Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ska man svara på tilltal?

Ska man svara på tilltal? Naturligtvis, tror jag de flesta skulle svara. Mina föräldrar lärde mig och mina syskon att man alltid skulle svara på tilltal. Med blicken fästad på den tilltalandes ögon skulle man hövligt, klart och tydligt svara. Inget tigande eller mumlande fick förekomma. Mötte man däremot en buse på stan behövde man inte svara på tilltal utan det bästa var att skyndsamt bege sig därifrån.

Det finns några här på FS som inte svarar på tilltal. Alla är män. Ingen nämnd och ingen glömd. Däremot har alla kvinnor svarat som jag tilltalat. Med tilltal menar jag i det här sammanhanget svar på ett blogginlägg. Jag har svarat på ett blogginlägg men har inte fått någon reaktion tillbaka.

Varför svarar inte dessa herrar kan man undra. Oförskämt? I allra högsta grad. Högmodigt? En stor portion. Snobbigt? En lika stor portion. Dessa herrar verkar föredra monologen som samtalsform. Eller är det kanske föredraget? Eller så betraktar de mig som en buse. Oavsett vilket så är det trist och jag kommer inte mer att tilltala dessa herrar som har blivit så fina och märkvärdiga.

Avslutar med några turistbilder från Berlin.

Jag har tappat lusten för träffarna på Ellens och tar timeout ett tag. Detta ständiga, i nådens år 2011, snack om och pillande på gamla Leicor står mig upp i halsen. För att inta tala om alla bloggar om dessa kameror, som i vissa gynnsamma fall tycks ge någorlunda skarpa bilder. Nej, det känns lite avslaget och nattståndet. Som pissljummen pilsner.

Det som är speciellt tråkigt är den totala frånvaron av kvinnor. Diskussionerna blir därför väldigt enahanda. Mycket tekniksnack och inte så mycket prat om bilder. Det skulle vara intressant att veta om det där ute finns något liknande som Ellens och som besöks av både män och kvinnor. På fotofikat i Uppsala har kvinnorepresentationen varit god och diskussionerna intressanta.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2011-10-06 17:48 | Läst 6464 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Många trevliga bilder idag Torbjörn.
Hälsar /Claes :-))
Peter-L   2011-10-06 18:06
Hmmmm, du är en lite smörig typ du..... ;))) Oj förlåt, nu råkade jag svara istället.... ;-) /Peter
SD40T-2   2011-10-06 18:15
Peter: Sånt svarar jag inte på ;-))
Svar från pic-tor   2011-10-06 18:32
Tack Claes. De flesta bilderna "upptäckte" jag i dag. Det gäller att köra igenom arkiven med jämna mellanrum.

/Torbjörn
Men, det där är väl inte turistbilder, det är ju gatufoto..... :) Nåja, kalla det va man vill... Hmmmm Berlin är ett svart hål för mig, so far..... Borde åka dit, alla talar gott om den stadan.

Vad gäller tilltal, så är det väl en självklarhet att svara. I varje fall i dagligt bruk, fast även på nätet tycker jag. Fast nätet håller på eller har utvecklat en "kultur" av att det är okej att inte svara. Vilket skall tolkas som "har inte tid" eller "är inte intresserad". Tråkigt och dåligt.
Personligen så vill jag värna samma etik på nätet som i "verkligheten". Men, det är ju redan ett förlorat slag, det är bara att inse...

Jag förstår dina tankar om tilltal och tycker att det tillhör god ton. Även om tankar inte går i linje så..... tillhör det. Tycker jag. Så nu förväntar jag mig ett svar..... :)
//Peter
Svar från pic-tor   2011-10-06 18:28
Tack så mycket Peter. Visst vore det trevligt om alla svarade på tilltal. Oavsett om det handlar om nätet eller i verkliga livet. Hur ska vi annars kunna samtala med varandra? Självklart svarar jag. Vad trodde du om mig :-)?

