Lite prylar, lite text och alltid bilder

Moralpanik!!!

Veckans avsnitt av SVT:s "Alla är fotografer" handlade om fotografering av barn. Barn som i små människor och barn som i avkomma (i det här fallet Johan Rheborgs 20-åriga dotter Josefin). Rheborg valde att fotografera sin vuxna dotter iklädd avklippta jeans och en topp, och det har fått både forumskribenter och andra att gå i taket. Bilden hittar ni på Johan Rheborgs flickr.

Jag fotograferar mina egna söner i alla möjliga situationer och klädsel, och vare sig de eller jag tycker att bilderna är olämpliga för allmänt beskådande, men när det sker i public service på bästa sändningstid blir det uppenbarligen för mycket för många. På expressen.se skriver fotografen Linnéa Pettersson totalt ner programmet och förstår inte hur inslaget kunde visas.

Sönerna på Isle of Mull 2005

Också här på fotosidan.se är det en del som hävdar att det var ett synnerligen olämpligt beteende av herr Rheborg att fotografera sin dotter på det vis han gjorde (och somliga ger också kängor åt den gubbslemmige skolfotografen som var med i avsnittet.

Sonen Felix i november 2005

Varför är det så känsligt med bilder av barn (t.o.m. vuxna barn)? Visst finns det otäcka nätpedofiler och andra sjuka människor som kan tänkas gå igång på bilderna som blivit mycket mer lättillgängliga i och med Internet, men ska vi som gillar att fotografera barn för den skull avstå från att fotografera eller publicera bilderna?

Sonen Oliver med klasskompis jag glömt namnet på. Valborgsmässoafton 2006.

Visst finns det tillfällen där det är olämpligt att fotografera, och alla bilder ska kanske inte läggas upp till allmän beskådan på nätet, men jag tycker inte bilderna som visades i teveprogrammet hör till den kategorin. Det är uppenbarligen väldigt viktigt för PK-maffian att alltid gripa in när det finns minsta misstanke om att någon beter sig på ett oacceptabelt sätt. Att programmet visas av SVT gör det till en ännu tydligare måltavla än om det sänts av någon av betalkanalerna.

Oliver i juni 2006

Efter att första avsnittet av Alla är fotografer sändes var det massor av folk som klagade på det - kanske främst för att två komiker inte under några som helst omständigheter skulle kunna göra något vettigt av ett så känsligt ämne som fotografering (som måste tas mycket seriöst alltid och hela tiden). Tongångarna förändrades lite efter andra avsnittet, men det var fortfarande bara ett underhållningsprogram som inte har så mycket med fotografi att göra.

Felix, april 2010

Onsdagens avsnitt verkat få många att glömma det där med underhållningen, och i stället fokusera på att det faktiskt handlar om bilder. Tyvärr handlar det uppenbarligen om fel bilder och fel fotografer. Skolfotografer är per automatik snuskgubbar, och att be sin vuxna dotter ta av sig tröjan är något helt vansinnigt olämligt att göra.

Felix, februari 2007

Det ska bli intressant att läsa i forumet och diverse krönikor efter nästa avsnitt, och se vad som är fel med programmet då. Själv tycker jag det är intressant och underhållande, men lite för kort - 30 minuter gör att man missar mycket (som att Rheborg gjorde den klandervärda bilden av sin dotter med en analog kamera och inte den Canon han sprayar med i programmet).

Ha det gott!

Inlagt 2013-11-29 21:18 | Läst 23326 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jättefina bilder på dina söner! Det ska tyckas så mycket så snart man har tillfälle, blir såå trött på det. Gillar programmet som underhållning med lite extra behållning. Ha en jättefin helg!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-11-29 22:12
Detsamma, Ewa! Vi lär dock få se lika många som tycker illa om nästa avsnitt ...
Jag håller fullständigt med dig i det du skriver. Ingen av dessa två herrar har sagt sig vara proffsfotografer utan vanligt fotointresserat folk som dom flesta av oss och som köpt sig lite för dyra kameror och vill lära sig mer om fotografering. Det här programmet lockar till mer fotografering för oss vanliga amatörfotografer. Programmet är till för att på ett lättsamt sätt locka till mer lärdom om olika fotograferingssituationer. Inte avancerat tekniskt kunnande.
Ett underhållande och trevligt program som i alla fall jag får lite mer fototips ifrån !!!

