En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Gott Nytt År?

I år blir det ett stillsamt nyårsfirande hemma utan vare sig fyrverkerier eller skumpa, men förhoppningsvis lite god mat i alla fall. Jag blev dock tvungen att ge mig ner på byn för att fylla på snusförrådet.

Strax före tre på nyårsafton i Uppsala är centrum tämligen dött, bortsett från några få eftersläntrare som ännu inte hunnit handla nyårsspriten. Utanför bolaget var också inte bara en, utan tre av de dragspelare som "underhåller" Uppsalaborna med temat från Gudfadern (och annat elände).

Utanför bolaget på Dragarbrunn. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Min favoritsnuslangare hade stängt idag, liksom reserven, men jag hittade en liten butik som kunde kränga en stock Knox utan att ruinera mig. Puh!

Efter att gått runt en stund för att leta efter något intressant att fotografera utan att lyckas återvände jag till Grimhild (ett parkeringshus) för hemfärd. Som vanligt hade jag roat mig med att leka "gömma bilen". Det är lite kul att busa med sina medparkerare som tror att det finns en ledig plats :) Nackdelen med leken är att det gäller att komma ihåg var jag parkerat, eftersom bilen inte är helt lätthittad ...

Lilla Bilen gömmer sig. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Inför det nya året hoppas jag upprätthålla den fotografering jag äntligen lyckats komma igång med ordentligt igen under 2012, och att vi får en åtminstone något varmare och soligare sommar än i år. Jag avslutar året med en varm bild från Gibraltar i september för att påminna om att det inte bara är snö och slask :)

Kollegan Per fick damsällskap. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Ha ett riktigt Gott Nytt År allihopa :)

edit: det har var tydligen inlägg nr 100. Passade ju bra till årsskiftet :)

Postat 2012-12-31 17:04 | Läst 17254 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lucka 22 - insnöad!

Man kan vara insnöad på olika sätt. En del hade snöat in på att jorden skulle gå under igår, men då den 21 december nu är över i alla tidszoner kan vi nog känna oss säkra. Undrar om de som kröp ur sina skyddsrum i morse var besvikna eller lättade ...

Skåpbilen är inte så farligt insnöad - värre för bilen framför. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Här på fotosidan är det många som är insnöade i sitt tänkande att deras prylar är de enda rätta, deras sätt att fotografera är det enda rätta och framför allt att deras val av mobiltelefon är det enda rätta. Det enda jag vet säkert är att mina val faktiskt är de rätta! (Nåja, åtminstone för mig, just nu ...)

Någon verkar gjort halvhjärtade försök att gräva fram denna Mini. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Dagens bil(d)tema handlar dock om något helt annat - insnöade bilar. I och med att det har snöat nästan varje dag i december, och en del bilägare inte verkar använda sina bilar, ser man här och var bilar som är ordentligt insnöade.

En rejält fastplogad Hyundai. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Vad är det med dessa bilägare som inte tar ansvar för sina bilar? Om bilen får stå insnöad för länge kan allt möjligt sluta fungera, och när man väl behöver bilen är det allt från besvärligt till omöjligt att få fram den. Dessutom gissar jag att man i en del fall drabbas av P-böter (om lapplisan orkar gräva sig fram till vindrutan).

En stackars övergiven Skoda Octavia. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Nu kan det förstås finnas högst legitima skäl att inte gräva fram sin bil. Man kan till exempel ha en batteriladdare så att det inte gör så mycket om batteriet är urladdat. Man kanske har två bilar och nöjer sig med att använda en av dem när det är mycket snö. Det skulle också kunna vara så att man inte fått tummen ur arslet och bytt till vinterdäck, och som det ser ut nu är det inte så lätt att ta sig fram med sommardäcken.

Ja - det är min Skoda på bilden ovan ...

Inte insnöad, men snö i skägget! Nex-7 och Sigma 30/2,8

Avslutningsvis kan jag berätta att jag igår fick ett SMS från Bredbandsfånarna:

Hej! Den driftstörning som tidigare rapporterats är nu åtgärdad. Vänligen återkom om din tjänst trots detta ännu inte fungerar.

Visserligen fungerar mitt 4G sedan i onsdags, men i och med att jag vill ha kompensation för den tid det inte fungerat ringde jag upp dem. Det visade sig att SMS:et inte gällde mitt ärende utan något generellt fel. Mitt 4G är ännu inte åtgärdat, utan det ligger en störning i den mast jag ansluter mig till.

