Lite prylar, lite text och alltid bilder

Hejdå, Sony! Välkommen, Fuji!

År 2012 använde jag en Fuji X100 som jag tyckte mycket om, men som hade en del begränsningar. Den var ganska långsam, och det gick ju inte att byta objektiv på den. Jag började då snegla efter en spegelfri systemkamera, och den då helt nya Fuji X-Pro1 var förstås klart intressant. Jag fick låna den kameran, men den kändes inte riktigt färdig - den var rätt så seg och objektivutbudet var tämligen litet. I stället blev det en Sony NEX-7 som då kändes roligare, och dessutom några tusenlappar billigare.

Gågatan i Uppsala, Maj 2012, Sony NEX-7 med 18-55

Sedan dess har det hänt en hel del. Sony verkar nästan helt fokusera på sina småbildskameror med E-fattning, och nya objektiv för APS-C lyser med sin frånvaro. Vill man ha bra objektiv är det de större och dyrare småbildsobjektiven som gäller. Fuji har å andra sidan hållit sig kvar vid det mindre sensorformatet och utvecklat massor av mycket bra objektiv. Jag var lite sugen på en Sony A6300 då jag testat kameran och tycker den är mycket trevlig. Den är dock mycket dyrare än den A6000 den skulle ersätta, och objektivutbudet är fortfarande skralt (även om somliga envisas med att påpeka att det finns massor av objektiv till E-fattningen på Cyberphoto). De objektiv jag vill ha finns inte ;)

Fuji X-Pro2 med 35/2 och Sony A6000 med 20/2,8. Fotograferat med X-Pro2 och 60/2,4 Makro

Nu föll det sig så att jag fick låna en X-Pro2 för att hjälpa Martin Agfors att testa deras 60/2,4 Makro, och det lånet fick mig att inse att det inte var någon tvekan om att X-Pro2 är en mycket bättre kamera för mig än något Sony har i sitt sortiment (oavsett sensorformat). Det fick helt enkelt bli en sådan med den lilla vädertätade 35/2 (till att börja med). Jag tycker att Fuji gjort det mesta rätt med den här kameran, och den passar min typ av fotografering som handen i handsken. Det enda jag saknar är vinklingsbar skärm!

Ordonnanser, fotograferade med X-Pro2 och XF 100-400mm

Jag fick hem min kamera ikväll, så jag har inte kunnat testa i vettigt ljus, men den är klart hanterbar i storlek med 35:an (trots att den är rätt mycket större än min A6000)

Felix, X-Pro2 och 35/2

Det blir nog bra det här när jag lärt mig alla inställningar :)

Ha det!

Inlagt 2016-10-04 20:19 | Läst 10615 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Alla dessa prylar och system. Vore kul att testa nytt, men då håller inte budgeten. Fuji tycks het så det ryker:-)
Kul med ny kamera :) Jag bytte system 1993 och känner mig inte redo att byta igen. ;)
Svar från Anders F. Eriksson 2016-10-04 22:21
Nä, man ska ju inte byta för ofta :)

För dig är ju EOS vettigast så du kan ju inte ens byta - möjligen komplettera. För mig som amatör är det lättare.
Köpte en X-Pro2 i våras. Har aldrig varit så förtjust i en ny kamera som i just denna. Och jag lämnar Canon-världen och min gamla 7D för gott.
Man får lite ny inspiration när man byter helt klart även om jag då bytt i tid o otid kan konstateras. PRO 2 an provade jag när den kom men bytte tillbaka till Nikon som du vet. Fujin var mycket bra men jag var ändå tvungen att byta. Puh vad jobbigt.
Jepp! Men i mitt fall då Nikon -> Fuji. Men jag har aldrig känt för genomsiktssökaren utan tycker att jag med min T2 liksom hittat rätt och kommit hem. Lyckas jag inte med det jag vill visa så är det i alla fall inte kameran som hindrar mig.
Grattis till nya kameran;)

Jag gör tvärt om, säljer X-T1:an och skaffar en A6500. En spegelfri APS-C kamera med IBIS har jag väntat länge på och vem om inte Sony (Olympus?) skulle fixa det till slut.

/Stephan
Svar från Anders F. Eriksson 2016-10-06 19:46
IBIS är mycket trevligt, men det blir rätt så dyrt. Jag tycker inte en A6500 är värd lika mycket som en X-Pro2 (och det finns fortfarande inte några kul objektiv).
ajoe 2016-10-06 20:10
Där satt den! (a6500 alltså)

Det är ju en smula konkurrens i toppen! Men prisnivån 1400 USD och 1700 EUR, hur hänger det ihop?

Tydligt att Canicon inte riktigt är på i detta race.