Lite prylar, lite text och alltid bilder

Ett år som moderator - hur känns det nu?

För ett år sedan fick jag en förfrågan om jag kunde tänka mig att moderera utrustningsforumen här på FS, då de bitvis hade en tendens att löpa amok. Jag tackade ja, och valde att inte vara anonym som moderator (då jag personligen tycker det är synnerligen irriterande att bli modererad och inte veta vem jag ska bli sur på).

Under det här året har det blivit så att jag modererat i annat än utrustningsforumen också, och jag har flera gånger frågat mig (och fått frågan från andra) om jag ändå inte borde välja att vara anonym som moderator. Jag har funderat och funderat och kommit fram till att jag trots allt gjort rätt val.  Visst har jag tappat en del "vänner" här på FS som tidigare trodde att jag skulle styra upp forumen på det sätt de ville ha det, och jag har fått en del skit i forumen eller i min privata mejl.

Jag har begått en del misstag i modereringen under året, och försökt rätta till dem efter bästa förmåga. Jag har fått kritik för att jag deltar i samma diskussioner som jag modererat, och det tänker jag fortsätta göra - alternativet är att jag blir anonym moderator (vilket jag som sagt inte vill) och fortsätter att skriva ändå. Ni som tycker att en moderator aldrig ska skriva något annat än sådant som rör moderering kan ju fundera på hur kul det är att bara läsa inlägg i ett forum, utan att nånsin få svara. Ibland har jag själv skrivit dumheter som jag själv eller andra modererat bort - det är svårt att göra rätt hela tiden, men jag försöker så gott jag kan :)

Några medlemmar som valt att ignorera forumreglerna allt för länge, och inte uppmärksammat de varningar de fått, är inte längre medlemmar. Några har slutat besöka forumen av andra anledningar (som jag förstås inte har en aning om), och några har valt att sluta skriva för att modereringen plötsligt blivit påtaglig. Jag försöker följa de forumregler som finns läsbara för alla längst ner på alla sidor, och hoppas att alla medlemmar läst dessa regler när de skriver i forumet.

Slutligen - om ni har synpunkter på mina insatser som moderator är det bara att skriva en kommentar här förstås, ett inlägg i forumet fotosidan.se, eller klicka på knappen Rapportera - alla rapporter går till alla som har modereringsbehörighet, och eventuella misstag jag görs kan rättas till. Synpunkter som postas i en modererad tråd blir inte kvar ;)

Hoppas ni tycker att jag gjort åtminstone lite nytta under det här året ...

(Bilderna i inlägget har inte ett skvatt med texten att göra!)

Inlagt 2013-09-07 20:21 | Läst 17706 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag tycker du gör ett bra jobb som moderator! Och även jag tycker att du tagit rätt beslut att vara offentlig. Precis som du ska kunna lägga dina egna tankar och synpunkter så läge de är sakliga. Sedan, gör vi alla fel, inklusive du, men det är ju naturligt. Sedan finns det de som blir sura av att bli modererade, men kanske är det fler som är glada över att de blev det. Vad vet jag. Dock så vet jag att det fortfarande finns trådar där man läser TS inlägg. Spännande!! Tills man kommer till sjunde inlägget där det spårar ur. Där den "egna rösten" blir viktigare än svart på TS fråga... Så, fortsätt du med att göra ett bra jobb. Och som sagt, alla gör vi fel.... Ha ett gott nytt år... :) //Peter
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:07
Tack för nyårshälsningen :)
Moderering hör till de där hopplöst otacksamma sakerna att försöka sköta, hur man än gör det så kommer man visserligen säkert ofta göra rätt, men också oundvikligen att göra fel. Kanske inte så mycket formellt, men som upplevelse bland de personer som deltar i trådarna - det som är en korrekt, begriplig och nödvändig moderering för en deltagare kan vara en orättvis, onödig och kränkande moderering för någon annan. Exakt samma åtgärd kan vara både rätt och fel, beroende på vem man frågar.

Det enda man kan försöka vara är att vara hyfsat konsekvent, och det upplever i alla fall jag att du (och de övriga moderatorerna) är.

