Lite prylar, lite text och alltid bilder

Att säga upp sitt bredband, eller hur man bäst slåss mot väderkvarnar ...

Jag har varit uppkopplad på nätet i ganska många år nu. Första gången jag "surfade" var 1995 tror jag, och uppkopplingen gjordes via ett modem som klarade 14400 bps (inte bilder per sekund, utan bitar). Det var snabbt, eftersom mitt tidigare modem endast klarade 2400 bps.

Länge körde jag med tjutande modem, men efter ett tag bytte jag till ISDN som kom upp i 128 Kbps som bäst, och kostade skjortan. Det kopplade också upp sig mycket snabbare än modemen. Den stora revolutionen kom i början av 2000-talet när ADSL blev tillgängligt, och jag hoppade på det direkt när Telia erbjöd det. Fri surf och 8 Mbps var ju oslagbart!

Tyvärr visade det sig att det inte gick så fort, och det var ganska dyrt så när Bredbandsbolaget kunde ge mig samma tjänst år 2004 för mindre pengar bytte jag till dem, och har haft dem som leverantör sedan dess. Hastigheten är fortfarande densamma, trots att jag fått nya modem två gånger, och det har förmodligen med hur telfonledningarna är dragna att göra.

Då jag är lite less på att fortfarande köra med 8 Mbit/s ner och knappt 1 Mbit/s upp bestämde jag mig för nåt år sedan att testa 4G. Jag bor i utkanten av det dåvarande täckningsområdet, så hastigheten var inte så mycket bättre än ADSL och man får inte tanka hur mycket som helst trots att abonnemanget är "obegränsat".

Eftersom jag betalar för både 4G och ADSL gjorde jag lite nya tester för nån månad sedan, och då visade det sig att jag i bästa fall kommer över 80 Mbit/s ner och 20 Mbit/s upp när jag kör 4G i Windows 8 (att jämföra med 8 Mbit/s ner och 0,8 Mbit/s upp på mitt ADSL). Jag har testat lite olika konfigurationer, och kommit fram till att det funkar att köra med gammal hederlig Internet Connection Sharing i Windows 8 utan att tappa nämnvärd prestanda, så jag har sagt upp mitt ADSL.

Efter någon vecka dök det upp två bekräftelsebrev i lådan - ett för uppsägningen av telefonin och ett för bredbandet. Inga konstigheter, förutom att uppsägningen av bredbandet medför att Bredbandsbolaget ville att jag skulle skicka tillbaks alla modem de skickat till mig sedan 2004, eller så skulle jag betala 500:-. Jag har fått tre modem sedan 2004, och alla utom det jag använder har slutat fungera och BBB har skickat nya när jag felanmält. De har inte sagt något om att de trasiga ska skickas tillbaks eller att jag ska spara dem tills jag säger upp abonnemanget. Jag har totalt betalt över 40000:- för att utnyttja deras tjänst sedan jag skaffade den för åtta år sedan.

När jag ringde upp BBB förklarade en vänlig tjej där att jag accepterat villkoren en gång i tiden, så ja - jag var tvungen att betala om jag inte skickar tillbaks åtta år gammal elektronikskrot som de inte sagt att jag ska spara. Efter en del ordväxling landade vi på att jag ska skicka tillbaks det modem jag faktiskt använder och det som hör till det, och BBB skickar en fraktsedel (egentligen skulle jag få betala själv, men eftersom jag fortfarande är kund slipper jag). Jag funderar på att fylla en flyttkartong med all elektronik jag nånsin haft ansluten till modemet då jag inte är säker på vad som faktiskt följde med ...

Inlagt 2012-10-19 01:18 | Läst 7082 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är bra att veta vad man skall välja bort!
Tack för det!
Ha det fint!
Johan
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-19 19:39
Jag tycker i princip att tjänsten fungerat bra (och mitt 4G från dem fungerar klockrent) - det var det där med elektronikskroten som gjorde mig sur ...
Sådärja.. En aktör mindre att ta med i sina val. Tack för informationen och lycka till!!
Telenor har ju faktiskt 4G helt utan volymbegränsning på data.
Det kanske vore något att kika på.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-19 16:04
Tror Telenor har ungefär samma villkor som BBB för 4G (BBB kör ju på Telenors nät) - alltså det de kallar för "fair use" vilket i praktiken innebär att det finns en begränsning på ungefär 100 GB (under högtrafik). Visserligen är det ganska mycket data, men streamar man t.ex. film kommer man upp i det ganska snabbt.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-19 20:02
Har nu kollat med Telenor, och det är exakt samma villkor som hos BBB. "Fri surf" är alltså bara fritt upp till 100 GB under 30 dagar - går man över det kan man råka ut för sänkt hastighet under högtrafik. Bindningstiden på mitt 4G går ut i mars, men när den går ut kommer jag nog att byta av principskäl :)
Hmm.. helt otroligt..
Dessa leverantörer med sina finstilta avtal och byråkrati, tyvärr inte förvånad då jag haft med BBB att göra tidigare.

Nej det blir fiberkabel om någon månad, orkar inte krångla med ADSL längre... det är för långt till "stationen" för att fungera bra.

Telia är bra och har ett hyffsat utbud med TV-kanaler också... får se om det blir rätt ??
Tack för informationen som bekräftade tidigare krångel med BBB.
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-19 19:38
Fiber vore mysigt, men jag bor i villa och kan titta på mitt bredband genom fönstret i mitt arbetsrum (har luftledning), så det är dessvärre inte aktuellt här ...
2012-10-19 16:00   Bengan
Sänd en länk till Bloggen till Bredbandsbolaget också! :) :)
Svar från Anders F. Eriksson 2012-10-19 19:37
Kanske borde göra det :)