/Torbjörn
Ja du Tobbe. Vi är av den gamla sorten du och jag som uppfostrades att svara artigt på tilltal . Jag tittade på några gamla filmer häromdagen som pappa tagit när jag var liten , och där neg vi tjejer för tanter och farbröder som vi mötte. Det var den artighet som vi fick lära oss. Att tacka var en annan hederssak.
Att svara på blogginlägg eller en kommentar på en bild hör till vanligt hyfs.
Men vi kanske är gammalmodiga , du och jag
Ha det bra
Kram Marianne
Svar från pic-tor   2011-10-06 18:36
Du har nog rätt Marianne. Vi är nog alldeles för gammalmodiga. Det är nya tider nu och man får väl försöka anpassa sig till det nya sättet att umgås :).

/Torbjörn
Marianne Bengtsson Rosander   2011-10-06 18:52
Nej, det tänker jag inte göra, i alla fall inte när det gäller detta. man ska kunna vara så artig och ödmjuk att man kan kosta på sig ett tack.
I annat kan jag anpassa mig.
Marianne
tycker det är lite oförskämt att inte svara man kan ju glömma men inte hur många som helst.. det känns ju lite som man sitter över alla.......undrar var du har vart med tanke på dina bilder=) fina med
mvh
peter
Svar från pic-tor   2011-10-06 19:03
Bilderna är från fjolårets semestertripp till Berlin. Jodå, visst kan man glömma men inte flera gånger i sträck. Tack för dina tankar Peter.

/Torbjörn
Ord och inga visor!
Men jag säger inte emot;

"Ursäkta farbror, kan farbror säga mig hur mycket klockan är", när hörde man ett sådant tilltal senast? Och hur ofta får man ett lika hövligt svar.

Berlinbilder inspirerar alltid, mina nerslag där har varit alldeles för glesa och korta.

MvH
/J-O (också gammal typ)
Svar från pic-tor   2011-10-06 19:15
Många gånger anstränger man sig kanske lite extra för att svara konstruktivt och intresserat och så får man inte en reaktion tillbaka. Det är i allra högsta grad ohövligt. Jag har tröttnat på det här tilltaget så därför avstod jag denna gång från visan :).

Tack för dina tankar Jan-Olof

/Torbjörn
Lena Eriksson   2011-10-06 19:20
Ingen BEHÖVER fråga om klockan nu för tiden, inte någon yngre i af...de glor ju ned i mobilerna hela tiden. Man får ju vara glad om man inte blir påsprungen eller kör över någon...
Peter-L   2011-10-06 20:43
:-)) Jag håller med dig JO, men din story får mig att le, och tänka på "Roliga timmen" i femte klass i Lund. Vi körde sketcher och Käthie spelade en som lite flicka på bussen, hon får en apelsin av en tant och hennes mamma säger fostrande.... "så, vad säger man nu?" "-Skala den...." Sedan skrattade vi alla gott, vi 9-åringar..... *L* /Busungar :)
Hear hear! som de säger i det brittiska parlamentet :-)

Per
Svar från pic-tor   2011-10-06 19:17
Tack för det bifallet Per :).

/Torbjörn
Otten   2011-10-06 19:32
jag hajar alltid till när jag ser dittt namn :-)
Hej Torbjörn!
Kan bara säga att jag tycker det är trist det hela.
Det har hänt att jag också ignorerats...kanske en tydlig vink om att jag inte har i deras blogg att göra...
Och lusten ökar ju inte precis till ett nytt försök...men ok, då vet jag det...
Mvh Lena
Svar från pic-tor   2011-10-06 19:36
Hej Lena! Det var tråkigt att läsa att du också ignorerats av högmodiga bloggare. "Lika barn leka bäst" verkar gälla fortfarande och budskapet är, som du skriver, solklart.

Hoppas du får en fin helg

/Torbjörn
Hoppas jag inte missat att svara? Helt oavsiktligt isåfall. :-)
Svar från pic-tor   2011-10-06 19:38
Det har aldrig förekommit Per. Ja, ni två är verkligen lätta att förväxla i hastigheten :).

