Lite prylar, lite text och alltid bilder

Sony A6000 som gatu- och kattkamera? Joråsatte ...

Ni som läste mitt förra inlägg kanske anade att jag var lite sugen på att köpa en egen A6000, och idag gjorde jag det. När jag packat upp den och monterat ett objektiv trodde jag först att det var något fel på kameran; hur jag än bar mig åt fick jag inte till det med AF-inställningarna så att den visade en massa små gröna fyrkanter som far omkring i sökaren och visar var den försöker sätta fokus. I stället visade den stora gröna fyrkanter som planlöst irrade omkring i några få lägen, och var tämligen dåliga på att hamna där jag ville ha dem. Det visade sig bero på att objektivet jag monterade var ett Sigma 19 mm, och uppenbarligen fungerar inte fasdetekterande fokusering med annat än Sonys egna gluggar - något av en missräkning, men jag överlever nog ...

Så här på våren ska det ju vara grönt!

Innan jag lämnade kontoret monterade jag i stället Sonys 35/1,8 då jag ville ha snabb fokusering (jag blir nog tvungen att skaffa en vidvinklig Sonyglugg vad det lider). Alla bilder i det här inlägget är tagna med det objektivet, kameran inställd på bländarförval och AF-C (i wideläge så att kameran själv letar rätt på motivet). Fokuseringen har jag som sig bör flyttat till tumknappen.

Rosa fungerar också uppenbarligen bra (gillar kombinationen med limegröna skor)

Kameran är mycket mycket snabb på att hitta fokus (också på motiv som rör sig snabbare än paret i bilden ovan), vilket gör den lämplig för gatufoto. Med min NEX-7 är jag i princip tvungen att förfokusera för att få skärpan rätt om jag snabbt lyfter kameran för att ta en bild, men med A6000 är det inga som helst problem.

Sömniga typer

Kameran jag testade i söndags betedde sig lite märkligt när den skulle vakna ur standbyläge och kunde ta rätt många sekunder på sig att vakna till liv igen, vilket jag tyckte var lite oroväckande. Jag har försökt testa detta med min egen kamera, men den har jag inte lyckats få att somna över huvud taget så jag vet inte hur den beter sig på den fronten ...

Galna cyklister är det gott om i Uppsala

Sonys kameror har alltid en del egenheter för sig, och A6000 är inget undantag. Med den här kameran känns det som att Sony lyssnat på en hel del kritik, och rättat sådant som varit underligt med tidigare NEX-kameror. Jag upptäckte till exempel att det är mycket enkelt att byta fokuspunkt (när man ställt in kameran på enpunktsfokus); det är bara att trycka på mittknappen och sedan flytta runt punkten med tumkontrollen. Något som dock är rätt märkligt är att ratten på baksidan inte går att konfigurera om till något annat än slutartid eller bländare, så när jag har kameran i A-läge har jag alltså två rattar som båda kontrollerar bländaröppningen (den bredvid skärmen och tumratten uppe till höger) - det hade varit mer logiskt att ha t.ex. exponeringskompensation på ratten bredvid skärmen, men det går alltså inte såvitt jag kan se.

Gatumusikanter

Att det inte verkar gå att använda AF-C med tredjepartsobjektiv var förstås en klar missräkning eftersom mitt Sigma 19 mm är ett objektiv jag gillar, och Sony har ingen motsvarande (förutom zoomobjektiv då). Jag förstår inte riktigt varför det är på det viset, men det är säkert nåt elektriskt ...

Sonen Felix på f/2,8 och ISO 2000

Något jag uppskattar med A6000 är att den verkar bra på att gissa var jag vill ha fokus i bilderna, och att det för det mesta verkar bli rätt också när skärpedjupet tryter. Jag tycker också att den brusar klart mindre och snyggare än NEX-7, och det är uppenbart inte bara småförändringar som gjorts i sensorn. Vid senare tillfälle ska jag göra en direkt jämförelse, men det har jag ingen lust med just nu.

Lortkatt

En klar risk med A6000 är att det kommer bli ännu fler kattbilder i min blogg, just för att kameran är så bra på att få till skärpan. Med min gamla NEX blev det rätt många missar (höhö) när jag fotograferade kattskrällena, men så är inte längre fallet :)

Posörkatt

På det hela taget tror jag att uppgraderingen från NEX-7 till A6000 kommer göra mig nöjd. Det är en bättre kamera på i stort sett alla vis. Visst, den elektroniska sökaren har inte lika många pixlar, men den känns tydligare och är mycket rappare. Kameran saknar också ingång för extern mikrofon och har inte "tri-navi", men jag kan tänka mig få saker jag bryr mig mindre om :)

Ha en skön Valborg, och demonstrera inte för hårt på 1:a maj!

