Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det var nog bättre förr, trots allt ... 2

Det här är en fortsättning på mitt förra blogginlägg där jag visar bilder jag tog i ett tidigare liv som pressfotograf på en småstadstidning. Min genomgång av gamla analoga bilder har fått mig att blir sugen på att börja plåta med film igen, bara jag hittar rätt kamera (har hittat en FM3a som jag eventuellt köper när jag får tillbaks mina skattepengar i juni).

Den som spar han har! Har inget som helst minne av vilka prylar som användes.

I början av 90-talet fanns det inget som hette stockphoto, så när tidningen behövde genrebilder fick vi fotografer se till att fixa dessa själva. Visserligen gick det att köpa från bildbyråer, men det var dyrt och involverade långsam telefoto med pissig kvalitet.

Sten-Åke Skoog - vakthavande befäl vid Salapolisen 1991-03-30. Troligen Nikon F4 och 35-70/2,8

Tidningen jag arbetade för, Sala Allehanda, hade vid den här tiden hyfsat gott om resurser och satsade mycket på bra journalistik och bilder. Det lönade sig förstås inte, och några år senare (när jag redan fått sparken) var tidningen en av de första som satsade på s.k. multijournalister. På svenska innebär det att man sätter en kompaktkamera i händerna på en skrivande journalist och skippar fotografen.

Har inte nåt datum på denna, men den är högst troligt fotograferad med Nikon F4 och 300/2,8 (utan AF).

Nu för tiden är det sällan man ser lokaltidningars fotografer sitta en hel fotbollsmatch och plåta, men på den här tiden gick det bra (och det gick många rullar film). Det ska dock tilläggas att det är mycket mycket lättare att fotografera sport med moderna kameror och objektiv med autofokus, så nu behövs det nog egentligen inte lika många bilder :)

To be continued ...

Inlagt 2013-05-19 15:35 | Läst 15498 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Kul å se bilder från plåis från den gamla goda tiden.
Ha det bra
Fd juniorplåtis Bob
Svar från Anders Eriksson 2013-05-20 19:44
Tack Bob! Det gick ju att ta bilder då också, trots film med en massa korn och avsaknad av autofokus :)
Lite nostalgi att se Allehanda-bilder från den tiden den fortfarande var en riktig tidning. Har bott ett par år snett över gatan från Allehandahuset och haft den som lokaltidning i ett knappt kvartssekel
Svar från Anders Eriksson 2013-05-20 19:45
Ja, nu är det inte mycket till tidning längre tycker jag mig förstått, och inte sitter de kvar i det fina huset heller.
Kul att se gamla tiden :) Nostalgi känsla :) Allt gott
Svar från Anders Eriksson 2013-05-20 19:45
Nostalgi var ordet :)