/Torbjörn
Gillar oxå att det är mycket bildprat på Dagnys (Uppsala) och att vi är 50/50 man/kvinna. Tänkte på bilder och kameror, en dialog mellan Ernst Hemmingway och Irving Penn:

- Vilka fina bilder du tar, sa Hemmingway till Penn, du måste ha en bra kamera?
- Du skriver bra böcker, du måste ha en bra skrivmaskin svarade Penn :-)
Svar från pic-tor   2011-10-06 19:45
Jag tycker också att det har varit trevliga samtal och jag tror att tjejerna som kommer till våra träffar bidrar mycket till detta. Apropå din historia, visst tror vi lite till mans att det är den jättedyra kameran som tar de bästa bilderna.
Kan vi inte försöka hålla våra träffar åtminstone en gång i månaden annars är risken stor att folk tröttnar.

/Torbjörn
Mycket fina bilder från Berlin, men att kalla dem för turistfoto tycker jag nog är väl anspråkslöst.
Håller helt med om Leica, kameran som blev omodern redan 1959. Men de flesta som köper en använder den ju ändå inte.
Svar från pic-tor   2011-10-07 15:39
Tack så mycket Erik. Någon bloggare här på FS menade att de flesta, förutom han själv naturligtvis, tar "turistbilder" när de själva menar att det är gatufoton. Så det var lite grand i polemik mot det högmodiga inlägget. Har Leican varit omodern så länge det visste jag inte. Foto är ju så mycket mer än dyrkan av ett kameramärke och jag tror att det bl a är detta som avskräcker kvinnor att komma till fototräffarna på Ellens.

/Torbjörn
ztenlund   2011-10-07 15:50
Nikon F kom 1959 så det är nog det som avses. ;)
Jag tror att detta handlar mer om hur vi förhåller oss till reaktionen på en skriven text. Personligen tillhör jag dem som inte alltid svarar på olika kommentarer i min blogg, och för mig handlar det inte om vare sig högmod eller snobbism och jag hoppas att jag inte uppfattas som oförskämd.

I min blogg slänger jag vanligt vis ur mig något jag tycker, och kommentarerna ser jag ofta som en fortsättning på samtalet jag satt igång där det ofta kan vara intressantare att se vart det hela tar vägen än att själv gå in och tacka för varje kommentar tycker jag.

Sedan är det också ganska beroende av vilken kommentar man får, handlar det om en direkt fråga så svarar jag givetvis. Eller om det handlar om att jag uttryckt mig på ett sätt som fått folk att missförstå vad jag menar går jag in och förtydligar mig.

Men jag tror också att det kan bero lite på om vad och varför man bloggar. Mitt eget bloggande handlar ofta om att jag vill väcka debatt (kanske låter pretto, men är sant för mig) och är inte i första hand ett uttryck för att umgås med vänner och bekanta på nätet, vilket kan vara ganska vanligt med bloggande.

Att det skulle vara speciellt manligt att inte svara på alla kommentarer vet jag inte om det stämmer, kanske gör det det på fotosidan? Men som sagt jag tror att orsakerna till att man svarar eller inte på alla kommentarer kan ha helt andra orsaker än att man är oförskämd. Jag tycker också att ett direkt tilltal är något annat än en reflektion över en text, sedan kan givetvis denna reflektion vara i formen av ett direkt tilltal, men då tror jag också att de flesta svarar. Åtminstone gör jag det.

Fina bilder för övrigt.

-affe
Svar från pic-tor   2011-10-07 16:23
Jag kan hålla med en hel del av vad du skriver Alf men man får inte i sammanhanget glömma läsaren som kommenterar din blogg. Den har naturligtvis förväntningar på en reaktion från din sida och har ingen aning om att du ställer upp vissa villkor för att du ska svara. Man behöver inte alls "tacka", kanske tackar vi för mycket, utan man kan svara ungefär som man gör vid ett vanligt samtal. För det är ju precis vad det är. Ett samtal mellan bloggaren och läsarna.

