Lite prylar, lite text och alltid bilder

Bröllopsfoto med Sony A6000

I mitt förra blogginlägg visade jag svartvita bilder från Timos och Katjas bröllop som jag fotograferade i lördags. I det här inlägget blir det färgvarianter.

Många som fotograferar bröllop använder tjockkameror från Canon och Nikon, gärna försedda med batterigrepp och stora ljusstarka zoomobjektiv. Jag använde en liten Sony A6000 med kitzoom och ett par fasta brännvidder (35 och 50 mm) och en blixt som ser alldeles för stor ut för kameran (Sony HVL-F43M). Som reserv hade jag med mig min gamla NEX-7, men den behövde jag aldrig använda som tur var (blixten passar inte på den).

En del tycker att greppet på den här typen av kameror är för litet och att det är svårt att hålla dem stadig - i synnerhet när en stor blixt är monterad. Jag har en ganska rejäl handledsrem av neopren monterad, och med den tycker jag det inte är några som helst problem med greppet.

Något som dock kan vara ett problem, åtminstone med A6000, är tiden kameran tar på sig att starta upp från avstängt eller sömnläge. För att slippa detta måste jag ställa in en standbytid på tio minuter eller så, och då går det förstås åt mer batteri i och med att skärmen hela tiden uppdateras.

Jag hade med mig två extra batterier och laddare, så det var inga problem på med att jag skulle stå strömlös. Däremot gäller det att tajma batteribyten till tillfällen då det inte händer något snabbt, i och med att kameran tar ohemult lång tid på sig att komma igång efter batteribyte.

Något som äntligen fungerar bra (till skillnad mot t.ex. min NEX-7) är autofokusen. Jag har kameran nästan alltid inställd på följande AF (för att den ska använda den nya snabbare hybridfokusen) och kör med tumfokus. När jag fotograferar människor som här använder jag också "Eye-AF" där kameran letar rätt på ett öga att sätta skärpan på - det fungerar för det mesta bra och snabbt.

Nackdelen med hybridfokusen är att det bara går att välja om kameran ska använda hela bildytan eller centrum av bildytan för att leta efternågot att fokusera på. Det går inte att själv välja vilken fokuspunkt den ska utgå från. För det mesta väljer kameran rätt, men ibland blir det galet och då kan det vara lite frustrerande att behöva ställa om den till kontrastfokusering där det går att välja var den ska fokusera.

På det stora hela tycker jag dock att kameran fungerade utmärkt, och det var skönt att inte släpa omkring på en tjockkamera hela dagen. Det går ganska enkelt att jobba sig runt de begränsningar som finns, och bilderna (tycker i alla fall jag) inte det är något som helst fel på. Brudparet har inte ännu sett alla bilder, men det de har sett hittills var de nöjda med och det är ju huvudsaken :)

Ha en skön helg, även om det ryktas att vädret ska bli sämre!

Inlagt 2014-07-11 16:13 | Läst 7052 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Anders jag får hålla med om att bilderna blev väldigt bra, bra exponering och skärpa
samt du har placerat personerna fint kompositionsmässigt.
:)
Jag gillar speciellt närbildsporträttet på bruden bild nr. 2 där du fått fint ljus med lite blixt
o fin närvaro.
Även bilden på ringen och händerna sticker ut lite.
Bra jobbat !
mvh/Dieter
Svar från Anders F. Eriksson 2014-07-14 23:20
Tack Dieter! Jag tycker själv det fungerade bra med den lilla kameran, och det var skönt att slippa släpa tunga prylar en hel dag :)