Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Skarpa saker blir inte alltid skarpa och då gäller plan B

Jag fotograferar ibland med analoga kameror och då är det ofta manuell fokusering som gäller. Mellanformat, i mitt fall tvåögda spegelreflexkameror 6x6, är en favorit som ger ett uttryck jag gillar. I vissa ljusförhållanden, och på kortare avstånd, kan det vara knepigt att ställa in skärpan korrekt med de här kamerorna. Nu finns det utbytbara sökarskivor som underlättar skärpeinställningen och kanske blir jag tvungen att införskaffa sådana. Jag kommer nämligen aldrig att sluta fotografera med de här fina kamerorna som ger så sköna bilder. 

Men, som sagt var, ibland klickar skärpan. De här flickorna var på språng och stannade helt kort för att jag skulle kunna ta bilden. Jag kände nog att det gick lite för snabbt och bad att få ta ytterligare en bild med min moderna AF-kamera, d v s plan B.

Plan B

...och då blev skarpingarna skarpare...


Det ena utesluter ju inte det andra och jag stortrivs i både den gamla och den nya tekniken. Det ena är inte bättre, eller sämre, än det andra. Det är enbart uttrycket som skiljer dem åt.


På återseende

Torbjörn


Inlagt 2014-04-24 10:51 | Läst 3603 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tyckte plan A var helt ok!
Svar från pic-tor 2014-04-24 12:20
Tack Kjell. Vad roligt att du tycker så. Plan A är helt OK för mig också, men den hade gärna fått vara en aning skarpare.
Tur att plan B finns ibland också. Fina bilder på båda planen.
Svar från pic-tor 2014-04-24 12:23
Tack Margareta. De bägge teknikerna har sina egna, speciella egenskaper och det är stimulerande att verka i båda.
Plan A för stillastående motiv och plan B för rörliga motiv. Då är du väl täckt av fint :-)
Hälsningar från Erik / DK
Svar från pic-tor 2014-04-24 14:57
Tack Erik. Jag köper din strategi rakt av Erik :).
Visst är det en underbar tonalitet i dom analoga, speciellt från ett större format som 6x6. Mycket fint, funderar också på att eventuellt byta mattskiva på min Yashica 124, originalet är inget vidare. Hälsn, LO
Svar från pic-tor 2014-04-26 13:06
Tack så mycket Lars-Olov. Sökarskivor dyker då och då upp på eBay. Jag vill helst ha snittbild omgiven av en ring med mikroprismor. Sådana finns till Rolleiflex men jag vet inte det finns till Yashicas TLR.
Dom sv/v har ju ngt extra. Har börjat kolla på V750 nu - under 6500 :- går det inte, Scandinavian vill ha 7500. Är nog inte så långt bort nu, lite psykologi bara.../ Björn T
Svar från pic-tor 2014-04-26 13:10
För min del betyder analogt i stort sett alltid svartvit film.Jag tycker att det är där den analoga tekniken har sina största förtjänster. Jag minns inte vad min V750 kostade men det var nog i trakterna av 6 500 kr.
Jag gillar ditt inlägg som överbrygger den nästan maniska digital vs analog hysterin. Tack!
Bilden framför allt!

mvh Tommy
Svar från pic-tor 2014-04-26 13:13
Tack Tommy. Jag tycker man ska säga att de olika teknikerna har sitt speciella uttryck i stället för att hela tiden påstå att det ena är bättre än det andra. Finns det t ex konst som är bättre än annan konst?
Bra med backuper som de säger i min IT-värld. Tack också för din text somm visar att man inte behöver vara så helt antingen eller när det gäller analogt versus digitalt. Såna här mer "lågmälda" texter får mig intresserad av och nyfiken på det analoga. Just som verktyg.
Svar från pic-tor 2014-04-26 13:17
Tack så mycket Annelie. Backup på ett eller annat sätt är alltid bra om man vill vara säker på att verkligen få en bild med sig hem. Om du inte tidigare provat på analog fotografering tycker jag att du ska göra det. Bäst är naturligtvis att själv framkalla sina filmer. Det är ett roligt hantverk och inte så svårt att lära sig,