Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Skönhet kan anta många olika skepnader

Utan att gå in i en djupare diskussion är det lätt att konstatera att skönhet kan anta många olika skepnader och det är också så som ordstävet säger att det alltid ligger i betraktarens öga att bestämma vad som är skönhet. Vi tycker lika om mycket men i en del fall skiljer vi oss åt. När jag i söndags besökte Fotomässan for de här tankarna igenom mitt huvud.

En väl konstruerad och fungerande kamera kan utan vidare klassas som en skönhet och det är bara att glädja sig åt ingenjörskonstens landvinningar som gör livet både enklare och roligare för oss fotografer. NEX-7 fick pojken i mig att vakna. Den här vill jag ha ;)

Fast ingenjörerna borde ha tänkt på oss glasögonbärare också. Utan ögonmussla blev det bättre

Blev väldigt imponerad av den nya EVF-sökaren i Sony A77 och den mycket snabba autofokusen. Klämde på den mest för att bekanta mig med den senaste tekniken. Min A850 har blivit som en kompis och kompisar sviker man inte :)

Jag stod en bra stund och betraktade de fantastiskt fina utskrifterna från Epsons bläckstråleskrivare. Skrivarna är dessutom snyggt designade och producerar ständigt skönheter i form av perfekta utskrifter.

Porträtten med de överskärpta ögonen tyckte jag inte alls om. Jag fick en känsla av att ögonen höll på att trängas ut ur sina hålor. Andra däremot tyckte att de var fina. Kanske för att de var fotograferade med en Leica S2 :).

Det putsades och fejades för att ytterligare förstärka skönheten hos den unga kvinnan

Elinchrome visade sina studioutrustningar och jag frågade fräckt om jag fick testa

För dagen var jag utrustad med Minoltas gamla 50/1,7 till min Sony A850

Den vackra kvinnan var genast med på noterna och agerade vant och skickligt

Jag gav positiv respons hela tiden och det blev en fin stämning

Ljussättningen var mycket enkel. En blixt med paraply snett framifrån höger från modellen sett och en blixt bakom modellen mot bakgrunden. Det var allt

Jag försökte få fram den s k Rembrandttriangeln på modellens skuggsida och på några av bilderna lyckades det ganska bra

Studiofotografering är väldigt roligt när man har duktiga modeller och bra utrustning som fungerar utan att krångla

Jag tackade den duktiga och vackra modellen för att hon ställde upp och det här var mässans absoluta höjdpunkt. Att få en stund tillsammans med en vacker kvinna ger både glädje för stunden och mening med livet

Den sköna Guldlock svepte förbi med sin uppvaktning men utan de tre björnarna

Som van mässbesökare stressade jag inte runt överallt utan gjorde nedslag där jag fann något som intresserade mig. Lyssnade en stund på ett föredrag och gick sedan till nästa. Träffade en del bekanta som jag fick en trevlig pratstund med. Annelie, Tommy, Björn, Stephan, Leif, Staffan, Lysa och säkert var det några till som jag nu glömt bort. Bläddrade i några fina fotoböcker från Photohome som jag nog ska testa när jag gör min nästa fotobok. Köpte boken "De sista tanterna" av Fatima Bremmer med foto av Magnus Wennman, som också signerade den. Synd om alla snälla tanter försvinner. Med dem försvinner också en massa härliga bakrecept :). Av Staffan fick jag tips om att Matton hade fina portfolios som de sålde till bra pris. Jag köpte en för 20 st bilder i A3-format. Nu återstår det bara att fylla den med något sevärt också.

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2011-11-21 22:12 | Läst 7464 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Var så säker, en del av dessa vackra kvinnor förvandlas till snälla tanter så de är ingen utdöende sort! Möjligen får snälla äldre gubbar bidra med lite bakrecept i framtiden, men med tanke på alla unga snygga matlagande herrar i TV-rutan och hemmavid lär det inte bli något större problem. ;-)

Skulle vara roligt att följa din modellfotografering någon gång, du verkar få bra kontakt med de personer som du fotograferar. Och bilderna blir trevliga att skåda! Här var det ju en "proffsmodell" som är van, men dina bilder på verkliga amatörmodeller (vanliga människor) under Fotofestivalen och Kulturnatten var också riktigt bra!
Svar från pic-tor 2011-11-22 09:57
Jag hoppas du har rätt Rauni så rekryteringen av snälla tanter kan fortsätta :). Personligen har jag lite svårt att förstå den uppsjö av matlagningsprogram som TV-kanalerna bjuder på. Kan de kanske förklaras av torftiga matvanor? Det finns säkert forskare som tittar på det här fenomenet.
Det gläder mig att du tycker om porträtten. Kontakten med modellen är naturligtvis avgörande för resultatet. Jag ställer in kameran, tar några provskott och sedan är det kontakten med modellen som gäller. Allt fippel med kameran tar bort stämningen och man får börja om på nytt. Lite småprat, beröm och gott humör räcker långt.

/Torbjörn
Tack för senast och jag håller med, NEX7 är en skönhet. Däremot återstår att se om det räcker för en affär;)

Ser ut som Kary H Lasch varit framme. Imopnerande!


/Stephan
Svar från pic-tor 2011-11-22 10:13
Jag fick testa NEX-7 med Zeiss 24/1,8 och den kombinationen är lite smidigare än kitzoomen. Zeissen låstes genast in efteråt. Den godbiten var det nog många som ville ha :). Jag måste erkänna att jag blev imponerad av vad jag såg och kände och skulle väldigt gärna vilja ha en. Men jag väntar tills priset förhoppningsvis sjunker framåt nästa sommar så får vi se då. Vad roligt att du gillar porträtten Stephan.

/Torbjörn
Blir avundsjuk på studiobilderna.
/Per
Svar från pic-tor 2011-11-22 10:16
Det är bara att testa själv när tillfälle erbjuds. Gå en kurs i studiofotografering det är väldigt roligt.

/Torbjörn
Vad duktig du är, men en charmknutte som du har ju inga svårigheter att få kontakt med vackra kvinnor
Kram Marianne
Svar från pic-tor 2011-11-22 10:23
Hej Marianne. Tack för charmknutte ;) det suger jag åt mig så det stänker :). I botten handlar det om ett genuint intresse för människor och jag önskar utveckla den sidan inom fotografin ytterligare. Porträtt på människor tröttnar jag aldrig på.

Må så gott
/Torbjörn
Kände igen många saker där....
Klämde själv på NEX-7:an och framför allt ville jag testa sökaren. Har en GF1:a jag funderar på att uppdatera så jag var naturligtvis också på och testade panasonics GX1. Juryn är fortfarande ute...
Leica bilderna gillade jag inte heller utan de kändes för överskärpta/överarbetade.
Magnus Wennman uppskattade jag att se och att lyssna på en ganska ödmjuk Mattias Fredriksson.
Photohome kan jag varmt rekommendera - inte billigast kanske men ypperlig kvalité hela vägen.
Svar från pic-tor 2011-11-22 16:38
Nu var sökaren i NEX-7 inte den slutliga versionen vilket däremot A77 hade. Kamerorna har ju samma EVF-sökare och den var överraskande bra. Jag har beställt ett flertal böcker från Blurb som jag är mycket nöjda med men jag ska testa Photohome nästa gång och jämföra. Böckerna de visade var i alla fall väldigt fina.

/Torbjörn