Inlagt 2014-04-29 18:51 | Läst 21455 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Många trevliga bilder från gaturummet och ditt kattskrälle är verkligen proffsig som posör. Vad tråkigt att den snabba fokuseringen inte fungerar tillsammans med Sigmas 19/2,8 och 30/2,8. Kanske en framtida firmware fixar det? Objektiven är riktigt bra och prisvärdare lär väl knappast finnas.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 19:44
Ja, fast jag är inte säker på att det fungerar att lösa i firmware - jag misstänker att det har att göra med hur fokusmotorerna är konstruerade i Sigmaobjektiven. De går ju som sagt att använda ändå i AF-s, men i AF-c beter de sig mycket märkligt...
Verkar ju bra det där Anders med nya Sonyn men du kunde ju gått hela vägen och tagit en Fuji?! Skämt o sido har du valt en fin kamera och kommer bli nöjd helt klart! Skön Valborg till dig också!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 19:42
Fuji har ett roligare objektivutbud än Sony, men jag gillar snabbheten i den här :)
Gillar verkligen Sonys bildsignum... Fast, det va ju tråkigt att inte tredjepartare funkar. Eller är det bara en tidsfråga?? Annars, är jag sugen på den här kameran, så jag läser dina inlägg med nyfikenhet. Fast, måste jag köpa katt?? :) Det låter bra med hastigheten på fokusen... Hoppas att din NEX somnar gott ikväll, förlåt A6000, annars är han ju ingen kul kompis i morgon... :) Ha en kul Valborg!!!
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 19:42
Jag tror det är obligatoriskt med katt om man ska få köpa A6000 :)

Som tur är kör den här kameran samma batterier som NEX-7, så nu har jag tre stycken och en riktig laddare (det följer inte med någon laddare till A6000 utan batteriet laddas i kameran via USB).
Peter-L 2014-04-29 19:53
Hmmmm, min granne har två katter. Kan kanske låna en ibland då...
Det lät ju lite strömsniket.... Är det samma batteri som i 5:an??
Hmm.....i P-läge får man bländaren på högra ratten och exponeringskomp. på bakre ratten, ett tryck i nederkant och rotera. Borde väl vara lika i A-läget??

/Stephan
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 19:40
Ja, men man måste som sagt dutta i nederkanten - utan dutt styr den bländaren.
OK, jag är van vid en NEX5N och då är `dubbelduttning eller två kommandon vardagsmat. Tycker att det går ganska smidigt trots allt. Snabbare än retrokamerornas tröga stora rattar som dessutom ofta har lås.

/Stephan
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 19:55
Förvisso, men har man nu två olika rattar kan de ju gärna få göra olika saker :)
Håller med, men Sony vore inte Sony om inte........;)

/Stephan
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 20:11
Så är det ju - det är nog fler ingenjörer än fotografer inblandade i deras kamerakonstruktioner fortfarande dessvärre :)
Jag gjorde mig av med min nex 5n för att den fokuserade för osäkert, ofta hittade den något i bakgrunden som den fokuserade på trots att jag använde så litet fokusområde som möjligt. Ett annat problem med den var att den tog en faslig tid att väcka och när man ställde in den så att den blev användbar, alltså inte gick ned i viloläge drog den batterier som en tok.

Hur är det med detta i denna? Efter vad jag läser så verkar ju autofokusen fungera bra, vilket är ett måste om kameran skall funka för det som en liten smidig kamera skall funka till: snabba spontana skott. Hur är det med väckning och batteritid? Kanske idé att känna på en A6000?
-affe
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 20:20
Batteritiden är förstås usel med elektronisk sökare och sånt, men den blir bättre om man stänger av WiFi (som ju är rätt onödigt att ha konstant påslaget). Väckningen har jag som jag skrev inte lyckats testa, eftersom den här kameran inte somnar av någon anledning (förmodligen någon inställning jag missat), men på den jag testade i helgen var väckningstiden bedrövlig.

Jag gör dock som så att jag alltid stänger av kameran, i och med att den startar snabbt från helt avstängt läge och då slipper jag såna problem.

Autofokusen är mycket bättre än på min NEX-7, och den har nog ungefär samma som 5n. Det är definitivt värt att testa denna - jag gissar att min träffprocent vad gäller andelen skarpa bilder kommer att öka radikalt. Den här känns mer som en bra DSLR vad gäller AF-hastighet och träffsäkerhet.
Sluta tala om fördelarna med A6000...jag kan inte köpa en kamera till...eller - den ser riktigt lovande ut med sin snabbhet och sina fina bilder du visar! // Sören
Svar från Anders F. Eriksson 2014-04-29 20:21
Om du dyker upp på Fågelsången på lördag kan jag fresta dig ytterligare ;)

För mig är det här en bättre kamera än A7r, och med tanke på att den också är billig kändes det som en s.k. "no-brainer".
Trevliga bilder. Härliga färger
Fina gatubilder och kattbilder
Att kunna välja själv med bakre och främre ratt som man vill ha det borde det väl finnas hopp om att fixa i FW tycker man, Du är mera erfaren än mig, men jag undrar ändå hur du menar, med A-läge kan du alltså inte välja om du vill ställa bländaren med bakre eller främre ratten, men du kan ställa in exponeringen -/+ med en fördutt.

Du är alltså van från andra kameror med flera andra alternativ, jag är van att ställa A eller S och så har jag exponeringskompensation på den ena och A eller S på den andra, visst kan jag välja på A77 var jag kan lägga A eller S, men undrar om det är en vanesak när man haft kameran en längre tid.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-05 09:37
Det gick att få in exponeringskompensation på en av rattarna, så det var skit bakom spakarna :)
Fler kattbilder!?! Härligt! :)
/Anna
Du fotar uppenbarligen också en del med Sony RX100. Det gör också jag och är väldigt nöjd. Levererar a6000:an samma kvalitativa upplevelse med rätt optik?
Svar från Anders F. Eriksson 2014-05-05 09:37
A6000 är mycket snabbare än RX100 på alla sätt, så den levererar en bättre upplevelse :)