Hoppas du orkar fortsätta, vi pratmakare i forumen får försöka vänja oss vid att hålla oss till ämnet ... I alla fall i närheten av det ... :-)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:08
Jag är ju själv en pratmakare, vilket inte gör det lättare dessvärre (vilket är en av anledningarna att jag ibland tvingats moderera mig själv) ;)
Hejsan! Är långtifrån aktiv i forumen men av det jag sett tycker jag du gjort ett bra jobb. Har även vid något tillfälle sett att trådskaparen själv uppmanat deltagare att hålla sig till ursprungsfrågan, det borde nog fler göra.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:09
Visst är det så - tvyärr händer det rätt ofta att trådskaparen lämnar tråden för att aldrig återkomma p.g.a. att somliga tenderar ta för mycket plats.
PetFish 2013-09-07 23:03
Ett experiment att göra i något forum skulle kunna vara att ge trådskaparen möjlighet att moderera sin egen tråd. Det kanske skulle kunna hjälpa trådskaparen att hålla tråden till ämnet och få svar på frågan.
Jag tycker du gör ett bra jobb som moderator & det behövs absolut styras upp i trådar som ju har en tendens att spåra ur rätt så fort & det är ju ofta samma personer som "ska vädra sina personliga åsikter" oavsett vad TS nu frågat om...
Att du valt att vara offentlig tycker även jag är rätt beslut & självklart så kan en moderator vara med & skriva inlägg i trådar han/hon modererar!!
Jag hoppas du fortsätter i minst ett år till!! =) //Ubbe
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:10
Tack! Jag har lite svårt för det där med anonym moderering (eller anonyma forum över huvud taget) då det tenderar leda till att det skrivs vad skit som helst ...
Är väl bra! På samma sätt som jag tycker att det känns fräscht att vara tvungen att använda sitt riktiga namn här på Fotosidan.

Är väl bara att sätta upp en post-it lapp på monitorn där det står "Föregå med gott exempel!"? :)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:07
Det var ett rätt bra tips - ibland är det för lätt att bara trycka på knappen "Posta" utan att tänka efter vad man verkligen skrivit, och hur det kan uppfattas av andra :)
Själv har jag i stor sett slutat att skriva i forumen, och detta av två anledningar. För det första tenderar trådarna ofta att spåra ur och handla om något helt annat ganska snart. Och för det andra och kanske viktigare blir jag ganska trött på dessa som påstår att man har fel utan att ha någon egen erfarenhet. Allt för många skall vara med och sprida sina " sanningar" utan att ha en susning om vad de snackar om tycker jag. När jag svarar i en tråd så brukar jag ha som tumregel att jag har någorlunda torrt på fötterna, en bra regel som jag tycker att det skulle vara trevligt om fler tog till sig. Ofta mynnar frågor om teknik bara ut i ett antal läger som försöker framhålla de egna valen på rent känslomässiga grunder. Med andra ord: forumtrådarna blir ofta ganska meningslösa och lämnar trådskaparen mer förvirrad än han var innan tror jag. :)
-affe
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:12
Ja, det blir tyvärr ofta på det viset. Jag kan i och för sig förstås att man kan tycka sig ha rätt i och med de val man gjort vad gäller teknik och utrustning, men man ska också vara medveten om att de egna valen oftast inte är rätt för alla andra (vilket en del tycks tro när de postar sina åsikter som vore de fakta).
Det är bara att fortsätta att moderera tycker jag för hittills har det gått bra. Misstag gör vi alla och den som inga gör gör heller ingenting. Väldigt fint kattporträtt med fin övergång från skärpa till oskärpa. //Torbjörn
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 21:31
Tack Torbjörn! Katten Hjalmar hänger i en kattleksak som han nog var lite för tjock för :)
DU ÄR BÄST :)

Du har gjort modereringen synlig och därmed bidragit med två ytterst viktiga anledningar:

1. Problemmakarna kan inte längre skylla på att deras trådar blivit felaktigt borttagna av anonyma förståsigpåare som inte vågar stå för sin moderering. Du är modig.

2. Vi andra har sett att det faktiskt sker moderering på sidorna. De anonyma raderingarna kunde vi ju aldrig se.

Vi syns i forumtrådarna som nu är lite trevligare.

//Ola
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-07 23:09
Tack Ola, och kul att höra att det är bra med icke anonym moderering :)
Först av allt sköna bilder :)

För det andra, visst gör vi alla misstag.
Tyckte du gjorde ett nyligen, tror du vet vad jag menar ;)

Men! Jag vet av egen erfarenhet, från att tidigare vara moderator på ett helt annat forum.
Hur tufft det kan vara.
Det som jag själv funderar mest på kring modereringen är att jag tycker att ni moderatorer inte känns helt samspelta i er syn på vad som gäller.
Jag tror att både ni moderatorer, och alla skribenter skulle ha fördel av att ni tillsammans tog er tid att snacka er samman om en hyggligt tydlig gemensam linje.

