senaste dagarnas mildväder hade mjukat upp isen och på flera ställen stod vattnet upp till fotknölarna. Jag mötte åkarna i Sigtuna under några timmar. Då hade de åkt tre mil från starten i Uppsala. Många var trötta och genomblöta och alla jag pratade med tyckte att isen var förfärligt dålig. Flera av åkarna passade på att bryta här och några av dem hade kört omkull och gjort sig illa. En kille körde omkull i full fart precis framför mina fötter men han reste på sig direkt. Blöt men oskadd.

En kvinna hade sin blandrashund med sig på färden i sin ryggsäck. Vid pausen i Sigtuna spatserade den käckt omkring bland funktionärer och motionärer och fick sig en godbit här och där. Givetvis hade matte med sig lite matsäck också. Ett par från publiken hade med sig en mycket fin och väluppfostrad cockerspaniel. Eftersom jag själv haft en cocker så blev det naturligtvis en pratstund med både jycken och ägarna ;).

I Sigtuna får både åkare och publik fullservice. Det bjuds på blåbärssoppa, bullar, bananer, nygräddade pannkakor med sylt och likaledes nygräddat tunnbröd. Jag testade pannkakorna och de smakade förträffligt. En del av åkarna har egen matsäck med sig och sitter kvar länge på bänkarna. Väldigt många tar fram mobilen och ringer hem.

Den här gången blir det nästan uteslutande porträtt. Jag samtalar naturligtvis med dem jag fotograferar. Några är fåordiga medan andra vill prata nästan hur länge som helst. Atmosfären är mycket trevlig och ingen känner sig besvärad.

Jag har valt att presentera de flesta av porträtten i färg. Ibland fungerar inte färg alls, speciellt om det finns skrikiga röda och orangea ytor med i bild. Då passar svartvitt bättre. Svartvitt fungerar naturligtvis förträffligt i andra sammanhang också.

Fler bilder kan ses här och de fungerar bäst i fullskärmsläge.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-02-21 09:26 | Läst 2272 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Torbjörn !
:)
Kul med ditt inlägg, jag var själv med i lopppet och fullföljde på 1 timme sämre än normalt p.g.a
dåliga förhållanden. Sluttid 5 tim 30 min.
Det var verkligen tufft iår.
mvh/Dieter
Svar från pic-tor 2012-02-22 09:54
Tack Dieter! Du hade nog passerat Sigtuna när jag anlände dit någon gång mellan halv elva och elva. Eliten är inte så intressant att fotografera tycker jag. Det är bland motionärerna de spännande människorna finns och de har alltid tid att prata bort några minuter ;). Det var strongt gjort att köra hela loppet med tanke på den usla isen.

/Torbjörn
Dirre40 2012-02-22 12:52
Det var nog nån gång jag var där för det var rätt tufft från början så tog låååång tid mot andra år.
:)
mvh/Dieter
Hej Torbjörn!
Verkligt fina bilder och text.
Kikade in och tittade på resten av bilderna också, kul med som mycket människor i rörelse.
Funderar på hur några åker utan isdubbar... *Hmm*
Det körs en del lopp här uppe också, men i år har vi riktigt dåliga isar, så det vete katten om det blir några lopp?!
Ha en fin tisdag /Lasse
Svar från pic-tor 2012-02-22 09:59
Tack så mycket Lasse! Det är kul att stå där i smeten och bekanta sig med åkarna. En del känner jag också igen från tidigare lopp. I Sigtuna är det verklig folkfest när Vikingarännet drar förbi och arrangemanget på plats är suveränt bra.

/Torbjörn
Du gjorde det jag tänkte, men som jag inte gjorde. :-) D.v.s jag höll mig på hemmaplan istället för att åka till Sigtuna. På fredagen var det jättefint där jag åkte, men sen kom ju blidvädret och förstörde allt. Trist för de som jobbat hårt inför rännet. Fina porträtt och text!
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-02-22 10:05
Vad synd Ewa att du inte kom till Sigtuna! Jag har redan nämnt att isen var bedrövlig men solen sken och folk blev glada när jag kom med kameran och de berättade gärna om sina vedermödor mellan bull- och bananätandet ;). Jag fick mig också en banan för de hade tydligen beställt för många ;).

/Torbjörn
Vad kul att se lite bilder från Vikingarännet.
Hade tänkt åka och ta ett par bilder men det blev inte av.
Fina bilder Tobbe, men det blir det alltid när du har kameran med dig.
Kram Lena
Svar från pic-tor 2012-02-22 10:13
Tack så mycket Lena! Jag säger som till Ewa, synd att du inte kom till Sigtuna. Arrangemanget där är superbt och många av funktionärerna är klädda i "vikingakläder". Det är trivsamt och många stannar för att äta nygräddade pannkakor eller dito tunnbröd. Stämningen är fin och det är inte så svårt att få en pratstund med åkarna och samtidigt ta några bilder. Boka in nästa år ;).

/Torbjörn
Finfina porträtt; Torbjörn. Fastnar lite extra för damen m. hunden. P.g.a att jycken slickar sig om munnen :-))
Påpassligt fångat.
Som långfärsskridskoåkare förstår jag deltagarnas vedermödor. De' e' inte kul me' så'na förhållanden. HAr aldrig åkt Vikingarännet. Däremot Götakanalrännet, inte alls lika långt som Vik.rännet. Då var de' fin is och fina förhållanden. Motvind förståss men de' e' alltid när jag åker gricker :-))
Ha de' bra!//Kurre