Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Svartvit konvertering

Jag har roat mig med att konvertera en digital fil till svartvitt med Silver Efex Pro (SEP). De två ursprungsfilerna är naturligtvis identiska. I SEP har jag vid konverteringen använt två filmfilter. Jag har därutöver inte gjort någonting. I Photoshop har jag lagt på en ram runt varje bild, minskat till 800 pixlars bredd och skärpt upp bilderna på exakt samma sätt med Highpassfiltret. Vilken av bilderna föredrar ni? Vilka två filmfilter har jag använt i SEP? Bägge filmerna är välbekanta för alla fotografer.

Ha det gott i midsommar och låt kameran gå varm.

Film ett

Film två

 

På återseende

/Torbjörn

 

Inlagt 2010-06-25 10:22 | Läst 4697 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Gillar film två bäst, lite mjukare :)
Gissar tri-x på ettan och plusx på tvåan.
Ha en trevlig midsommar!
-affe
Svar från pic-tor   2010-06-25 23:13
Nästan alla rätt Affe. Första är Tri-X medan andra är Panatomic-X. Skillnaderna syns för dåligt på skärmen man ska naturligtvis skriva ut på papper. Kommer precis hem från en trevlig dag på Skansen.

Trevlig helg

Torbjörn
Ämnet är alltid lika fascinerande! Men SilverEfex Pro gör mig aldrig lycklig. Vilket är synd, för tänk så bekvämt om det verkligen funkade som det utger sig för. Jag törs inte gissa film (jag tror inte att någon av bilderna gör rättvisa åt filmkaraktären), men gillar nr 2 bäst i alla fall. Och så tycker jag att båda bilderna är överskärpta.

Det är fint att se sådana här experiment, jag har gjort massor av dem själv, men i dag är bestämt på grinigt humör, eftersom jag sätter tummen ned för resultatet.
Svar från pic-tor   2010-06-25 23:19
Hej Ernst Göran. Första bilden är Tri-X och andra Panatomic-X. Skärpningen är gjord i enlighet med Moderskeppets rekommendationer vilket betyder relativt måttlig skärpning. Bilden är väl ingen höjdare kanske och är ganska så underexponerat från början. Jag har korrigerat exponeringen något i Lightroom. Man måste naturligtvis jobba mycket mer för att få någon kvalitet.