Jag tycker BBB verkar ganska insnöade ...

Postat 2012-12-22 14:36 | Läst 17468 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lucka 11 - Blötsnö och fotoboken ​A DAY IN THE WORLD

I gårdagens blogginlägg ondgjorde jag mig över tågens oförmåga att ta sig fram på vintern. Idag körde jag själv till Stockholm i min lilla bil, och konstaterar åter att livet som bilpendlare nog inte heller är så kul. Trots att min bil är liten tog det femtio minuter för mig att ta mig ur Uppsala, och totalt drygt två timmar att ta sig till Stockholm ...

Stillastående på Vårdsätravägen/Kungsängsleden. Nex-7 och Sigma 30/2,8

När jag väl kom fram till min destination kunde jag trösta mig med att det åtminstone är lätt att hitta parkeringsluckor där Lilla Bilen passar :)

Bara att backa och svänga lite :) Nex-7 och Sigma 30/2,8

I maj skrev jag om att jag deltog i evenemanget A Day In The World genom att skicka in några bilder, och i november beskrev jag hur jag missade releasepartyt för utställningen och boken. Idag fick jag boken i posten!

A DAY IN THE WORLD. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Det är en stooor och tung bok med bra tryck och många bra bilder (tusen stycken om man ska vara noga plus en del fotografporträtt). Bildmaterialet är av naturliga orsaker ganska spretigt, men det är ett intressant tidsdokument. Jag har ännu inte hunnit kolla igenom allt, men de fick åtminstone till min bild bra :)

Bilden av kaffevagnen. Nex-7 och Sigma 30/2,8 (bilden i boken är tagen med kitzoomen till NEX).

Jag har haft många bilder publicerade tidigare (i och med att jag arbetat som fotograf), men jag tror aldrig jag haft en bild i en fotobok, så det var skoj :)

Postat 2012-12-11 19:06 | Läst 13809 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lucka 10 - tågpendling är nog inget för mig ...

Idag var det (åter igen) inte någon rolig dag för landets stackars tågpendlare. I Hagalund brann ett tåg, vilket ställde till det för de som pendlar mellan Stockholm och Uppsala - trist start för nya pendeltågen från SL. I Skåne var det både varning för snökanoner och bombhot, och i Halmstad spårade ett godståg ur och stoppade trafiken.

Stora Torget i Uppsala. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Ständigt måste dessa arma pendlare hålla koll på tider. Dels måste de passa tågen för att hinna med dem, och dels måste de kolla diverse webbplatser för att se om och när tågen eventuellt avgår. Om man har tur och kommer med ett tåg ska man inte vara säker på att det inte blir stående på vägen.

Resecentrum. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Det finns tydligen något som heter resegaranti som ska göra att man får tillbaks pengar för utlägg om man tar sig till sin destination på annat sätt (förutsatt att det finns annat sätt) eller får tillbaks pengar om tågen är försenade. Det är ju bra, men jag undrar om inte de flesta skulle föredra att tågen gick som de ska i stället :)

Förseningar på resecentrum. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Nu spetsar jag förstås till saker och ting lite. Det är inte bara tågbolagens och trafikverkets fel att tågen inte tar sig fram - vädergudarna har nog lite med saken att göra. Det är dock lite märkligt att det verkar som om de som driver kollektivtrafiken blir lika förvånade varje gång det blir vinter och snö.

Skynda och vänta. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Så är det det här med det evinnerliga springandet för att hinna med bussar eller tåg. Springa ska man göra under kontrollerade former och helst vara ung och vältränad. Inte när man som jag är tjock, medelålders och fruktansvärt otränad - man blir svettig, flåsig och rödmosig och det är ingen vacker syn ...

Gäller att hinna aktivera kortet innan man springer på tåget. Nex-7 och Sigma 30/2,8

I den här byn är det många som färdas på cykel när de ska ta sig till jobbet eller pendeltåget. Det är ingen höjdare heller så här års. Det är dåligt med snöröjning på cykelvägarna, så de cyklar på gångbanor eller vinglar fram mitt i vägen utan tanke på hälsan. Favoriten är de som kommer i full karriär fram till ett övergångställe (där de vet att de inte har företräde som cyklister), kastar sig av cykeln och kliver ut på övergångsstället i förhoppning att alla bilar som kommer hinner stanna ...

