Lite prylar, lite text och alltid bilder

Kattjäveln föredrar också Fuji X-Pro2!!!

Idag har jag varit ute och flängt med nya kameran, och kan konstatera att jag inte ångrar bytet från Sony det allra minsta. Med den lilla smidiga 35:an är kameran blixtsnabb på att sätta skärpan, och skarpt blir det också (när jag lyckas hålla stadigt). Nu är ju inte skärpa allt, men det gör sällan någon skada :)

Lördagsmarknad på Fyristorg, X-Pro2 och 35/2 WR

Även med den mekaniska slutaren är kameran mycket tyst och diskret (klart tystare än min A6000), och så finns förstås den helt elektroniska slutaren som är helt tyst. Jag tycker dock om att höra att kameran faktiskt tar en bild, så jag kör med den mekaniska om jag inte måste vara i ninjaläge ...

Självporträtt, X-Pro2 och XF 35/2 WR

Jag gillar också att Fuji lyckats klämma ditt en joystick för att flytta fokuspunkterna (jag tycker hittills bäst om läget med grupper av punkter som kan flyttas omkring). Pekskärm är ett annat bra sätt att göra det, men jag tror pinnen är smidigare i praktiken. Det här är en funktion som är självklar på större proffskameror, men inte så vanlig på mindre kamerahus (och ännu ovanligare på spegelfria kameror).

På resande fot, X-Pro2 och XF 35/2 WR

Sensorn i X-Pro2 har lika många pixlar som min A6000 - 24 miljoner stycken. Avsaknaden av AA-filter gör dock att bilderna från den nyare kameran upplevs som klart mer högupplösta, och jag drar mig heller inte för att låta auto-ISO gå upp till 3200 (något jag helst undviker på A6000 då den brusar en hel del då). 

Lunch, X-Pro2 och XF 35/2 WR

Något som också är positivt när jag fotograferar människor är att många verkar gilla att kameran ser gammal ut. De flesta som inte är lika nördiga som vi här på Fotosidan har ingen aning om vad det är för kamera, och tror att det är något gammalt skrot som drivs på dieselolja och laddas med film :)

Trötta, X-Pro2 och XF 60/2,4 Makro

När jag använde Nikon D3 var det något helt annat - den kameran täcker hela mitt ansikte när jag fotograferar, låter jättemycket och ter sig för många lite skrämmande. Det går inte att sitta med en sådan på Starbucks och smygfotografera ...

Japanska (?) turister, X-Pro2 och XF 60/2,4 Makro

Igår kom version 2.0 av firmware till kameran, och i vanlig Fujianda innehöll den en hel del förbättringar. Antalet fokuspunkter utökades, prestandan på AF förbättrades och den har fler inställningar för att spara ström - det sistnämnda är synnerligen välkommet, då batterierna sannerligen inte räcker länge i den här kameran. Det gäller alla spegelfria systemkameror, men X-Pro2 hör till de sämre vad gäller batteriförbrukningen.

Hur många har du fångat idag? X-Pro2 och XF 60/2,4 Makro

För mitt privata fotograferande är det där med batteritid inte speciellt kinkigt. Jag fotograferar inte jättemånga bilder i stöten, så med ett extra batteri klarar jag mig bra. Det är förstås värre om man behöver ta många bilder, eller framför allt om man inte har möjlighet att ladda batterierna.

Tyska turister, X-Pro2 och XF 60/2,4 Makro

En del (hej, Bengan) ser Fujis X-kameror som något slags Leicasubstitut, och använder dem med antika objektiv och helst också i jpg-läge så att bilderna är färdiga direkt från kameran. Det är inget som helst fel med det, men jag tycker Fuji står sig bra på egna ben utan att jämföras med Leica (även om utseendet är likartat). Jag föredrar att fotografera med autofokus och moderna objektiv, även om det är kul att testa gamla objektiv med adapter.

Apple Camera, X-Pro2 och XF 60/2,4 Makro

Det är just det jag tycker är så kul med den här kameran - den är synnerligen mångsidig! Med små fasta objektiv är det en ypperlig kamera för gatufoto och resor. Med gamla manuella objektiv fungerar den också utmärkt, eftersom det går att ställa in vilka brännvidder man har så att genomsiktssökaren visar rätt ramar, och känner man för att fotografera med långa teleobjektiv är det bara att använda den elektroniska sökaren och både autofokus och serietagning gör att den hänger med bra.

Höstkattjävel, X-Pro2 och XF 35/2 WR

Jag tycker inte att den följande autofokusen är i närheten av vad nyare DSLR presterar, men den är klart godkänd och hör till det absolut bästa som finns i spegelfritt. Med joysticken för att ändra fokuspunkt beter den sig också i mångt och mycket som en DSLR när den används för den typen av fotografering. Att man sedan måste ha med sig en säck med batterier är något man får stå ut med om man nu tänker ägna sig åt att fotografera alla deltagare i Lidingöloppet eller dylikt ;)

Nony och X-Pro2 med XF 60/2,4, fotograferad med X-Pro2 och XF 35/2 WR

Det viktigaste av allt är förstås att kattjäveln godkänt kameran :)

Ha en fortsatt trevlig helg!

Inlagt 2016-10-08 17:34 | Läst 18728 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det där med batteritiden är lurigt. Jag har varit och fotograferat solnedgångar och skjuter då ofta gafflat med 3 bilder i rad. Har då tagit runt 250 bilder under en knapp timme.
När jag avslutat har jag haft cirka 50% kvar i batteriet.
Andra gånger har jag under en hel dag av svampplockande i skogen kanske tagit 70 bilder och tömt batteriet.
Så det har mycket med tid att göra. Fast ett extra batteri i fickan bör man alltid ha med sig om man fotar med Fuji.
Skall bli intressan att se hur länge batterierna räcker i vinter när det är minus 20 eller mer.
Fina bilder, bilden på Linnéanum verkligen magnifik!

(Byggstängslet är ju lite i vägen, men kamera, lins, utsnitt, perspektiv, färger och väder kan väl återanvändas!)
Fina och roliga Uppsalabilder! Gillar dem skarpt! /Tommy.
Det här med kameror och kameraprylar är ju så kluvet, och dubbelt. Men visst är det häftigt när man hittar nåt som passar ens önskemål och behov och känns rätt. Och då blir det nästan självklart bra bilder, även om det ju inte lär vara kameran det hänger på utan den som håller i den etc etc.
Fina bilder, och trevligt resonerat. Lycka till med den nya kamraten.
//GöranR
Bry dig inte om Bengan. Han känns som han bara gillar sitt.
Ser väldigt bra ut Anders F. Fina färger bra skärpa och bra bilder. Jag har själv Fujifilm. XT 10, ,och 35mm/2
och är mycket nöjd. För min del är valet inte mitt utan min nacke.Därför XT 10..Du vet säkert också att det har kommit en 23mm/2 . Jag tror och hoppas att den blir lika bra som 35mm.
Lycka till med kameran.
/ Bengt