Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Rivningar i centrala Uppsala 1976

De rivningar som inleddes i Uppsala i slutet av 60-talet fortsatte långt in på 70-talet. Många hus i de centrala delarna revs och nya kom i deras ställe. För många gamla Uppsalabor måste det ha inneburit svåra påfrestningar att se gamla, kända kvarter försvinna i stort sett över en natt. De här bilderna kommer från kvarteren mellan Gamla torget och Stora torget.

1976

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allt fotat med Pentax Spotmatic och Super Takumar 3.5/35mm. Film: Tri-X, framkallad i D76

 

På återseende

/Torbjörn

 

 

 

 

Inlagt 2009-12-30 16:27 | Läst 13700 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mer, jag kan inte få nog av Dina gamla Uppsalabilder. Mikio var mycket riktigt min dotters gamla lärare på Vaksalaskolan 2004.
Svar från pic-tor 2009-12-30 21:35
Kul att du uppskattar de här gamla bilderna. Jag blir själv förvånad över omfattningen av rivningarna i de centrala delarna av Uppsala. Det visar en en gång hur viktig bilden är vid t ex historisk forskning.
Härliga bilder av ditt gammla Uppsala, det påminner mycket om när dom rev Klarakvarteren i Stockholm på 60-70 talet.
Stig
Svar från pic-tor 2009-12-31 12:55
Tack Stig. Så här efteråt ångrar jag att jag inte var ihärdigare i mitt dokumenterande. I allmänhet är vi nog dåliga på att dokumentera vår samtid. Även när det sker större förändringar. Små förändringar sker ju hela tiden men är kanske svårare att upptäcka.
Ovärderliga bilder. Bild sju ger mig flashbacks, fast jag inte kan komma ihåg att jag sett de gamla byggnaderna så måste jag har gjort det.
Busshållplatserna känner jag dock igen, de var väl moderna då, och fick stå kvar länge...

Har själv några gamla Uppsalabilder, bland annat från Barnängens fabrik -som också låg vid Svartbäcksgatan vill jag minnas, men långt österut från torget. Ska leta i gömmorna och se om jag kan hitta något. Men de bilderna är i så fall 15-20 år yngre än dina.

Gott nytt år!
Tack Tomas. Busshållplatserna på Stora torget har flyttats en liten bit åt sidan för att ge plats åt fotgängare som promenerar på den ganska breda gågatan (Svartbäcksgatans centrala del) vid passagen över torget.
Gahns tvålfabrik, som på slutet övertogs av Barnängens AB, låg söder om Stora torget på Svartbäcksgatans "förlängning" Kungsängsgatan.