Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vattentäta skott

Vattentäta skott hade förmodligen räddat Titanic från att gå under efter kollisionen med isberget. Nu hade visserligen lyxångaren någon form av sådana, men tydligen var de inte tillräckliga och kanske var inte heller fartygsplåten av tillräcklig tjocklek och kvalitet. Resultatet känner vi till och många blev kvar i det iskalla havet.

Till skillnad mot Titanic så finns det däremot inom svensk sjukvård mycket väl fungerande vattentäta skott. Det vet jag av egen erfarenhet. Vi kan ta ett exempel. Sista tiden har jag mått dåligt med huvudvärk, trötthet och svaghet i muskler. Jag trodde länge att det hade att göra med en segdragen influensa jag hade tidigare i vinter, men bestämde till slut att gå till min doktor. Sköterskan tog en massa prover och hälsade att de skulle ringa om något var alarmerande. Efter några timmar ringde läkaren och frågade hur jag mådde och jag berättade.

Dina saltbalanser är på tok för låga, fortsatte läkaren, precis på gränsen till att det blir farligt. Vi måste omedelbart sätta in motåtgärder. Jag ser i journalen att du äter vätskedrivande medicin, fortsatte han vidare. Varför? Jag berättade då att det var en öronläkare som skrivit ut preparatet förra sommaren. Sedan lång tid tillbaka har jag då och då besvärats av yrsel efter en besvärlig öroninflammation. Öronläkaren förskrev ett vätskedrivande preparat och lovade att mina besvär med yrsel för alltid skulle försvinna. Yrseln har mycket riktigt försvunnit men det kom annat i stället...

Det man så här i efterhand funderar över är varför de olika avdelningarnas läkare på ett stort sjukhus inte tycks prata med varandra. Dessutom har det heller inte gjorts någon uppföljning av "min" läkare, eftersom det inte var han som en gång gjorde förskrivningen.

Jag blev beordrad att omedelbart sätta i mig två bananer (bananer innehåller kalium), salta extra på maten samt dricka mängder med vatten. Efter två dagar mår jag nu betydligt bättre och jag förstår nu så här i efterhand att jag varit väldigt illa ute.

Vattentäta skott är bra på fartyg, men inte på sjukhus.

Några bilder från ett vintrigt Zagreb

Vintern har säkert rasat ut från Kroatiens fjällar vid det här laget men hos oss här uppe, strax under Nordpolen, ligger snön tjurigt kvar. Mark Twain konstaterade en gång mycket träffsäkert att alla klagar på vädret, men ingen gör någonting åt det. Nu, när vi börjar se effekterna av växthusgasernas härjningar, kanske Twains konstaterande kommit en aning på skam. I dag är det nämligen massor med människor som gör allt vad de kan för att ändra på vädret.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2013-03-23 11:27 | Läst 5394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Torbjörn. Skönt att du mår bättre. I det här landet ska man vara frisk för att vara sjuk, så man kan ta itu med saker själv.
Ha en skön helg, sköna snöiga bilder
Marianne
Svar från pic-tor 2013-03-24 10:02
Tack Marianne. Jag mår mycket bättre nu, men min irritation över hur kommunikationen läkare sinsemellan fungerar kvarstår. Ska ta upp det nästa gång jag träffar min läkare.