På det hela taget tycker jag att du gör rätt som deltar i trådarna.
Men framför allt. Jag tycker att du överlag gör ett utmärkt jobb. :)

Att jag sedan blir mindre och mindre aktiv i forumet.
Har i sig inte med någon av er moderatorer att göra.
Utan jag kan i princip skriva under på det Alf Johansson skriver ovan.

Precis som Alf så har jag som princip att ge mig in i trådar där jag anser mig ha vettigt torrt på fötterna.
Men tyvärr. Trots att jag ibland lagt ner mycket tid och tankemöda på att försöka skriva genomtänkta och sakliga inlägg. Med uppriktig vilja till att bidra konstruktivt och hjälpa andra.
Så möts detta mer som regel än undantag av att andra sitter och har åsikter utan att kanske vara så värst insatta i ämnet själva.

Mer som regel än undantag så upplever jag att mina försök att bidra drunknar bland alla inlägg där folk spekulerar och tycker vilt, utan att i egentlig mening veta vad de skriver/tycker om.

Jag har gjort mer än ett försök att med min yrkeskunskap, och mina erfarenheter, bidra med kunskap och hjälpa andra.
Men uppriktigt talat så känns det helt och hållet bortkastat, och meningslöst.
Det går oftast inte alls lång tid innan det kommer fler inlägg där folk tycker, tänker och spekulerar utan att ha på fötterna igen.
Emellanåt så tar sig folk som inte har på fötterna till personangrepp.
Personligen skall det mycket till för att jag skall anmäla sådant som drar åt det hållet när det är riktat mot mig som person.

Nu är just detta inte riktat som kritik mot er moderatorer.
För man kan ju inte gärna förbjuda någon att tycka och tänka bara för att de kanske inte har så mycket på fötterna.
Däremot så är jag övertygad om att flera andra av de som "tystnat" i forumen gjort det av precis samma orsak som jag personligen.

Kanske skulle ni på FS titta på systemet som finns i forumet på SportShooter, http://www.sportsshooter.com/message_index.html
Där kan man "tycka till" om andras inlägg. Genom att ange att man tycker något av följande om ett inlägg:
"Informativt", "Roligt", Förstår inte", "[OT]" eller "Olämpligt".
Drar du som medlem på dig fler "olämpligt" än "informativt" så får du först en kortare avstängning från forumet.
Andra gången en längre avstängning, tredje gången blir du avstängd från forumet en gång för alla.
Det för att de som skriver har ett extra skäl att tänka till innan de skriver (man måste för övrigt ansöka om medlemskap där, och via sin ansökan visa att man kan hålla en professionell nivå).

Nu blev det här långt, och även om jag kommer att "ligga lågt" här ett tag.
Så hoppas jag att den uppmuntran jag verkligen tycker att du förtjänar går fram ;)
Samt att det jag skriver i övrigt kan vara till någon form av hjälp för dig och övriga moderatorer/administratörer här på FS.
Svar från Anders F. Eriksson 2013-09-08 00:15
Det var nog den längsta kommentar jag sett i ett blogginläg, och det ligger mycket i det du säger. Jag vet inte hur lätt eller svårt det skulle vara att införa ett system liknande det du nämner från SportShooter, men jag gissar att det inte är helt enkelt.

Jag har flera gånger ondgjort mig över att det skrivs inlägg där det är ordenligt blött om fötterna, men de som skriver sådana inlägg brukar vara dåliga på att ta till sig den kritiken.

Stort tack för konstruktiva synpunkter, och jag hoppas att fler än jag läser dem :)
l1nd3c0n 2013-09-08 08:52
Gillar verkligen ditt förslag om betyg på inläggen i forumen. För visst håller jag med om att det är mer tyckande än kunnande i forumet, vilket väl iofs blir det naturliga resultatet av att antalet medlemmar ökar.

Jag tycker också det är beklagligt att vissa personer som hade mycket kunskap har lämnat Fotosidan, men en del av dem saknar jag inte då de ibland även uppvisade tråkigt tyckande och arrogans.

Hoppas att Fotosidan kan styra försiktigt så vi kan behålla er med kunskap, samtidigt som medlemmarna ökar.
Gör det som du känner för. Vi alla är bara människor och det får vi aldrig glömma bort :) Det finns ingen människa på jorden som inte gör fel beslut. Fortsätt med det som du gör! Trevlig söndag!
Det är bra att du finns :)