/Torbjörn
Tack för detta inlägg Torbjörn! Mycket kloka ord!
Jag gillar fotosidan, och dess pooler. Kommenterar och försöker att lägga mina kommentarer på så många bilder som möjligt. Men sista tiden har jag tröttnat! Påfallande ofta så skiter folk fullständigt i att svara, och jag tycker det är så dåligt! Lägger man ut en bild i en pool, och vill ha kommentarer så kan man väl åtminstone säga tack...Har faktiskt gått hela dagen och funderat på att göra ett eget litet blogginlägg om detta, för jag tycker det är hör till "god ton" att svara. Dessutom vill man ju ha kvitto på vad man skrivit.
Håller fullständigt med vad Marianne skriver till dig.

Har nu bestämt mig för att jag hädanefter endast kommer att kommentera de personer som jag ser svarar...sen får bilden vara hur fin som helst! Svarar de inte, får de ingen kommentar..

Så tack för detta inlägg! Nu slapp jag... :-)
Trevlig helg!
/maria
Svar från pic-tor   2011-10-07 15:47
Tack så mycket Maria för din intressanta kommentar. Jag ser att du har samma erfarenhet som jag. Visst är det en trist utveckling. I alla sammanhang finns det de som anser sig var lite förmer än andra och gärna vill visa det också. Ofta omger de sig med en klick som i alla sammanhang håller med. De utanför klicken negligeras.

Nu fick du fundera i onödan :-).

/Torbjörn
Ja det är klart att man svarar på tilltal, jag tillhör ju den generationen också. Men tyvärr har jag nog missat någon gång här på bloggen jag också.

//Bert-Ola
Svar från pic-tor   2011-10-07 15:49
Missat någon enstaka gång har vi väl alla gjort men att strunta att svara så gott som systematiskt är en helt annan sak. Tack för din kommentar Bert-Ola.

/Torbjörn
Nu tog du bladet från munnen ordentligt. På mångas vägnar skulle jag tro. Visst känner jag igen fenomenet med att somliga låter bli att svara på bloggkommentarer (och bildkommentarer för den delen också). Har tänkt att det kan finnas många orsaker till det, högfärdigheten kan vara en sådan. Simpel egocentricitet en annan. Misstänker jag att något av detta ligger bakom så kan jag t.o.m. tappa intresset för att läsa personens blogg. Förresten, har noterat att det är i princip bara herrar som saknar "hyfs".
Trevligt att du uppskattar Dagnys. Hade jag fortsatt att jobba i storstan så hade det nog blivit ett besök på Ellens med mina gamla kameror...Lite tekniksnack du vet... Men som du kanske vet beslutade jag att fortsätta jobba i Uppsala. PS. En tredje gammal kamera har dykt upp i min värld... De verkar leta upp mig... DS.
Svar från pic-tor   2011-10-07 16:00
Varför ska vi inte kunna uppträda hövligt mot varandra och svara när vi blir tilltalade. Jag tycker inte det är särskilt mycket begärt men ibland tycks det vara nödvändigt att höja rösten. I alla fall är det en tråkig ovana som en del lagt sig till med och som förstör det samtal som pågår.
"Dagnys" är väldigt trevligt och jag hoppas tjejerna fortsätter att komma för diskussionerna blir mångsidigare och intressantare då.
Du får ta med dig den gamla kameran till nästa fotofika så vi alla får klämma på den :-). Ska du vara med på fotomaraton förresten?

/Torbjörn
RHelena   2011-10-07 22:49
Fotomaraton? Det måste jag kolla upp...
Fina bilder du har i ditt arkiv, bra skrivet.
Att prata med en vägg är meningslöst, då är det bättre att leta upp andra ställen.