Jättefina bilder på barnen :)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-11-29 22:13
Tack Christina! Jag tycker också programmet är intressant och inte tusan är det sexistiskt som en del vill ha det till ...
Dina barnbilder är jättefina.
Jag gillade Rheborg och Schyfferts bilder också.
Fast jag tycker programmet som många andra program är för snuttifierat
Jag skulle vilja ha mer fördjupning och lite längre inslag med de fotografer som agerar lärare.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-11-29 22:24
Det är de där 30 minuterna som ställer till det tycker jag, men jag tror också att programmet skulle bli lite "torrt" om man går in på tekniken. Tydligen finns det mer att se på svtplay.se om man är ute efter sådant.
Mycket fina porträtt, speciellt det näst sista som har lita av Rodins "Tänkaren" över sig.Förstår egentligen inte hysterin kring att fotografera barn. De är väl också människor? Rheborgs dotter är väl knappast att betrakta som ett barn heller. En man i min ålder får definitivt inte fotografera barn. Då har man per automatik stämpeln i pannan och mobben i hälarna. Förfärlig utveckling egentligen. Tycker också att programmet är i kortaste laget men det har växt för varje avsnitt.
Man ska ha jävligt klart för sig att det som skrivs som opinion i svensk media INTE speglar folkets åsikter. Det är snarast en liten, självutnämnd, skitnödig elit som tror (eller i alla fall vill) att deras åsikter är de "rätta" och därför är det som ska uppfattas som konsensus. Vilket det också gör, då svenskarna mot allt bättre vetande fortsätter att läsa kvällspressen (som du själv också länkar till).

Jag har ett tips. Sluta bry er om vad alla dessa politiskt korrekta människor tycker. De har inte tolkningsföreträde. Det råkar bara vara så att journalister överlag har väldigt lite gemensamt med svenskar i allmänhet, samtidigt som de har huuuuur mycket utrymme som helst att vräka ur sig sina åsikter utan att någon får möjligheten att säga emot. Vilket leder till hjärntvätt.

Genuscertifiering, statsfeminism, mångkultur, med mera. Frågor där eliten sätter agendan och där medborgaren ska hålla käften. Hur länge håller det? DDR funkade ju ett tag, men föll lyckligtvis.

Drevet kan gå när som helst, mot vem som helst. Om man har "fel" åsikter eller råkar visa "fel" sidor av mänskligheten, i form av bilder.
Jag tycker programmen är jättebra. De fokuserar inte för mycket på nybörjargrejor som kamerautrustning, kamerainställningar, exponering, komposition osv. I stället fokuserar de på de mellanmänskliga elementen i fotograferingen: Hur man närmar sig motivet, hur andra närmar sig motivet, fotografernas kompisrelation och hur två herrar som dessa tar sig an sitt fotograferande. Programmen är jättebra filmade och ihopklippta, huvudpersonerna producerar mycket bra bilder, kommer med mycket bra kritik på varandras fotograferande och ger varandra stimulerande uppgifter. Befriande, intressant och inspirerande.

Detta gör ju att de siktar över den genomsnittlige fotosidanläsarens fotografiska nivå, eller den inriktning denne valt för sitt fotograferande: den tekniska. Nu är jag ju mycket medveten om att de allra flesta fotografer som vill något med sitt fotograferande och anser sig kommit en bit på väg mot de klassiska skapande genierna inom fotosjangern just ligger på denna tekniska nivå. Det är här de flesta siktar och strävar efter att excellera. Inget fel i det. Det är också stimulerande och kul.

Det tycks mig också som om många av de som kritiserar programserien drabbats just av det du skriver, moralpanik, panik över att fotografi inte skildras ur denna tekniska synvinkel, typ fotoskolan del 1, 2, 3 där man i tur och ordning går igenom bländare, slutare och inte minst det heliga analoga mellanformatet med all teknisk information om hur kopior från denna graal produceras.

I denna frustration skjuter man på allt som rör sig i programmet. Detta är i och för sig underhållande i sig och man undrar ibland hur människosläktet kommit så långt som det gjort (?). Kanske just för fokuseringen på dessa trivialare (men nödvändiga) tekniska aspekter av tillvaron. Mer sådana här programserier där man faktiskt lyfter blicken utanför denna "tekniklåda". Tekniken kan ju faktiskt användas till något utanför sitt eget självuppfyllande syfte, och det tycker jag dessa herrar gör på ett berömvärt sätt :-)