/Torbjörn
Jag förstår faktiskt inte vad du menar med liknelsen med vattentäta skott. Tvärtom verkar det ju som den som undersökte dig (läkare nr 2) hade tillgång till din journal och t o m uppgift om din medicinering. Problemet (som förloppet beskrivs i bloggen) är väl snarast att den som ordinerade det vätskedrivande medlet inte ordnade uppöljning/kontroll avseende förväntad/möjlig biverkan och inte heller informerade om risken.
Så bra att det upptäcktes och får hoppas på att du får fortsätta må bra nu.
Jag hade drabbats av något liknande som inte skulle ha blivit upptäckt om det inte vore för den operation jag nyss gått igenom. Vid preop. tas det prover och då såg de att mitt kaliumvärde var alarmerande lågt, boven i dramat var den vätskedrivande tabletten som ingick i min blodtrycksmedicinering. Den byttes ut och värdena blev bra. Inte hade någon kollat det om det inte varit för operationen.
Gillar dina snöiga bilder här.
Svar från pic-tor 2013-03-24 10:08
Vad roligt att höra från dig Margareta! Det var länge sedan du skrev något inlägg här på FS och jag har en tid undrat över hur du har det. Jag inbillade mig länge att det var något virus som spökade och gjorde mig så orkeslös och trött. Nu efter bara några dagar utan den vätskedrivande tabletten mår jag som vanligt igen, men en erfarenhet rikare. Vad roligt att du gillar mina bilder från snöovädret i Zagreb, som vi hamnade mitt upp i.

Ha det gott
/Torbjörn
Vad bra att du mår bättre Torbjörn, gott att höra:o)
Kraaam
Svar från pic-tor 2013-03-24 10:10
Tack för din omtanke Synnöve. Nu är jag vid sunda vätskor igen :).

/Torbjörn
Härligt Torbjörn att du mår bättre.
Underbara vinterbilder du här förmedlar....
Ha det gott//Rolf
Svar från pic-tor 2013-03-24 10:12
Tack så mycket Rolf för din trevliga och uppmuntrande kommentar. Känner mig mycket bättre nu. Bananerna gjorde susen :).

Ha det gott
/Torbjörn
Så skönt att du mår bättre! Konstigt att den första läkaren inte gjorde nån uppföljning, men tur att den andre läkaren vara vaksam! Riktigt fina bilder du bjuder på idag!
Ha det så gott!
Svar från pic-tor 2013-03-24 10:31
Allt är nu i sin ordning igen men jag ska ta ett snack med min läkare om det som varit. Uppföljningen, och kommunikationen mellan de olika läkarna, måste bli bättre enligt mitt förmenande. Snöoväder kan ge härliga bilder och ska naturligtvis utnyttjas :).

Ha det gott
/Torbjörn
Bra att det hjälpte och lite kul att de inte gav mer mediciner utan att du fick rätta in kosten istället...Hoppas nu att allt fortsätter vara bra....
Svar från pic-tor 2013-03-24 12:13
Det var naturligtvis bra att läkaren ringde och förklarade allting. Efter några dagars kurerande känns allting bättre igen och det där beska pillret tar jag aldrig mer igen. Tack för din omtanke Ingela.

/Torbjörn
Fantastiskt fina bilder och bra att du mår bättre nu.
Hälsar Annika
Svar från pic-tor 2013-03-24 12:16
Tack så mycket Annika! Din uppmuntrande kommentar gläder mig mycket :).

/Torbjörn
Tur att problemet upptäcktes innan du fick allvarligare bekymmer av det!

Att bo i Stockholm är rena lotteriet när det gäller sjukvård. Eftersom det inte finns något sammanhållet journalsystem och man skall gå till olika sjukhus för olika krämpor finns det inget sätt för läkarna att se din sjukdomshistoria. Man skall helst ha koll på det själv. Att begära ut journalkopior kan vara en bra idé.
Svar från pic-tor 2013-03-25 10:42
Jag är ännu inte helt återställd efter felmedicineringen, och jag har kollat lite grand i FASS om den vätskedrivande medicinen jag ätit sedan förra sommaren. Det var verkligen skrämmande läsning och jag förstår nu bättre varför jag har mått så förskräckligt dåligt. Regeringens politik drar isär samhället inom alla områden och samordningsvinster går förlorade. Som patient märker man naturligtvis detta ganska tydligt. Att vara välinformerad, stark, och helst också frisk (?), är nog en förutsättning för att få bra sjukvård i dag.
Jag trodde, i min enfald, att i den nya digitala världen det enbart fanns en journal över varje patient där allting samlades. Tack för din kommentar Ylva.

/Torbjörn