/Susanne
Svar från pic-tor   2011-10-07 16:05
Tack så mycket Susanne. Väggen är ingen bra samtalspartner :). Jag håller med dig fullständigt om den saken. Tar man mycket bilder så är chansen större att några blir bra men det är mycket som kan rensas bort också. En fotograf nämnde i något sammanhang att man inte ska kasta bilder omedelbart utan låta de ligga ett tag och "mogna". Vid en andra genomgång kanske man ser saker som man inte gjorde första gången.

/Torbjörn
Grey   2011-10-07 17:27
Håller med.
/Susanne
Att någon inte svarar i bloggen någon gång ibland tycker jag väl är ok. Man kan missa, det kan vara kommentarer som mer är en inbördes diskussion i kommentarerna (ungefär som Alf skriver ovan) eller att det blir tillfällig tidsbrist. Däremot har jag, precis som du Torbjörn, noterat några som i det närmaste har satt i system att inte alls svara på kommentarer annat än i undantagsfall. Det tycker jag precis som du är bristande hyfs.
Svar från pic-tor   2011-10-07 16:10
Tack Martin. Det är precis det sista du skriver "några som i det närmaste har satt i system att inte alls svara på kommentarer annat än i undantagsfall" som jag vänder mig emot. Det handlar ju om en form av mobbning att medvetet utesluta personer från det samtal som pågår.

/Torbjörn
Hej Torbjörn
Det var intressant att få läsa din blogg. Det ligger något i vad du säger.
Kollade emellertid lite snabbt på din statistik här på Fotosidan.
Givna kommentarer (378) Mottagna kommentarer (528) Besvarade kommentarer (266)
Det finns en påtaglig skillnad på vad du säger dig vilja göra på bloggen och vad andra ska göra och den praktik du uppvisar när det gäller bildkommentarer. Kan du förklara för mig hur du tänker?

Vänligen
Hans
ztenlund   2011-10-07 19:05
Jag kan ju inte svara för Torbjörn, men FS har en uttalad policy när det gäller bildkommentarer att man inte ska hålla på och skriva tack hela tiden i bildkommentarerna. Och ärligt talat, vissa kommentarer är ju inte så mycket att svara på. "Fina färger", "fin skärpa", "snygg" osv är ju lite svårt att säga något annat än tack om. En bild som ligger i Galleri FS får många sådana kommentarer, men även en del andra pooler verkar ha mycket av den varan.

Vad gäller bilder är det dessutom väldigt lurigt med statistiken eftersom en del rensar regelbundet i albumen, tar bort bilder när de får kommentarer som inte är till belåtenhet och/eller nedgraderar medlemskapet av någon anledning. Att dra några slutsatser av statistiken är alltså svårt när det gäller givna kommentarer, som är det rekommenderade sättet att tacka på enligt FS redaktion.
http://www.fotosidan.se/cldoc/rules-gallery.htm

Får man många uppskattande kommentarer så kan man ju skriva _en_ egen kommentar och tacka ovanstående skribenter istället för att skriva tack 15 gånger. Då kommer det se ut som om man tackat för en kommentar i statistiken istället för 15.

Jag har inte särskilt granskat just Torbjörns kommentarer och motkommentarer, och jag har heller ingen ambition att göra det, men jag vill ändå påpeka att du gör det väldigt lätt för dig när du bara tar några statistiska siffror.
Instantclassic   2011-10-07 19:41
Tack för svaret Martin.
Det verkar rimligt
/H
Svar från pic-tor   2011-10-07 21:05
Hej Hans. Nu har du väl missuppfattat statistiken i alla fall. Ur statistiken kan man läsa att jag kommenterat 378 inlägg men endast fått 266 svar tillbaka. Det är alltså 112 som inte svarat, bra precis 30%. Av de 528 kommentarer jag fått har jag säkert svarat på så gott som alla. Det kan vara någon enstaka som blivit bortglömd. Man kan naturligtvis inte räkna med att svarsfrekvensen ska ligga på 100% men 70% verkar aningen lågt tycker jag och det är tråkigt när vissa personer så gott som aldrig svarar. Och det är ju det som min blogg handlar om.

