Lite prylar, lite text och alltid bilder

Dagens I-landsproblem: Fjärr eller timer?

I mitt föregående inlägg avhandlade jag den heta frågan om hur man får fotografera barn (i synnerhet vuxna kvinnliga barn), men idag blir det något helt annat :)

Förra vintern såg min bil ganska ofta ut som i den första bilden i det här inlägget, och i år bestämde jag mig för att åtminstone förebygga en del av problematiken genom att låta montera elektrisk motor- och kupévärmare!

Lilla Bilen på kvällen den 5 december 2012

Det var många många år sedan jag ägde en bil utrustad med såna lyxvaror, och på den tiden var åtminstone själva kupéfläkten ett ganska stort åbäke som värmde upp även en stor bil till temperaturer som närmar gränsen till vad finnarna står ut med i bastun. Den kupéfläkt jag fick monterad idag är ungefär lika stor som ett fodral till en dubbel-CD, fast det kanske inte säger så mycket för den yngre generation som är van att all musik får plats i mobiltelefonen. Den är hur som helst liten och sitter snyggt och prydligt monterad på mittkonsollen i passagerarens benutrymme (som är förvånansvärt stort i Lilla Bilen). Värmaren har inte så hög effekt, men det skulle nog räcka med en vanlig glödlampa på 60 watt för att hålla rutorna isfria (motorvärmaren drar nog dock lite mer).

Jag parkerar min bil så nära vägen som möjligt, vilket kanske framgår av brevlådorna i bilden - de måste ju nu för tiden sitta i klump så att alla de firmor som delar ut posten ska får det lättare. Anledningen att jag parkerar där är att det blir mycket mindre skottande än om jag skulle köra in bilen längre på tomten, och det innebär också att jag ikväll har gjort en jättesnygg dragning av skarvsladd från huset till grinden (25 meter sladd räckte precis).

Jag köpte också ett litet fjärrstyrt eluttag som jag satt i vägguttaget på huset så att jag kan starta bilvärmaren närhelst jag får för mig att det är dags att tina upp bilen, och det fungerar alldeles utmärkt - jag kan t.ex. ha fjärrkontrollen på mitt sängbord och trycka på knappen så snart jag vaknar, och eftersom bilen är så liten torde den vara well done när det är dags att åka.

Det finns dock ett litet problem med detta. Hur tusan vet jag att fjärren lyckats få kontakt med mottagarenheten? Inget indikerar huruvida den lyckats starta bilvärmaren eller inte, och jag kan visserligen trycka flera gånger på knappen för att vara säker, men jag kan ändå inte veta. Ett alternativ är att jag öppnar ytterdörren och lyssnar på mottagaren innan jag trycker på knappen (då eluttaget sitter precis utanför dörren), men då skulle jag ju lika gärna kunna skippa fjärren och sätta i eller dra ur sladden manuellt ...

En klassisk variant för bilvärmare är förstås att använda en timer, men det har jag ju bara nytta av om jag vet exakt när jag vill åka någonstans. Ska jag ut och okynnesköra på oplanderade tider måste jag ändå sticka ut nästan i kylan och aktivera en dylik.

Svåra frågor detta, precis som frågorna kring vad man får fotografera eller inte. Har ni några bra svar får ni gärna posta dem!

En sak är jag dock rätt säker på; om bilen ser ut som i bilden nedan hjälper vare sig fjärrkontroll eller timer - den bilägaren fick nog invänta våren eller använda ishacka :)

En ledsen Mini två dagar innan julafton 2012

Ha en fortsatt trevlig julmånad (som förhoppningsvis blir lite vitare snart så jag får riktig nytta av dagens bilinstallation) :)

Inlagt 2013-12-02 19:08 | Läst 22801 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Anders! Jag ska göra det enkelt för dig...Ta bussen,kanske lite krångligare men du slipper arbeta och du får en nypa luft på morgonen:)
mvhRolf
Svar från Anders F. Eriksson 2013-12-02 19:43
Nänä, den enkla går jag inte på :)
Härligt inlägg Anders!! Och, trovärdigt.... :)
Har själv gått i de här tankarna mer än en gång. Och jag vet att en av mina vänner kör lite av din lösning, men jag tror med timer.... Fjärr, är ju mer rationellt och smart men.... Du får väl se till att få kontrollen utom snön och strömmen på insidan av "arktis"....
Annars, det bästa jag haft och skulle vilja ha igen, Carport!!! Ingen is, ingen snö.... men lite kallt... so what...
I-landsproblem, men ändå reella.... Kör så det smälter!! //Peter
Jag har en kupevärmare i bilen
På morgonen när jag hämtar tidningen kopplar jag in den vid behov
Funderar på motorvärmare, men det får bli i nästa bil.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-12-02 21:04
Det hade kanske funkat om jag prenumererat på en tidning :)
Hoppas att du inte får någon riktig nytta av din bilinstallation - för jag vill inte ha något vitt! :)
Du som gillar prylar får nog byta till Volvo och en uppvärmarapp i mobilen!