Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det var nog bättre förr, trots allt ... 1

Jag börjar bli gammal tror jag - jag har låtit håret växa och har det i hästsvans. Jag har dock ännu inte köpt någon motorcykel (mest för att det verkar så saaatans bökigt och dyrt att ta nytt körkort). Jag sitter och går igenom en massa gamla bilder och skannar dem, och konstaterar att det faktiskt gick att göra bra bilder också på den gamla onda filmtiden. Visserligen är mina nutida bilder bättre rent tekniskt, men innehållsmässigt vete fan ...

Evert Eriksson som nyligen drabbats av en hjärtinfarkt blev så rörd när han besöktes av Salaortens Lucia, Anna Eriksson, att det var svårt att släppa taget. När hon gått var det inte långt till tårarna. Foto och Copyright Anders F. Eriksson 1990-12-15

Bilden ovan är hämtad från min tid som pressfotograf på småstadstidningen Sala Allehanada (populärt kallat propellern då den ofta innehöll endast ett fåtal blad). Under den tid jag arbetade där satsades det ganska stort just på bilder, så vi var många fotografer och vi fick fotografera många roliga saker. Något år senare ändrades inriktningen till s.k. multijournalister, och fotoavdelningen försvann nästan helt om jag förstått det rätt. Bildtexten är den som står på baksidan av bilden, så den har inte jag skrivit :)

Bilden är troligen fotograferad med Nikon F4 och 35-70/2,9

I årets första crosstävling på Isätrabanan utanför Sala samlades bortåt 140 deltagare för att trängas på den regnvåta och leriga banan. Foto och Copyright Anders F. Eriksson 1991-05-20

Crossbilden ovan är något nyare, och är antagligen fotograferad med F4 och 300/2,8 eller möjligen 80-200/2,8. Det är ont om EXIF-data i gamla negativ :)

Torget i Sala. Jag fotograferade och tecknaren Jan-Erik Pettersson  färglade bilden.

På den här tiden var det dyrt att trycka i färg (och det tog tid), så bilden ovan var ett undantag för att illustrera höstens intåg (tror jag). Bilden är kopierad på matt fotopapper och tidningens tecknare målade färg på löven med pensel och vattenfärg - inget photoshop där inte :)

Bilden är troligen tagen med Nikon F4 och Ais 20/2,8.

To be continued ...

Inlagt 2013-05-18 20:59 | Läst 12560 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej där! Minns när SA hade fotografen Christer Gren och journalisten Rutström som radarpar! Det var i slutet av sjuttiotalet innan Christer dessvärre gick bort alldeles för tidigt. De gjorde underbara reportage tillsammans. Det var kanske inte alltid bättre förr, men den gamla hederliga fotokonsten inom journalistiken fanns fortfarande. Visst, det fanns redan då journalister som fotograferade (Allan Hellström ex.vis) men det var inte så vanligt. Många gånger saknar jag den glädje som sanna fotografer på småstadstidningar spred.

// mvh Bosse
Svar från Anders F. Eriksson 2013-05-18 22:25
Tack för kommentaren, Bo!

Rutström låter bekant, men jag kan för mitt liv inte minnas varför. Jag har hört talas om en bilolycka där en av SA:s anställda omkom, men det kanske inte har med saken att göra.

Det är inget fel med fotograferande journalister, men jag tycker det blev knasigt när tidningarna tvingade de skrivande journalisterna att fotografera.
bony 2013-05-18 22:50
Det var Christer som dessvärre omkom i en bilolycka. Han o Rutström var med när Sala SS vattenpolo var på turné i Berlin (även jag, fast jag spelade...). Båda var inspirerande personer som "gav mycket".

Jag håller med dig att det blev helknasigt när skrivande journalister började fotografera. Tyvärr, blev inte det fotografiska i fokus. Man använde sig av i princip en Instamatic... Inget ont om journalisterna som gjorde sitt jobb, de fick tyvärr inte den tiden som behövdes för att dokumentera händelser (kanske berodde det på utbildning, kanske på intresse - resultatet var dock inte det bästa, tyvärr). Men det var tidningarna som låg bakom detta.

//mvh Bosse
Svar från Anders F. Eriksson 2013-05-18 23:17
Så var det ja, och Rutström fotograferade väl också mycket? Har för mig att han skötte redaktionen i Heby när jag jobbade där.
bony 2013-05-19 00:45
Ja, det stämmer med vad jag kommer ihåg om Rutström. En skön kille (även han) som var mycket duktig.

//mvh Bosse
Kul med lite historia. En liten rättelse bara, tecknaren heter Jan Erik Pettersson inte Persson. Jag pratade nyss med honom och fick det bekräftat. :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-05-19 22:48
Självklart heter han Pettersson - tack för rättelsen :)