/Torbjörn
Instantclassic   2011-10-07 21:14
Hej Torbjörn!
Du är verkligen en kommentarernas konsekvente hjälte. Kollade mera ingående efter Martin S. inlägg och du lever tveklöst upp till ditt kommentar-credo.
Vänligen
Hans
Jag tycker också att på ett forum som Fotosidan är det hyfs att svara på kommentarer. Om det skulle vara väldigt många kommentarer kan man åtminstone kosta på sig ett kollektivt svar av typen: "Tack för alla intressanta kommentarer som har gjort detta blogginlägg till en levande diskussion!"
Gillar för övrigt dina bilder och förmåga att komma nära.
/Per
Svar från pic-tor   2011-10-08 14:14
Tack så mycket för din kommentar Per. Jag håller med dig, samtalet kring den här frågan har varit mångfacetterat och intressant vilket tyder på att den engagerar många. Det gläder mig att du gillar bilderna.

/Torbjörn
Hej Tobbe!
Tråkig ton i ditt inlägg, jag svarar med en egen bloggpost:
http://www.fotosidan.se/blogs/photo/ska-jag-sluta-blogga-bara-for.htm

Mvh
/Johan E
Svar från pic-tor   2011-10-08 17:46
Hej Johan och tack för din kommentar. Tråkig ton? Kanske det, men det är ganska tråkigt också att man från vissa personer nästan aldrig får någon respons på sina kommentarer. Jag tycket inte det är särskilt trevligt men du tycker att det är helt i sin ordning. Så olika vi kan tycka och från mig får även du alltid svar.

/Torbjörn
Hej Torbjörn! Det finns tydligen olika åsikter, kanske två olika läger, om detta hur man kommunicerar på FS och då särskilt på bloggarna. Jag skrev en rätt lång kommentar till Alf Johanssons indirekta svar på ditt inlägg, länkar till det istället för att upprepa mig här:

http://www.fotosidan.se/blogs/affe/spanerier-att-svara-pa-bloggkommentarer.htm

Bra hur som helst att du väckte frågan, för du är uppenbarligen inte den enda som har reagerat på beteendemönstret.
Svar från pic-tor   2011-10-08 21:19
Tack så mycket Björn det var väldigt bra formulerat. Alf har naturligtvis rätt i att bloggen inte har sin udd riktad mot honom speciellt utan det är som jag skriver ett gäng som nästan aldrig svarar på kommentarer. Jag tycker det är väldigt trist och jag tror nog att många tycker likadant.

/Torbjörn
Nu när jag läser om ditt inlägg och dina svar på kommentarerna får jag känslan av att någon/några konsekvent väljer att inte svara på just dina kommentarer?
Om det är så är det givetvis förskräckligt och mobbning vilket jag givetvis tycker lika illa om som dig liksom för övrigt de flesta sunt fungerande människor.
-affe
Svar från pic-tor   2011-10-09 08:07
Så är det Alf. Jag talar naturligtvis bara om mig själv men jag har förstått att andra har det likadant.

/Torbjörn
Hej!
Läste precis Alfs kommentar här ovan - och när jag även jag läser om och ser på dina svar så drar jag samma slutsats. Och utifrån den vill jag säg att jag aldrig (om du nu har kommenterat i min blogg ;-) medvetet uteslutet dig från att få svar. Om nångra medvetet gör så är det ju riktigt illa, men att du upplever det så är illa nog...

Hoppas du kan "landa" detta snyggt med de berörda, har du provat att maila dem privat? Kan ju vara så att allt bottnar i ett missförstånd...

Mvh
/Johan E
Svar från pic-tor   2011-10-09 18:04
Det är lugnt Johan. För mig är frågan utagerad. Jag ville bara få igång en diskussion och låta frågan "gå på remiss". Nu tar vi nya tag.

/Torbjörn

Innehållskategorier