Det är svårt att hitta sin cykel här på sommaren också ... Nex-7 och Sigma 30/2,8

Egentligen finns det nog inget bra sätt att ta sig till och från jobbet på vintern ...

Postat 2012-12-10 19:11 | Läst 17004 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lucka 7 - Vad ska du med en så där bra kamera till?

Många är nog hobbyfotograferna som fått den frågan, oavsett vilken kamera de använder. Ofta följs den av argument som "Du lägger ju bara upp bilderna på Facebook.", "Du bloggar ju bara", "Det går lika bra med en kompaktkamera", "Min iPhone tar lika bra bilder och är alltid med" och liknande.

"Bra kamera" är nog oftast jämnställt med "dyr kamera" när frågan ställs, och vad som är dyrt beror förstås på vem som ställer frågan - det kan vara en kompaktkamera för 3000:- eller en digital mätsökarkamera för 50 000:-.

Här är det ofta fullt med folk som solbadar. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Inget fel med dessa argument, men enligt min uppfattning blir det i stort sett aldrig sämre bilder med bättre prylar (så länge man är van att hantera dem), och ofta mycket bättre. Därmed inte sagt att mina bilder alltid blir bra om jag använder bra prylar, men de är oftast åtminstone tekniskt bättre än om jag använt enklare utrustning.

Jernbron har försetts med kärlekslås. Nex-7 och Sigma 30 mm

Bra prylar måste inte nödvändigtvis vara dyra. Kameran jag använder mest kostade visserligen 11 000:- ny, vilket är mer än de flesta kameror som säljs kostar, men mitt favoritobjektiv till den kostar inte mer än 1500:- nytt. Och, jag lovar, till exempel bilden här ovan hade inte gått att göra med en mobil, eller enklare kompaktkamera (utan omfattande efterbehandling).

Uppsalas mysigaste gränd? Nex-7 och Sigma 30/2,8

Ett av argumenten som ibland används mot bättre/dyrare prylar är att man först måste lära sig grunderna i fotografering - annars har man ingen nytta av de möjligheter prylarna ger utöver det som kostar mindre. Det argumentet tycker jag bara håller om den som köpt kameran inte har vare sig intresse eller ambitioner att lära sig använda prylarna, utan mest köpt dem för att de har råd. Enligt min uppfattning måste man nästan ha en ganska avancerad kamera om man ska lära sig den tekniska delen av fotografering (bildseende och komposition kan man förstås öva med vilken kamera som helst).

Dombron. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Problemet med enklare och billigare kameror är ofta inställningsmöjligheterna, eller snarare bristen på inställningsmöjligheter. Den färdiga bilden kan ha möjlighet att rent tekniskt bli precis lika bra som om den var gjord med en dyrare kamera (ofta delar billiga och dyra kameror komponenter som t.ex. sensorn), men det är svårare att komma till det resultatet när kameran inte är gjord för fotografer som själva vill ställa in hur det ska bli.

Många dragspelare i byn ... Nex-7 och Sigma 30 mm

Jag har själv gått från att använda svindyra kameror och objektiv, till betydligt enklare. Inte för att jag på något sätt är en fantastiskt fotograf eller så, utan de bilder jag tar nu för tiden går bra att göra med de prylarna (jag sitter inte längre i ösregn och fotograferar sport). För min nuvarande användning är de billigare prylarna bättre i och med att de är lättare, mindre och ändå ger en mycket bra bildkvalitet.

Utsikt från fikahörnan på jobbet. Nex-7 och Sigma 30 mm

En kunnig fotograf kan i många fall få till bra bilder med enkla prylar, men det blir i stort sett alltid bättre med de avancerade prylarna. Ibland kan nog en fullständig nybörjare få bättre bilder med en avancerad kamera än vad proffset skulle få med instegskamera i samma situation, om den mer avancerade kameran har bättre autofokus, exponering, stabilisering etc. Ofta hävdas det att den vane fotografen alltid tar bättre bilder oavsett utrustning, men jag anser att det är helt felaktigt ...

Mer svammel än så får ni inte av mig denna fredag, om ni vill pixelpeepa för att konstatera att jag inte alltid lyckas hålla stadigt eller sätta skärpan så finns bilderna på min flickr i full upplösning.

Postat 2012-12-07 19:47 | Läst 16767 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 21 22 23 Nästa